Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 97 (1959)

J. de V. Graaff: Theoretical Welfare Economics. Cambridge University Press 1957. Pris 22 s. 6 d., X + 178 sider.

John Vibe-Pedersen *

Side 249

Graaff's bog er i mange henseender en modsætning til den netop omtalte af Little. Det er en elegant og klar fremstilling af den type af moderne velfærdsteorier, som man har kaldt velfærdsfunktionsteorierne. Fremstillingen bygger på meget generelle forudsætninger og virker derfor ret abstrakt, men den giver en fortrinlig introduktion til det formelle apparat, som disse velfærdsteorier benytter sig af. I selve teksten er den anvendte matematik af nogenlunde elementær karakter og begrænset omfang, men efter flere af kapitlerne følger et appendix med udførlig matematisk behandling. Det er afgjort ikke en bog for begyndere, derimod vil den være en værdifuld genvej til tidsskriftlitteraturen for enhver, som ønsker at trænge lidt dybere ned i emnet.

Grundtonen i bogen er kritisk, med stærk understregning af de forudsætninger, som må være opfyldt, for at man kan drage nogen konklusioner inden for velfærdsøkonomi. På dette punkt kan bogen i visse henseender opfattes som et yderligere supplement til Little's i forvejen meget kritiske holdning.

De specielle områder, der behandles efter udledningen og diskussionen af de marginale optimumsbetingelser er stort set de samme som hos Little, nemlig udenrigshandel og told, »marginal cost pricing« og nationalindkomst og indextal. Diskussionen af den optimale toldstruktur fortjener især at fremhæves .. .

Selv om den meget kritiske holdning, som både Little og Graaff har til store dele af velfærdsøkonomien, er solidt underbygget, kan man vanskeligt undgå at spørge sig selv efter læsningen, navnlig af de V. Graaff's bog, om ikke denne kritik trods alt er overdrevet. Hvad er, når det kommer til stykket, alternativet til anvendelsen af velfærdsøkonomien som grundlag for at systematisere økonomisk-politiske studier og betragtninger?

Men netop fordi man næppe kommer uden om anvendelse af velfærdsøkonomiens principperi praksis, er det utvivlsomt nødvendigtat kende de vanskeligheder, som en sådananvendelse støder på. Studiet af velfærdsøkonomimå derfor være et nødvendigt led i økonomens uddannelse, og både til



3. jfr. følgende karakteristik i F.Zeuthen: Videnskab og Velfærd i økonomisk Politik, København 1958, p. 34: »en Dobbelthed, der hindrer Enhed i Målsætningen«.

Side 250

dette formål og til nærmere studium for
ældre økonomer forekommer de her omtalte
bøger (navnlig Little's) at være velegnede.



* Lektor ved Aarhus Universitet.