Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 93 (1955)

Fritz Machlup: The Economics of Sellers' Competition, 582 s. pris $ 6,50 og The Political Economy of Monopoly. 544 s., pris $ 5,50. The Johns Hopkins Press. Baltimore. 1952.

Bjarke Fog.

Side 77

Man har undertiden på fornemmelsen, at amerikanske lærebogsforfattere har den opfattelse, at man kan måle, hvor meget de ved om et bestemt emne, ved det antal sider de er i stand til at skrive herom. På forhånd var næppe nogen i tvivl om professor Machlups store viden om pristeori, teori,så ud fra dette kriterium havde det ikke været nødvendigt at skrive to bind på tilsammen 1126 sider om dette emne — samt stille endnu en bog om »The Economics of Price Discrimination« i udsigt. Jeg er bange for, at sidetallet alene vil afskrække mange læsere — og det er synd. I forordet giver forfatteren yderst prisværdigt en vejledning til læsere af forskellige kategorier om, hvordan de får mest udbytte af bogen. Desuden letter han for så vidt også en anmelders opgave ved på forhånd at imødegå de indvendinger, han venter vil blive rejst mod bogen (eller rettere bøgerne). Han venter især, at man vil anke over de mange fodnoter og de mange gentagelser. Personligt vil jeg imidlertid slet ikke fremkomme med disse indvendinger. Tværtimod er det netop nyttigt, at så meget stof sættes ned i fodnoter, og gentagelser er nu engang uundgåelige i en lærebog. Bedømt ud fra lærebogssynspunkter går mine indvendinger i en helt anden retning. Jeg tror, at de fleste studerende vil finde fremstillingen — især af den centrale pristeori ■— kedelig og alt for detailleret. Enkelte afsnit, hvor problemstillingen diskuteres igen og igen ud fra lidt varierende forudsætninger, vil mange læsere vist have svært ved at komme igennem. Når jeg finder nogle afsnit kedelige, er dette på trods af Machlups levende og friske stil med en stærkt personligt præget stillingtagen, der til gengæld gør andre afsnit til virkelig interessant læsning.

Om indholdet gælder, som man måtte vente, at størstedelen er velkendt. Berettigelsen af denne nye fremstilling ligger først og fremmest i den samlede og a jour førte oversigt over den moderne pristeori, man her får præsenteret. Adskillige teorier og undersøgelser, der kun foreligger spredt i tidsskriftsartikler, er nu her sat ind i en større sammenhæng.

Det ene bind, »The Economics of Sellers' Competition« giver den egentlige pristeori. Kapiteloverskrifterne giver klart Machlups inddeling:

Theory of the Firm and Types of Competition.

Side 78

Many Sellers.
More Sellers.

Many and More Sellers.
Few Sellers.

Few But More Sellers.
One Seller.

Fremstillingen får først og fremmest sit særpræg derved, at der gøres langt mere ud af analysen af tilgang af nye virksomheder, end man er vant til. At denne analyse gøres temmelig detailleret kan nok forsvares, men som allerede nævnt er store dele af fremstillingen langt mere udførlig end godt er. Behøver man at have så meget reverens for de klassiske duopolteorier (Cournot, Bertrand og Edgeworth), at man i en moderne lærebog fylder et helt kapitel med en diskussion af deres teorier?

Den anden bog, der har fået titlen »The Political Economy of Monopoly«, behandler økonomiske sammenslutninger, praktisk monopolpolitik, det offentliges indgreb i erhvervslivet, lønteori m. v. Bogen veksler stærkt mellem rent beskrivende og praktisk betonede afsnit og teoretisk abstrakte analyser. Af stor værdi er det omfattende erfaringsmæssige materiale, der danner grundlag for behandlingen i adskillige afsnit, og af endnu større værdi er Machlups kritiske kommentarer og personlige synspunkter, der er fremført i en så overbevisende form, at man sjældent er uenig med ham.