Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 108 (1970)

Karin Kock: International trade policy and the Gatt 1947-1967. Stockholm Economic Studies, New Series,nr. 11. Stockholm: Almqvist & Wiksell, 1969. 334 pp. Pris: Sv. kr. 45.

H. Thustrup Hansen *

Denne bog på godt 300 sider om Gatts oprindelse og placering er blevet til på opfordring af Institute for International Economic Studies, som ønskede en analyse af tendenser i den internationale handelspolitik som basis for en vurdering af fremtidens mønster på dette område. Karin Kock, der både teoretisk og praktisk - det sidste i egenskab af formand for Economic Commission for Europe (ECE) - har beskæftiget sig med international handelspolitik, påtog sig opgaven.

Selv om det i forordet siges, at bogen ikke sigter imod at fortælle Gatts historie, vil en historisk redegørelse ikke afvige væsentligt fra denne bogs indhold. Man finder ikke megen udenrigshandelsteori så lidt som nogen anden teori i bogen. Men lad en kort omtale af de 10 kapitler tale for sig selv.

Kapitel 1 og 2 omhandler Gatts prænatale
fase: The Atlantic Charter, Havana-konferencen,
ITO etc.

Kapitel 3 er helt helliget Gatts undfangelse
og virke, sluttende med Dillon- og
Kennedy-runden.

Kapitel 4 beskæftiger sig med toldforhandlinger
og deres teknik.

Kapitel s's overskrift Regional Economic Co-operation er en smule misvisende, idet det overvejende er Fællesmarkedets oprindelse og traktatmæssige grundlag, der behandles.

Kapitel 6 ser på ikke-toldmæssige handelshindringers

Kapitel 7 omtaler handelsliberaliseringens
smertensbarn: den globale landbrugsprotektionisme.

Kapitel 8 ser på de socialistiske landes
handelspolitik, specielt i relation til Gatt.

Kapitel 9 beskæftiger sig med u-landenes forhold til Gatt, ser på Haberlerrapporten, aktionsprogrammet fra 1958 og Gatt-traktatens nyeste barn: Part IV, der sigter imod indenfor Gatts rammer at engagere de kontraherende parter i en »trade-not aid« politik. Kapitlet slutter med en omtale af u-landenes markedsdannelser.

Kapitel 10 søger som ethvert godt afslutningskapitel at drage konklusioner og vurdere fremtidsudsigter. Karin Kock er her pessimist. Landbrugsprotektionismens fjernelse og særordninger for u-landenes udenrigshandel er bydende nødvendigt, men hindres af magtstrukturen indenfor Gatt. Efter forfatterens opfattelse burde Gatt-traktaten have en helt anden struktur og et helt andet indhold for at løse dagens og fremtidens

Bogen strutter af facts og bør derfor stå
på boghylden hos dem, der beskæftiger sig
med internationale handelsforhold.

* Økonomisk konsulent, København.