Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 98 (1960)

Subimal Mookerjee: »Factor Endowments and International Trade. A Statement and Appraisal of the Heckscher-Ohlin Theory«, Asia Publishing House for the Indian School of International Studies, Bombay 1958, VIII ■■- 99 s. Pris 22 sh.

Erling Olsen*

Side 197

Dr. Mookerjee, der er leder af den økonomiske afdeling ved the Indian School of International Studies i New Delhi, søger i denne lille bog at sammenfatte de senere års diskussion af Heckscher-Ohlin teoremet.

Indledningsvis præsenteres Heckschers og Ohlins tese, ifølge hvilken den internationale handel kommer i stand, fordi produktionsfaktorerne findes i forskelligt forhold i forskellige lande. Hvert land eksporterer da varer, hvis fremstilling kræver en relativt stor indsats af landets forholdsvis rigelige faktor, og importerer varer, hvis produktion i særlig grad kræver indsats af landets relativt knappe faktor. Dette fører til, at de relative faktorpriser bliver de samme overalt. Heckschers og Ohlins teori for den internationale handel er således dyberegående end den ricardianske realeost teori og den såkaldte opportunity-cost teori. Disse to teorier forklarer udenrigshandelen som resultat af forskellige relative priser, men Heckscher-Ohlin teorien trænger længere ned og forklarer de forskellige relative priser som resultat af forskellig

Bogens kapitel 2 præciserer de forudsætninger, hvorpå Heckscher-Ohlin teoremet er baseret. Specielt fremhæves det, at man entydeligt skal kunne fastslå de enkelte varers faktorintensitet, hvilket ikke alene kræver kendskab til isokvanternes beliggenhed, men i visse tilfælde ogsü til det forhold, hvori produktionsfaktorerne forekommer i hvert enkelt land.

I kapitel 3 søger forfatteren frem til en verifikation af Heckscher-Ohlin teoremet. Ikke ved empirisk analyse, men ved geometrisk eksersits med konventionelle våben som Edgeworths kassediagram, konkave transformationskurver og simple indifferenskurver, der betegnes samfundsindifferenskurver, skønt de intet har med Scitovsky's geniale konstruktion af gøre. I dette og det næste kapitel varieres snart den ene, snart den anden forudsætning, og det vises hvornår teoremet gælder, og hvornår det ikke gør det. Specielt vises det, at der opstår vanskeligheder, hvis faktorudrustningen er således, at samme vare bliver arbejdsintensiv i et land og kapitalinentensiv i et andet, men ved en velvillig fortolkning af teoremet overvindes disse.

Gennem bogens analyse får læseren afklaretsine
begreber, men hans vej er lang

Side 198

og trang. Et par steder sinkes han af forstyrrendetrykfejl (side 34 linie 10 f.n. står der »ON is less than OM« i stedet for »OM is less than ON«. Side 51 linie 4 står der »labour-intensive good B« i stedet for »labour-intensivegood A«. Side 71 linie 10-8 f.n. hedder det, at kapitalrenten i land I vil falde, medens jordrenten og lønnen vil stige. Forfatteren må mene, at jordrenten vil stige, medens kapitalrenten og lønnen vil falde). Dette er dog ikke nogen væsentlig anke imod fremstillingen.

De geometriske modeller, forfatteren anvender er heller ikke nogen hindring for en hurtig tilegnelse af stoffet. De er enkle, i mange tilfælde endog elegante. Men forklaringen og fortolkningen af modellerne er urimelig svær læsning. Navnlig er teksten til figur 18 vanskelig at komme igennem.

I bogens sidste kapitel kommenteres Leontief-paradokset. Som bekendt fremlagde Leontief i 1953 resultaterne af en inputoutput analyse, hvorefter USA eksporterede arbejdsintensive varer og importerede kapitalintensive, stik imod hvad man skulle vente under hensyn til USA's faktorudrustning. Forfatteren påpeger imidlertid, at Heckscher-Ohlin teoremet er bundet til bestemte forudsætninger, som ikke behøver at være opfyldt, hvorfor det ikke a priori er muligt at fremsætte generelle udsagn om udenrigshandelens sammensætning. Denne konstatering af teoriens armod er ganske vist trist, men den gør Leontief-paradokset mindre opsigtsvækkende.

Til slut skal det nævnes, at bogen indeholder
en udmærket bibliografi.



* Lektor ved Københavns Universitet.