Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 105 (1967) 3-4

Robert A. Gordon and Lawrence R. Klein (eds.): Readings in Business Cycles. Allen & Unwin, London 1966. 731 sider. Pris: 48 sh.

P. Nørregaard Rasmussen *

Dette er et nyt bind i den fortrinlige serie af genoptryk af væsentlige artikler, som American Economic Association har taget initiativ til, og hvor man nu er oppe på en halv snes bind - en kerne i enhver bogsamling. I 1944 udkom et tilsvarende bind (jfr. anmeldelse i dette tidsskrift, 1949) om konjunkturbevægelser, redigeret bl.a. af Haberler; men man har med rette ment, at der er sket nok i de mellemliggende små 25 år til at retfærdiggøre et nyt bind.

Hvad er da sket? Redaktørerne gør selv opmærksom på, at sammenligner man 1944samlingen med denne, bliver man slået af to ting: Omformulering af teorierne i matematisk sprog og forsøgene på systematisk verifikation. Økonometrien er kommet for at blive. Selv om man ellers har indskrænket sig til efterkrigstidsartikler er det i konsekvens heraf på sin plads, at Frisch's berømte 1933-artikler om »Propagation Problems« (Cassel-festskriftet) og Metzler's lagermodel fra 1941 er kommet med.

Bogen er opdelt i 8 afsnit med korte, kommenterende indledninger af redaktørerne. Herunder giver redaktørerne yderligere litteraturhenvisninger, idet de til gengæld ikke har udarbejdet de meget detaillerede litteraturoversigter, som har været en del af tidligere Readings. Med rette henvises her til den nyttige Index of Economic Journals.

1. afsnit behandler den rene teori. Her finder man Metzler's artikel sammen med Goodwin's konjunkturmodel og Hicks model, som den så ud i en artikel fra 1949. Redaktørerne har henvist arbejder om konomisk vækst til et særligt bind og har jo desværre ikke haft store problemer om, hvorvidt en artikel måtte høre hjemme det ene eller det andet sted. Kombinationen af vækst og konjunktur er som bekendt et uopdyrket område (siden Schumpeter). En undtagelse danner Smithies, som gav et bidrag i 1957, og som er kommet med her. Ligeledes må en stor artikel om monetær konjunkturteori af Haberler vel siges at danne en undtagelse for så vidt som efterkrigsårenes konjunkturteori stort set har set bort fra monetære faktorer.

2. afsnit indeholder metodologisk set vigtige bidrag. Her er Frisch's ovenfor nævnte artikel sammen med den lærerige og underholdende Koopmans-Vining diskussion fra 40'erne. I 3. afsnit gengives totale modeller å la Tinbergen, Klein m.fl. Såvel Duesenberry, Eckstein og Fromm's artikel som en artikel af ægteparret Adelman simulerer et forløb for USA. Christ refererer og diskuterer Klein-Goldberger-modellen.

4. afsnit er sammensat af sektorstudier. To undersøgelser over investeringsfunktionen er medtaget såvel som to arbejder om forbrugsfunktionen, herunder en fortrinlig oversigtsartikel fra 1959 af Farrel. Den finansielle sektor er (naturligvis) dækket af en Friedman-artikel. Arbejdsmarkedet er derimod ikke dækket af Phillips, men dog af en englænder: Lipsey, som drøfter Phillips-kurven. Endelig gør Moore rede for National Bureau's metoder og resultater.

Man har i 5. afsnit pillet de omstridte lange cykler ud til speciel behandling. Her er to artikler om de såkaldte Kuznets' cykler af henholdsvis Abramovitz og O'Leary & Lewis. 6. afsnit om konjunkturspredning indeholder kun én artikel - af Polak & Rhomberg. Det er alt for lidt, i hvert fald set med ikke-amerikanske øjne.

Et særligt afsnit helliges »Forecasting«. Man får her dels resultaterne af arbejdet med simultane modeller, dels med National Bureau index og sluttelig IFO-metoderne. (Det er ganske overraskende så lille rolle IFO-konjunkturtest synes at spille i USA).

Side 207

er så talrige. Man har valgt at holde sig til teoretisk orienterende artikler. Phillips analyse af time lags (1957) er kommet med. Mere overraskende er det at se en iøvrigt udmærket oversigtsartikel af Salant fra 1957 om det balancerede budgets teorem. Hører den hjemme her? At en artikel af Heller om de første ti efterkrigsårs politik og en artikel af Schlesinger om pengepolitikken er med, er derimod rimeligt.

- lait er 31 artikler genoptrykt. Men er Europa ved at gå helt bagud af dansen? Kun de 8 er af europæiske økonomer og heraf er de 7 engelske. Eller er dette bl.a. en følge af de to udmærkede redaktørers hjemsted?



* Professor ved Københavns Universitet.