Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 103 (1965)

Henning Kjølby: Erhverv, Konkurrence og Samfund, Einar Harcks Forlag, Kobenhavn 1964. 192 sider, 22,50 kr.

Morten Balling *

Side 85

Den foreliggende bog er skrevet som lærebog de studerende ved handelshøjskolerne Danmark og må derfor i første række på grundlag af sine pædagogiske Læsere må derimod ikke i bogen vente at finde nye epokegørende tanker ideer.

Forfatteren, der er ansat i Monopoltilsynet, allerede i sit forord opmærksom på bogens nære slægtskab med Bjarke Fogs bog Erhverv og Samfund udgivet ved samme i 1950. Selv om der er en vis forskel i de to bøgers oplæg, mærker man dog, at K.s bog er anden eller måske snarere tredje generation i »Erhverv og Samfund - familien« i Danmark. Fog gør jo på sin side opmærksom på, at hans bog skulle træde i stedet for Winding Pedersens Bedrift, og Samfund.

Med et tidsinterval på 14 år mellem 2. og 3. generation er det imidlertid hævet over enhver tvivl, at der rådede et stærkt behov for en fornyet oversigt over erhvervenes konkurrenceproblemer og det offentliges påvirkning af disse. Man kan eksempelvis blot henvise til, at Fogs bog var skrevet før Monopolloven af 1955 og før afviklingen af de kvantitative importrestriktioner i 1960.

I bogens første fire kapitler giver forfatterenen det væsentlige teoretisk diskussionaf som er afgørende for konkurrenceforholdenepå marked. Han diskutererher af virksomheder og disses størrelsesfordeling, forekomsten af præferencer m.m., men det er navnlig de forskellige aftaleformer og tilfælde af finansielkoncentration, har hans interesse.

Side 86

Kartelbegrebet, der spiller en ganske stor rolle i bogen, er mere omfattende end sædvanligt,idet foruden horisontale aftalerom af anvendelsen af handlingsparametre også omfatter vertikale aftaler.

I disse første kapitler bevæger K. sig nær op ad problemer, som er behandlet af Winding dels i Noter til Pris- og Konkurrenceteorien dels i Næringslivets struktur og sammenslutninger I 1956. Det er måske ikke så forbavsende, at K.s diskussion kommer til at stå noget i skyggen Winding Pedersens.

I det femte kapitel giver K. en oversigt over de vigtigste erhvervsorganisationer i Danmark. er inddelt efter hovederhvervsgrupper, i de enkelte afsnit diskuteres organisationernes opbygning og virksomhed. Organisationernes vigtigste opgaver i følge K. varetagelse af produktivitetsfremmende og samarbejde at begrænse konkurrencen.

Det er et positivt træk ved K.s bog, at diskussionen mange steder friskes op med aktuelle praktiske eksempler, som forfatteren kendskab til fra sin virksomhed i Monopoltilsynet. I kapitlet, hvis overskrift lyder »Konkurrencebegrænsninger i Danmark«, man derfor på flere aktuelle eksempler og tal. Afsnittet indeholder imidlertid stort andet end et koncentreret referat af Trustkommissionens betænkning nr. 8. Da talmaterialet i den vigtigste tabel i kapitlet hidrører fra 1952 (side 114), kunne par forbehold til konklusionerne af tabellen med fordel have været nævnt i teksten. er jo sket et og andet i det danske siden 1952, som ganske radikalt have ændret resultaterne af trust kommissionens koncentrat ion sberegninger.

K. diskuterer i det følgende kapitel bl.a. offentlige foranstaltninger til støtte for erhvervene anden lovgivning af betydning for konkurrenceforholdene. Det forekommer her lidt ejendommeligt, at der bruges en del plads på kriselovgivningen i 30'erne, medens f.eks. den nuværende statsstøtte til landbruget, hjemmemarkedsordningerne for landbrugsvarer og loven om Danmarks Erhvervsfond 1960 ikke nævnes.

Det næste kapitel om monopollovgivningen præg af at være skrevet af en mand, der ved en masse om sit emne. Ved langsom og grundig gennemlæsning af kapitlet man meget at vide om såvel dansk som udenlandsk monopollovgivning. K.s redegørelse for, hvorledes forskellige uløste spørgsmål efterhånden afklares gennem og domstolenes praksis, er storartet. Det er endvidere interessant få påvist tilfælde, hvor de enkelte de af trustkommissionen behandlede for den danske monopollovgivning givet sig udslag i konkrete afgørelser. Her er forfatteren sandelig på hjemmebane. Skulle der rettes nogen indvending disse sider, kunne man måske sige, at antallet af detaljer er for stort. For de studerende vil det være vanskeligt at tilegne sig alle disse kendsgerninger.

I bogens sidste kapitel redegøres der for internationalt samarbejde om konkurrenceforhold. gives her bl.a. en kort og klar oversigt over konkurrencereglerne i EFTA og Fællesmarkedet.

K.s bog udmærker sig ved mange gode litteraturhenvisninger ikke mindst i fodnoterne teksten. I litteraturoversigten på side 188 er alene medtaget værker af mere generel karakter, det forekommer uheldigt. Litteraturlisten bør principielt omfatte al den litteratur, der i bogen er henvist til; skal man så fremhæve generelle værker, kan det gøres med cursivering eller lignende.

Sproget er letflydende og diskussionen er
politisk neutral.

Vurderet som lærebog for de studerende ved handelshøjskolerne er Kjølbys bog behæftet visse svagheder, men i betragtning det stærke behov for afløsning af Fogs bog fra 1950, vil de studerende utvivlsomt god gavn af bogen.



* Amanuensis ved Handelshøjskolen i rhus, polit.