Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 103 (1965)

M. Yanovsky: Anatomy of Social Accounting Systems. Chapman and Hall, London 1965 237 sider. Pris: 30 s. G. Stuvel: Systems of Social Accounts. Clarendon Oxford 1965. 270 sider. Pris: 40 s.

P. Nørregaard Rasmussen *

Side 309

Yanovsky's bog giver en systematisk gennemgang af nationalregnskabets teori og praksis. Den kan læses af enhver der besidder kundskaber i økonomi. Kap. I behandler en række af de i regnskabet størrelser og deres definitioner. får man kun spredte bemærkninger om de praktiske måleproblemer. er grundigt, men traditionelt, forf. viger - i denne sammenhæng helt übegrundet - udenom en række spændende problemer. Når det f.eks. hedder (p. 17): »Production in the national systems can be said to be limited to the production of final goods and services .. .«, så spørger man naturligvis »final goods and services« da er. Forf.s sigte har åbenbart været at give en indføring i en række traditionelle problemer imputationer, sektoropdelinger, brutto ctr. netto, markedspriser ctr. faktorpriser, ctr. betalinger osv. Betragtet alene som en sådan indføring er kapitlet udmærket.

I kap. II sammenlignes en række alternative FN's SNA (Standard National OECD's system, de amerikanske, franske og sovjetiske systemer. Fremstillingen er god og klar, men der er for meget bogholderi og i hvert fald for lidt økonomi i diskussionen. afsnit (på kun 10 sider) giver en kort omtale af problemerne omkring beregninger i konstante priser.

De to følgende kapitler behandler udvidelser (eller tilbygninger til) regnskabet. gennemgås input-output systemet. er kort, men med de givne rammer godt. Dernæst behandles flow-offunds - en knap så vellykket fremstilling. Det afsluttende kapitel drøfter mulighederne for et stort standardsystem, hvor tilbygningerne er integrerede i det almindelige regnskab. (For få måneder siden har Stone iøvrigt præsenteret et sådant generaliseret regnskab).

Den afsluttende bibliografi er ikke ganske og tilmed henvises heri til duplikerede arbejder, som faktisk i dag foreligger i trykt udgave.

Men uanset dette er det en god bog,
som fortjener opmærksomhed. Intetsteds

Side 310

behandles problemerne dybtgående, men forf. har netop sat sig som opgave på et overkommeligt antal sider at give en oversigt.Dette stort set lykkedes.

Når dette er sagt må en helt central indvending også være på sin plads: Forf. forsøger intetsteds at placere de forskellige indenfor den økonomiske teoris rammer. Det er imidlertid først når man ser regnskabet i lys af makroteorien, man rigtigt får øjnene op for de mere spændende sider. Det østeuropæiske får f.eks. først mening, når det ses som et led i en økonomisk teori, og præcis det samme gælder SNA.

På dette meget vigtige punkt svigter forf. Men han danner i så henseende ingen fra en række andre regnskabsteoretikere. finder således den samme mangel i Stuvel's bog, som er endnu snæver i sit oplæg. Direkte vildledende Stuvel, at identiteterne i nationalregnskabet »unlike behaviour relations, incontrovertible.« (p. 7). Og videre: are not particular to any specific version of macro-economic theory«, p. 7). - Det afgørende er imidlertid, hele nationalregnskabets opbygning af den økonomiske teori, man starter med.

Stuvel har i sin bog givet en elementær indføring i nationalregnskabets logik. Han går langsomt og metodisk frem - her og der indtil det kedsommelige. Udgangspunktet det vesteuropæiske og specielt det engelske regnskab (The Blue Book System), hver eneste strøm vendes og drejes — uden det forklarende lys, som opnås ved diskussion af en række alternativer.

Stuvel's bog er mærkelig på flere måder. har således ikke i mange år, hvis nogensinde, læst en bog, som alt i alt kun indeholder henvisning til et dusin forskellige Men den er også forbavsende på samme tid at være uhyre elementær og dog - om den skal værdsættes at forudsætte en hel del viden om nationalregnskabet.

Uanset dette er Stuvel's bog en god, men
indsnævret indføring i regnskabsproblemer.



* Professor ved Københavns Universitet, dr. polit.