Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 93 (1955)

Pierre George et Jean Tricart: L'Europe Centrale, Tome Second, 3e3e et 4e4e Partie, Presses Universitaires de France, Paris 1954,463 sider, 1.800 fr.

Knud Erik Svendsen.

Side 280

Denne del af et større værk om Tyskland, Østrig, Svejts, Polen, Tjekoslovakiet, Ungarn og Rumænien er en fortrinlig håndbog med et rigt materiale om landenes økonomiske geografi, og det mere økonomiske er gennemgående udskilt, således at den rent økonomisk interesserede kan læse bogen »med overspringelser«.

Det mest interessante i bogen er kapitlerne om Tyskland og folkedemokratierne. Tricart giver en ret dokumenteret skildring af de særlige træk i den tyske kapitalisme (stærk koncentration, udpræget kombination af finansiel og industriel koncentration, erhvervslivets meget snævre alliance med staten, stærk teknokratisk udvikling) og af de økonomiske følger af landets opdeling og foretager endelig en sammenligning af forholdene i de to dele af Tyskland i forhold til før krigen (vest: meget få strukturændringer, mere udenlandsk kapital; øst: store ændringer i strukturen, nødvendig udvikling af sværindustri).

Side 281

Endnu mere nyttig er Pierre George's andel, som nøgternt gennemgår hovedtræk og ikke så få detailler i de fælles strukturformer i de nævnte folkedemokratier og de enkelte landes økonomiske særtræk og dermed forskelle i udviklingen. Der er her samlet et fyldigt materiale om de økonomiske planers udvikling (fra korte, partielle, til lange, generelle) og indhold (vækstprocenter, de vigtigste mængdemål osv.), nationaliseringernes to faser og former i de enkelte lande, landbrugsforholdene etc. Af speciel interesse er behandlingen af den regionale planlægning og byernes udvikling. Det meste materiale er imidlertid gennemsnitligt to år gammelt, og en række problemer anskues på en anden måde i dag.

For økonomer, der ikke blot interesserer sig for abstrakte økonomiske modeller, men også for de økonomiske modeller i den virkelige verden i al deres mangfoldighed, vil denne bog være yderst gavnlig.