Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 104 (1966) 1-2

Leif Johansen; Public Economics. North- Holland Publishing Company, Amsterdam 1965. 367 sider, pris 40 Fl.

Gunnar Klavsen *

Side 111

Leif Johansens bog er en oversættelse af første og anden del af hans Offentlig Økonomikk, 1962 og 1964. Første del blev anmeldt af P. Nørregaard Rasmussen i Nationaløkonomisk 1962, hefte 5-6, p. 246. De følgende bemærkninger vedrører derfor udelukkende de sidste kapitler i den engelske udgave.

Kap. VI omhandler den offentlige virksomheds kap. VII: beskatningsformerne skatternes virkninger og kap. VIII: nogle principielle betragtninger vedrørende økonomi.

Kap. VI indeholder dels en beskrivelse af Erik Lindahis teori for bestemmelsen af skatterne og de offentlige udgifter og dels en gennemgang af nogle af de velfærdsøkonomiske der kan anføres til støtte for offentlig drift af en række foretagender. Der er således tale om en gennemgang af visse dele af den normative finanslære, og en indføring i disse spørgsmål måske anses for at høre med til finanspolitisk almendannelse. Fremstillingen meget klar, men man savner en sammenstilling med de ældre »principper« for statshusholdningens førelse og en understregning det normative i denne del af finanslæren.

Det meget omfattende kap. VII giver foruden kortfattet oversigt over skatteformerne deres historie en udmærket fremstilling de fleste af de spørgsmål, der sædvanligvis behandles i skattepolitikken.

Fremstillingen, der er gennemført i en fragmentarisk form uden tilknytning til konkrete skatte- og afgiftsregler, omfatter en behandling af en række spørgsmål i forbindelse opbygningen af indkomstskatter forbrugsafgifter samt en gennemgang nogle partielle analyser af skatternes og afgifternes virkninger.

En sådan fremstillingsform, som giver mulighed for at lægge særlig vægt på de punkter, der har aktuel betydning, har sine fordele frem for en systematisk gennemgang de enkelte skatte- og afgiftsformer, men den indebærer også en risiko for, at nogle spørgsmål får en stedmoderlig behandling, at sammenhængen mellem de forskellige led ikke bliver tilstrækkeligt understreget.

Det, man især savner, er en fremstilling af indkomstskattens indkomstbegreb. Problemerne tangeret i afsnittet om beskatning kapitalgevinster, men man mangler en generel belysning af problematikken på dette område. Herudover savner man en fremstilling af de problemer, der skyldes tidsforløbet mellem ligning og betaling, og i forbindelse med gennemgangen af forbrugsbeskatningen man en fremstilling de virkninger, afgiftsbetalingen har på forskellige sektorers likviditet.

Endvidere savner man en tilbundsgående gennemgang af de virkninger, som forskelle i afskrivningsreglernes udformning har på virksomhedernes dispositioner. Analysen af dette spørgsmål giver godt nok en udmærket af den indflydelse afskrivningsperiodens har under de meget urealistiske forudsætninger, der er opstillet om beskatningsreglernes udformning, men man mangler en belysning af de virkninger der alene beror på forskelle i friheden til at placere afskrivningerne over perioden.

I denne forbindelse kan det også nævnes, at den omstændighed, at forfatteren ikke har taget sit udgangspunkt i de konkrete beskatningsregler, har bevirket, at han er nået til et formentlig forkert resultat med de hensyn til merværdiafgiftens virkninger på priserne.

Diskussionen af dette spørgsmål er nemligforetaget den forudsætning, at afgiften beregnes af den merværdi, der opståri forskellige omsætningsled. Herved når forfatteren til, at de enkelte omsætningsledsindkøbspris med den i de tidligere led erlagte afgift, hvilket såfremt avanceprocenten fastholdes uændret vil betyde,at før afgift stiger med mere end den i de tidligeere led erlagte afgift. Således som reglerne var udformet i det danske forslag til merværdiafgift, hvoreftervirksomhederne få godtgjort den afgift, der var pålagt de varer, de indkøbte,

Side 112

forekommer det imidlertid ikke umiddelbartsandsynligt,
afgiften vil få konsekvenserfor

Endelig må det om kap. VII bemærkes, at fremstillingen af skatternes virkninger på indkomstfordelingen ikke forekommer heldig. Selv om det utvivlsomt er rigtigt, som forfatteren anfører, at det i praksis er umuligt at vurdere de totale virkninger af en omlægning af skattesystemet, kan dette dog ikke være et argument for at godtage incidensberegninger, der udføres under den forudsætning, at alt andet end lige bestemt skatte- og afgiftssatserne er upåvirkede af omlægningen.

Kap. VIII giver en meget kortfattet indføring nogle af de problemer, der opstår i forbindelse med tilrettelæggelsen af den lokale forvaltning og finansieringen af de udgifter, der påhviler kommunerne.

Bogen kan stærkt anbefales som supplerende
til finanspolitik.



* Kontorchef i Finansernes Centralstyrelse, polit.