Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 109 (1971) 3-4

H. Winding Pedersen: Varedistributionens struktur og omkostninger. Københavns Universitets Økonomiske Institut, Studier nr. 16. Kobenhavn: Gad, 1971. 182 pp. Pris: Kr. 62,00.

Niels Banke *

Bogen er en ny lærebog for statsvidenskabelige studerende ved Københavns universitet i en del af faget industri- og handelspolitik. I et af de afsluttende afsnit fastslår forfatteren, at distributionsomkostningerne, når samtlige omsætningstrin i produktion og handel medtages, næppe er langt fra 50 pct. af konsumvarernes priser. På denne baggrund er det overraskende, at der først nu foreligger en samlet nationaløkonomisk fremstilling af varedistributionens problemer. En gennemlæsning af det foreliggende værk giver en væsentlig del af forklaringen herpå. Det må have været et kæmpearbejde at gennemgå den omfattende litteratur fra de vestlige lande af meget forskellig karakter, som beskriver forskellige sider af emnet og belyser en række specialproblemer. Det har også krævet en betydelig indsats at afklare begreberne og foretage en begrænsning af stoffet, så det kun er væsentlige og afgørende sammenhænge, der er behandlet. Som helhed er det lykkedes udmærket. Der skal dog gøres opmærksom på, at bl.a. de yderste trin på hver side af distributionsprocessen er udeladt, nemlig omsætningen på de internationale råvaremarkeder og restaurationsbranchen. De internationale råvaremarkeder er nævnt i forbindelse med nogle få linier om de specielt organiserede markeder. Det nævnes samtidigt, at de organiserede markeder kun dækker forholdsvis få varer og omsætningstrin, og man kan godt forstå, at en nærmere behandling heraf udelukkes, når hovedsigtet er distributionen inden for et nationalt landområde. På den anden side skal det fremhæves, at de internationale råvaremarkeder og iøvrigt også andre organiserede markeder har en sådan betydning for prisbevægelserne gennem hele distributionssystemet, at en behandling af deres teknik og problemer kunne fortjene et særligt værk, som bl.a. måtte give anledning til at trække mange paraller til de i mikroteorien anvendte modeller. En sådan bog burde være obligatorisk pensum.

Der skal ikke her gås nærmere ind på den klare beskrivelse og problemstilling i bogens kapitler om forbrugsvaredistributionens udvikling, varedistributionens omkostninger, stordriftsfordele, distributionskanalerne og Sortiments- og branchedeling. Det skal kun nævnes, at benzinomsætningen fortjener en omtale i forbindelse med eneforhandlersystemerne.

Der skal i det følgende gøres nogle bemærkninger i tilknytning til kapitlet om pris- og rabatsystemer. Her er også en udmærket beskrivelse af bruttoprissystemet og forskellige rabatformer samt den sammenhæng, der kan være mellem rabatter og prisdiskrimination. Imidlertid ville det have været spændende, om den praktiske fastsættelse af grundprisen i prissystemerne var blevet nærmere behandlet, og der var givet en forklaring på, hvordan den handlende, der ikke fulgte et prissystem, kom frem til sin pris. Herom er det ikke nok at henvise til driftsøkonomien. Den praktiske prisfastsættelse, der i flere tilfælde indtil nu blot er forklaret med henvisning til branchetraditioner, trænger i høj grad til analyse ud fra et nationaløkonomisk synspunkt, og der er sammenhæng mellem disse problemer og strukturproblemerne. Der er f.eks. mange brancher med en tradition om en prisfastsættelse, der giver en betydelig forskel mellem den forkalkulerede bruttoavance og den realiserede regnskabsmæssige avance, hvor forskellen bl.a. forklares ved udsalgstab. Vil en ophævelse af det beskyttede udsalg ændre dette system? Den traditionelle bruttoavancestruktur er iøvrigt i moderne blandede storforretninger blevet brudt ved det, der er blevet kaldt den dynamiske prispolitik (dagens tilbud - husmoderrabat for vekslende varer). Fænomenet er antydet et par steder, men burde være gjort til genstand for en nærmere diskussion bl.a. i forbindelse med de synspunkter på lokkevarer, der var fremme for 10-15 år siden.

I bogens afsluttende kapitler om integrationstyper, omkostningsudvikling og hovedfaktorerne bag strukturudviklingen belyses en række helt aktuelle problemer for nutidens handelsomsætning. Det er spændende læsning, der giver et godt værktøj til hjælp

Side 217

ved vurdering af udviklingen. Disse kapitler må medføre, at bogen bliver læst af mange flere end de statsvidenskabelige studenter.

Om disse kapitler skal der iøvrigt kun gøres to bemærkninger. Ved analyse af den nyeste udvikling af detailhandelen glemmer forfatteren ikke forbrugeren, men ville det ikke have været på sin plads, om der havde været et særligt afsnit om forbrugerbevægelsen, der for en stor del er et resultat af denne udvikling, og en diskussion af de krav, bevægelsen opstiller. Den anden bemærkning knytter sig til sidste kapitels afsnit om bruttopriser. Her må det med i billedet, at det i nogle brancher nu har afgørende betydning, at enkeltvirksomheder i flere led, der praktiserer bruttoprissystemet, står overfor kæder, hvor leddene er integreret, og der er en central prisfastsættelse. Er der ikke en skævhed i, at købmændene ikke må indgå i bindende bruttoprissystemer, når FDB fastlægger brugsforeningernes priser?

Der skal endnu en gang til afslutning fremhæves, at studenterne har fået en ny klar lærebog i en broget og problemfyldt del af et vigtigt politikfag, og at bogen med sine udmærkede oversigter over den aktuelle udvikling inden for handelen også må være en nyttig håndbog for administrationen og erhvervslivet.



* Fhv. direktør for Monopoltilsynet.