Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 105 (1967) 5-6

Knud Westlund: Realkredit. Historisk, konomisk og forvaltningsmæssig udvikling af organiseret realkredit i den vestlige verden gennem 200 år. Anders Nyborg A/S, Internationalt Forlag, København 1967. 342 sider. Pris: 95 kr.

Morten Balling *

Side 324

Forfatteren til nærværende bog har igennem et langt liv været beskæftiget i vort største realkreditinstitut. Gennem sin praktiske virksomhed der har han erhvervet sig et indgående kendskab til de mange konkrete problemer, der knytter sig til organiseringen af belåning af fast ejendom. Den foreliggende bog er til dels et resultat af forfatterens ønske om at stille sine erfaringer fra dansk realkredit til rådighed for en bredere kreds. Dertil kommer, at forfatteren i betydeligt omfang har foretaget rejser i størstedelen af den vestlige verden for gennem interviews og litteraturstudier at indsamle oplysninger om, hvorledes belåningen af fast ejendom former sig og har formet sig i udlandet.

Bogen er således i alt væsentligt koncentreret

Side 325

om en redegørelse for historiske og nuværende institutionelle kapitalmarkedsforhold i ialt 20 vestlige lande. Det oplyses for hvert land, hvilke typer af kreditinstitutioner der findes, og der gives en ganske kort beskrivelse af placeringsbestemmelser og låneformer. I mange lande spiller forskellige offentlige låne- eller tilskudsordninger en så stor rolle på ejendomsmarkedet, at forfatteren ser sig nødsaget til at give en lidt nærmere redegørelse desangående.

Som det vel kan forventes i et værk, der på et forholdsvis begrænset sideantal forsøger at dække et så omfattende område, synes udvalget af konkrete oplysninger undertiden at være en lille smule tilfældigt. Det er dog afgjort i de mange institutionelle enkeltiagttagelser, værket har sin styrke.

På de få steder, hvor forfatteren forsøger sig med renteteoretiske eller andre nationaløkonomiske ræsonnementer, bærer fremstillingen et svagt antikt præg. Dertil kommer, at der med mellemrum på lidt übelejlige steder slipper nogle af forfatterens subjektive vurderinger igennem.

Det er imidlertid ikke på det teoretiske plan, bogen skal vurderes. Bogens værdi ligger i dens rigdom af institutionelle oplysninger og i dens undertiden ganske kritiske diskussion af de gældende organisationsformer. Forfatteren er f.eks. meget skeptisk over for det almindelige danske Obligationssystem, hvor låntagere får udleveret kasseobligationer, og hvor der i alt væsentligt opretholdes balance mellem pantebreve og obligationer. Han ville hellere have større uafhængighed mellem kredit- og hypotekforeningernes aktiver og passiver i lighed med det skema, der følges af Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk.

Der findes ikke på dansk noget substitut for Westlunds bog. Den kan derfor trods sin høje pris anbefales, måske navnlig som idegrundlag for mennesker, der har til opgave at vurdere, om de gældende danske institutionelle forhold på kapitalmarkedet er tilfredsstillende eller eventuelt burde erstattes af ordninger, der findes i udlandet.



* Amanuensis ved Handelshøjskolen i Århus.