Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 93 (1955)

Ingvar Svennilson: Growth and Stagnation in the European Economy. United Nations Economic Commission for Europe. Geneve, 1954. XVI + 342 sider. Pris $ 4.50, sti. 32/6, sw. fr. 18.—.

Kjeld Philip.

Under tredivernes depressionsår samlede økonomerne deres interesse omkring konjunkturspørgsmålene. Under nutidens permanente omtrent-højkonjunktur er interesseområdet blevet meget videre, og man er nået frem til økonomiske spørgsmål, som det pludselig forekommer så selvfølgeligt at analysere, at man kun kan undre sig over, at det ikke forlængst har fundet sted. Blandt disse er analysen af de problemer, der knytter sig til væksten i produktion og omsætning. I stedet for tidligere tids forudsætninger om stabile forhold eller Cassels jævne fremadskriden, som jo kun var en forudsætning for analyser af noget andet, kommer nu undersøgelser om, hvordan væksten faktisk har foregået, og materiale skaffes til mere realistiske forudsætninger for andre økonomiske ræsonnementer.

Den her foreliggende bog meddeler resultaterne af en endog meget stor undersøgelse foretaget af væksten i Europas (USSR ikke medregnet) økonomi fra 1913 til 1938; der er dog hyppigt foretaget sammenligninger tilbage til firserne, og i enkelte tilfælde er linjen ført frem omtrent til nutiden. Forfatterens hovedinteresse har tydeligt været at beskrive væksten i industri og virkningerne heraf på investering, indkomst, handel etc. Forholdsvis ringe vægt er lagt på en analyse af prisforholdene, og de monetære størrelser er skubbet helt til side.

Hvad der er givet, er først og fremmest en statistisk deskription af, hvad der er sket. Man har indtryk af, at den meddelte statistik er overordentlig omhyggeligt udtaget, både således at alt er gjort for at gøre den vederhæftig, men også således, at der kun er meddelt det, der er vigtigst for at forstå linjerne i udviklingen. I internationale nationaleundersøgelser plejer oplysningerne om Danmark at være sådanne, at de lader én i en tvivl om, hvorvidt det hele værk er kassabelt på grund af fejl og misforståelser, eller om forfatteren blot har varet uvidende om os. I dette tilfælde sætter forfatteren én i en lignende tvivl. Oplysningerne om Danmark er nemlig rigtige; er oplysningerne om de andre lande lige så rigtige, eller skyldes det, at forfatteren har særligt godt kendskab til Norden. Meget tyder på, at det første er tilfældet.

Udviklingen er ikke blot beskrevet med tabeller, men ved et stort antal diagrammer, der viser en usædvanlig opfindsomhed og ofte er meget klare.

Forfatteren har delt sin bog i to dele, hvoraf den første indeholder en række mere indledende betragtninger og et resumé; den egentlige analyse findes i 2. del, der da også optager ca. 4/s af teksten. Han tager her sit udgangspunkt i befolkningstilvæksten og befolkningsforskydningerne, går dernæst over til et kort, men godt kapitel om den landbrugsmæssige baggrund; dernæst følger tre kapitler om industrien og endelig et om handel, der endnu engang beviser, hvor lidt handelsstatistik siger, og hvor svært det er at sammenfatte den.

Forfatteren har tydeligvis sat sig som hovedopgave at beskrive og ved at drage nogle enkelte rækker af tal ud af det umådelige materiale give os andre en oversigt. Denne oversigt har imidlertid vundet meget væsentligt ved, at det stråler ud af den, at den er skrevet af en nationaløkonom med betydelig teoretisk kunnen.

Bogen er så koncentreret skrevet, at det forekommer mig temmelig håbløst at ville give et referat af dens resultater. Kun skal det nævnes, at det sikkert ikke er tilfældigt,at ordene »and stagnation« er tilføjet i titlen. Hvad der har slået anmelderen mest, er forfatterens påvisning af, hvor store forskellene er i Europas forskellige dele: mellem de gamle industrilande, hvor

Side 71

væksten nu er yderst beskeden, det voldsomtekspanderende Skandinavien (navnligSverige og Finland) og så øst- og sydeuropa,præget af et uforandret og primitivtlandbrug + stærkt stigende befolkning + mangel på kapital til at gennemføre urbanisering og industrialisering.

Med dette værk er der præsteret en ualmindelig fint gennemtænkt betænkning. Derimod overlades det i det store og hele til læserne at fantasere over virkningerne af, at områder som England/Frankrig er blevet relativt stagnerende, eller af at Østeuropa kombinerer stor befolkningstilvækst med kapitalmangel. Hvilken betydning har den slags for de sociale spændinger i sådanne lande? Hvordan påvirkes beskæftigelsen? Hvilken betydning har det for de menetære størrelser og for den monetære politik, for spørgsmålet om inflation eller ikke? Det er som om forfatteren ved at skyde de monetære spørgsmål fra sig, har skåret noget væsentligt bort. Man vil måske hævde, at det monetære først og fremmest er noget, der følger af det reelle. Men væksten i de reelle størrelser, produktion, omsætning, varelagre etc., er dog vel heller ikke upåvirket af den monetære politik. Bogen, der dog omfatter trediverne, efterlader én så klog — eller rettere så dum ■ som før om, hvorfor trediverne blev et stagnationens tiår.

Den bog, der her er offentliggjort, er et
meget værdifuldt bidrag til den stærkt
voksende litteratur om vækstproblemer.

På sine sidste 85 sider bringer bogen (der er i meget stort format) et omfattende statistisk appendix indeholdende udvalgte tabeller til belysning af udviklingen. Dette materiale er meget overskueligt og værdifuldt.