Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 106 (1968) 1-2

Patricia James (ed.): The Travel Diaries of T. R. Malthus. Cambridge University Press, London 1966. 316 sider. Pris: 45 sh.

Hans Chr. Johansen *

Side 107

Malthus' befolkningsteoretisk« hovedværk An Essay on the Principle of Populmtion udkom i forfatterens levetid i seks udgaver. Af disse adskiller førsteudgaven fra 1798 sig fra de efterfølgende, der udkom i årene 1803-26, ved kun i ringe omfang at anvende historiske og samtidige eksempler til at belyse den fremsatte hypotese og ved en mere pessimistisk opfattelse, der hævdede, at befolkningstilvæksten ud over ved hungersnød, krig og sygdom kun i ringe omfang kunne bremses ved forebyggende foranstaltninger, f.eks. ved en høj gteskabsalder.

Den noget ændrede opfattelse i 1803 skyldtes, at Malthus i årene fra 1798 til 1803, dels ved en omfattende læsning og dels ved to længere rejser, hvoraf den første gik til Skandinavien og Rusland i 1799, den anden til Frankrig og Schweiz i 1802, havde fået større kendskab til de faktiske befolkningsforhold i fortid og samtid.

Malthus' skandinaviensrejse, der gav sig
udslag i tre kapitler i 2. udgaven om
»checks to population« i Norge, Sverige og

Side 108

Rusland, og hvoraf især kapitlet om Norge er interessant ved at fremhæve de forebyggende foranstaltningers betydning for befolkningsudviklingen i dette land, har man hidtil kun haft begrænset viden om, idet man alene har været i besiddelse af en beskrivelse af en del af ruten fra Hamburg, gennem Danmark, langs den svenske vestkyst og videre til Vänersborg, hvor en af Malthus' rejsekammerater, Cambridgemineralogen E. D. Clarke, har skildret rejsen i sine Travels in Various Countries, men i 1961 opdagedes i Malthusslægtens eje fire dagbøger, der ikke blot skildrer den del af rejseruten som Clarke har omtalt, men også en del af den videre rejse, der gik via Oslo, gennem Gudbrandsdalen, over Dovre til Trondheim og derfra sydpå gennem Østerdalen. De resterende dagbøger fra rejsen gennem Sverige, Finland og Rusland synes derimod ikke bevaret.

Disse dagbøger er nu blevet publiceret og giver således mulighed for en nærmere undersøgelse af, hvilke kilder Malthus har anvendt til udarbejdelse af kapitlet om befolkningsforholdene i Norge, hvori den lave ægteskabshyppighed i dette land tillægges det militære indkaldelsessystem, mangelen på husmandssteder og den store tjenerstab både i byerne og på landet. Rejsedagbøgerne, hvorfra dele af essayets beskrivelse er hentet næsten ordret, viser således, at disse oplysninger ikke er hentet fra kvantitative indsamlinger, som Malthus har fået kendskab til, men udelukkende fra samtaler med enkeltpersoner, der kun i ringe omfang har givet udtryk for typiske forhold. Når Malthus således i essayet mener, at tjenerantallet i Norge er to til tre gange så stort som i England og til tider betyder husholdninger på indtil tyve personer, viser dagbøgerne f.eks., at dette tal er fremkommet fra en enkelt optælling på en gård i Dovre, hvor selskabet overnattede. Senere tiders undersøgelser tyder da også på, at de fleste af de argumenter, som Malthus anvendte for at bevise »the preventive check's« indflydelse på de norske befolkningsforhold, ikke var typiske for det norske samfund omkring 1800.

Malthus' bedste mulighed for på sin rejse at have fået et mere sandfærdigt billede af de faktiske befolkningsforhold i Norge forspildtes desværre på grund af sprogvanskeligheder. Kort før Malthus forlod Norge, traf han nemlig datidens betydeligste »politiske aritmetiker« i monarkiet, Frederik Thaarup, der formodentlig ville have kunnet give bedre og kvantitativt underhyggede oplysninger om befolkningsforholdene. Da Malthus imidlertid kun talte engelsk og fransk og Thaarup kun dansk og tysk, blev denne samtale meget lidt udbyttegivende.

De norske dagbøger viser iøvrigt Malthus
som en fin iagttager af naturforhold, klimatiske
påvirkninger, landbrugsteknik 0.1.

Rejsen gennem Danmark og hertugdømmerne, der kun varede 14 dage, giver ikke mange oplysninger om danske forhold, dertil var den for forceret, og selskabet manglede her også de introduktionsbreve, der i Norge lukkede overklassens gæstfri hjem op - måske et tegn på den langt stærkere engelske orientering i Norge.

I Danmark gjorde sprogvanskelighederne sig også stærkt gældende, og de er sikkert medvirkende til, at adskillige af de gengivne oplysninger er forkerte, som når f.eks. en medpassager på turen fra København til Helsingør ifølge Malthus oplyser, at alle sjællandske godser på nær to er i kongelig besiddelse. Her menes sikkert alle /jordsjællandske. Det samme gør sig muligvis gældende - eller er der tale om lokalt praleri - når det oplyses, at den slesvigholstenske kanal tillod gennemsejling af skibe på indtil 300 tons. Det halve ville være mere i overensstemmelse med sandheden.

Heller ikke Patricia James' kommentarer til dagbogen er for de danske forholds vedkommende uden fejl. Således oplyses, at hovedbygningerne til det i 1810-12 nedrevne Hirschholm slot, som Malthus besøgte, i dag skulle rumme jagt- og skovbrugsmusæet (s. 66), og Frederiksværks grundlægger J. F. Classen er - formentlig ved en fejltydning af Malthus' manuskript - blevet til Glassen (s. 61).

Side 109

Ud over den skandinaviske dagbog, der optager 2/3 af den foreliggende bog, gengives nogle biografiske oplysninger om Malthus og aftrykkes nogle fragmentariske stykker af dagbøger fra Malthus' rejser i Nederlandene og ved Rhinen i 1825 og til Skotland i 1826. Disse indeholder dog stort set kun en opremsning af navnene på de besøgte seværdigheder og de personer, som Malthus mødte.



* Lektor ved Aarhus Universitet.