Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 102 (1964)

Erling Dessau: Datamaskiner. Berlingske Leksikon Bibliotek, bd. 23, København 1964, 152 sider, pris 8,75 kr.

Bendt Rørsted.*

Side 206

I Berlingske Forlags populærvidenskabelige serie er der nu udsendt en bog om elektronregnemaskiners teknik og anvendelse, skrevet af afdelingsleder, cand. polit. Erling Dessau fra Datacentralens matematisk-statistiske afdeling.

Det er klart, at der må være et betydeligt behov for en lille bog, der på sober måde kan tage mystikken bort fra emnet. En herboende teologisk professor har således for kort tid siden i en kronik i Jyllands

Side 207

om sproglig analyse af Paulus' breve
anvendt udtrykket »atomhjerne«!

Bogens indholdsfortegnelse angiver kapitlernes emner som datamaskinen, talsystemer, programmeringsprincipper, anvendelsesområder, virksomhedsledelse - planlægning og kontrol, planlægning af elektronisk databehandling, medicinsk databehandling, maskinel oversættelse og sproganalyse (skrevet af dr.phil. H. Spang og automation og dokumentation (skrevet af civiling. R. Mølgaard Hansen). Dertil kommer et stikordsregister med korte forklaringer, en litteraturliste og et person- og sagregister. Umiddelbart forekommer bogen således at have det indhold, man måtte ønske af en introduktionsbog.

Efter et nærmere studium kommer man imidlertid til den konklusion, at bogen næppe kan anbefales den uinformerede, men interesserede læser. Dette gælder især bogens første del, der skulle give en forståelse af den elektroniske databehandlings teknik. Her har forfatteren ikke formået at løsrive sig så meget fra sit specialistmiljø, som det er nødvendigt, når man vil skrive populær-videnskabeligt. Især det vigtige kapitel om datamaskinens udvikling og teknik skæmmes af forsøg på at få for meget med, hvorved overblikket vanskeliggøres, og af en til tider helt uforståelig brug af tekniske udtryk og fremmedord, herunder selvfølgelig et større antal engelske fagudtryk.

Der tales således om »akkumulator«, uden at det er forklaret, at der hermed menes tælleværk, om »konsol« og det håbløse »kontrolkonsol«, hvor der menes tastatur. Man får at vide, at »Logikken i kredsløbene er baseret på den såkaldte switching algebra, der er en isomorf( !) af den Boolske algebra«. Selv blandt konomer kan man vist finde folk, der ikke har studeret kybernetik nok til at vide, at »isomorf« betyder »af samme form«, eller, som det angives i bogens stikordsregister under Boolske algebra, »identisk med«.

Måske vil man kunne affinde sig med den lette irritation, som forfatterens sprogbrug medfører - det bliver vel et temperamentsspørgsmål. Værre er det, at læseren næppe bibringes en klar forståelse af »hvad der foregår« i en elektronregnemaskine. Når Dessau (side 32) uden forklaring fastslår, at »decimalmaskiner med fast ordlængde arbejder hyppigt parallelt, medens binære maskiner med variabel ordlængde arbejder i serieaddition«, så er dette efter anmelderens opfattelse en falliterklæring, idet en teknisk introduktion burde være udformet sådan, at læseren selv kunne indse, at variabel ordlængde gør parallel arbejdsmåde umulig i en binær maskine. Oplysningen skulle være en nødvendig konklusion i stedet for en påstand.

Bogens sidste kapitler om anvendelsesområder er som helhed både læselige og oplysende. Dette gælder ikke mindst de to kapitler af medforfatterne. Også her skæmmes bogen dog pletvis af sproglige uhyrligheder. I en iøvrigt morsom oversigt over jernbanernes anvendelse af datamaskiner finder man følgende afslutningssalut: ». .. trafikplanlægning forudsætter et sufficient informationssystem, ligesom systemernes kompleksitet betinger en kybernetisk anskuen af problemerne« (side 75). Og i kapitlet om medicinsk databehandling tales der om »det perifere vasculære system« (side 101), hvilket må være uforståeligt for økonomer, der ikke som anmelderen kan se tilbage på nogle års kollegiefællesskab med medicinske studerende.

Endelig en økonomisk-faglig protest: Også Dessau forfalder til den omsiggribende brug af »optimal« i forbindelser, hvor optimeringskriterierne er ukendte og end ikke antydes.

Afslutningsvis kan det siges, at Dessaus bog rummer udmærkede afsnit, der kan læses med udbytte af ny-interesserede. Den skæmmes dog kraftigt af sit tekniske sprog og er ingen pædagogisk introduktion til forståelsen af elektronregnemaskinens funktion og anvendelse.

Anmelderen vil anbefale Frøbergs og Sigurds
»Datamaskiner och deras användning
inom vetenskap. administration och

Side 208

språkoversattning«, Stockholm 1962, som
en substitutionsmulighed.



* Lektor ved Aarhus Universitet, cand.oecon.