Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 94 (1956)

Ejler Alkjær og Svend Jensen: Danmarks Grafiske Erhverv. Den Grafiske Højskoles Skrifter IV. København 1956. 92 s. Pris 10 kr.

Leo Meyer 1.

I det afsluttende kapitel i denne bog omtales nogle foreløbige resultater af en lille interview-undersøgelse, man har ladet foretage, for at få belyst offentlighedens kendskab til de grafiske erhverv og dens bedømmelse af disse erhvervs samfunds- og beskæftigelsesmæssige betydning.

Nu er den slags opinionsundersøgelser ganske vist som regel morsomme i sig selv, og den her omtalte danner ingen undtagelse. Derimod kan det være lidt svært at se nytten af den. Når det oplyses, at de grafiske erhverv omfatter følgende brancher: bogtrykkerier, skriftstøberier, maskinsætterier, sten- og offsettrykkerier, reproduktionsanstalter og klichéfabrikker, bogbinderforretninger og linieranstalter, dagblade, ugeblade samt hovedparten af produktionen af papir- og papvarer, er det ikke mange, der vil bestride de grafiske erhvervs store betydning. Og nogen undskyldning for at samle en række oplysninger om denne erhvervsgruppe i en bog er det ikke nødvendigt at finde gennem opinionsundersøgelser. Eksakt eller særlig omfattende viden på dette felt kan man ikke vente hos ret mange, og bogen er derfor nyttig for den, der er interesseret i de grafiske fags placering i erhvervslivet.

På grundlag af hovedsagelig officiel statistik gives dels en kort oversigt over udviklingen i de grafiske erhverv dels en beskrivelse af disse erhvervs nuværende stade med oplysninger om branchefordeling, virksomhedsstørrelse, lokalisering, beskæftigelse, lønforhold, omsætning, ejerforhold m. v. I det omfang, det har nogen mening, er disse oplysninger sat i relation til tilsvarende oplysninger for industri og håndværk ialt. Denne beskrivelse er hovedsagelig givet ved hjælp af en række overskuelige og let læselige tabeller og grafiske fremstillinger, medens teksten holder sig til hovedlinjerne, hvilket gør det ualmindeligt nemt at komme igennem bogen i betragtning af dens art.

Til slut en lille indvending. Når man i ovennævnte interviewundersøgelse f. eks. spørger folk om, hvad en reproduktionsanstalt laver, eller hvad en kliché og et dybtryk er, ville det nok have været på sin plads, at man af hensyn til de af læserne, der ikke er grafikere, ikke blot citerede de forkerte svar, folk har givet på spørgsmålene, men også have antydet de rigtige svar. Men dette kommer måske senere, idet bogens forord lover, at et supplerende stof vil fremkomme, der dels omhandler den endelige bearbejdelse af interviewundersøgelsen, dels drejer sig om en kortlægning af de grafiske fags maskinbestand og produktionsmæssige

1. Cand. polit., sekretær i Det statistiske Departement.