Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 93 (1955)

Paul A. Samuelson: Economics. An Introductory Analysis. Me. Graw-Hill. New York. Toronto. London. 1955. New third ed. 753 s. sh 40/6.

Niels Banke.

Side 276

Anden udgave af denne bog blev omtalt her i tidsskriftet i 1952, side 92. Der kan alligevel være grund til igen at gøre opmærksom på denne lærebog, der antagelig er nutidens mest udbredte begynderbog i økonomi. Den er oversat til mindst 6 sprog og anvendes ved 300 højskoler og universiteter. En sammenligning af 2. og 3. udgave viser tydeligt, at forfatteren har gennemarbejdet stoffet. Ikke blot således, at fakta i de beskrivende afsnit er a jour ført til 1955, men også ved udbygning og ændring af det teoretiske afsnit. De sidste ændringer giver det indtryk, at denne lærebog præsenterer det helt moderne oplæg af nationaløkonomien. Naturligvis er denne oplægning præget af forfatteren, hvis pen er lige så frisk og frejdig, som man venter, når man har været ude for denne charmerende

I forordet fortælles det, at første udgave af bogen særlig understregede depressionen, og at anden udgave lagde vægt på inflationsproblemet, medens forfatteren ved gennemgang af tredie udgave har været i stand til at fremhæve »effektiv vækst og sikkerhed«. Dette er også baggrunden for, at forfatteren flere steder i bogen kan vende tilbage til »a grand neoclassical synthesis«. Det er en sammenbygning af den værdifulde kærne i den moderne macro-økonomiske teori om indkomstdannelsen med de micro-økonomiske klassiske principper. Ved hjælp af en hensigtsmæssig penge- og finanspolitik vil man kunne skabe sådanne indkomstvilkår, at man får fuld beskæftigelse. Det bliver så påny af interesse at analysere prisdannelsen og fordelingen efter de klassiske linier. I sammenhæng hermed er prisdannelsesafsnittet i denne udgave blevet udbygget med Marshalls tidsstadier, og der er tilføjet et afsnit, hvor vareprisdannelsen og faktorprisdannelsen ses i sammenhæng.

Den omredaktion af afsnittene om landbrugets problemer og prisdannelsen for landbrugsvarer, der har fundet sted, er også præget af syntesen. Stabile forhold for byerhvervene vil forøge efterspørgselen efter landbrugsprodukter, og fattigdomsproblemet i landbruget vil i alle tilfælde kunne løses ved vandring til byerne, hvor der er beskæftigelse at få.

Tredie udgave indeholder to helt nye kapitler: Et om krigsøkonomi og et om økonomisk vækst og udvikling. Kapitlet om krigsøkonomien forklarer, hvorfor krigstidens byrder ikke kan lægges over på fremtiden, og diskuterer statsmagtens direkte indgreb i de økonomiske forhold. Kapitlet om økonomisk vækst handler om de underudviklede lande. Selv om forfatteren ikke går uden om de vanskelige problemer, der knytter sig til befolkningsudviklingen i disse lande, fastholder han også på dette område sin optimisme. Gennem et tænkt eksempel udformes programmet for udviklingen af et tilbagestående land: En national plan, skattereformer for at bremse inflationen og finansiere udbygningen af veje, jernbaner, skoler og hospitaler, organisation af et kreditvæsen til finansiering af private planer, optagelse af udenlandske lån, sikring af tilvandring

Side 277

af udenlandske eksperter og endelig en vis
opdragelsestold.

Begge de tilføjede kapitler er gode eksempler på anvendt økonomi, og dermed nytten af at tilegne sig den forståelse af den økonomiske sammenhæng, som bogen iøvrigt bibringer sine læsere.

Samuelson giver selv udtryk for, at hans nyklassiske syntese er »rather optimistic and somewhat oversimplified«. Der er derfor ingen grund til at tage bogens nye røde tråd op til diskussion. Man kunne måske spørge om det er rigtigt at lade forbeholdene overfor en sådan optimisme træde i baggrunden, når man skriver en begynderbog inden for et fag. Som Samuelson gør det på amerikansk vil de allerfleste læsere kunne tilslutte sig denne fremgangsmåde; men tonen i bogen er en af grundene til, at den ikke lader sig oversætte til et nordisk sprog. Når noget her inden for økonomien skal vinde videnskabelig respekt, må fremstillingen som regel bære præg af sure betænkeligheder. Der skal et stort geni til at være optimist ud fra et europæisk ståsted.

Til slut skal der gøres opmærksom på en munter tilvækst til den nye udgave. Over hvert kapitel er der anført et vers eller fyndord. Der er citeret fra alverdens visdom tilbage til bibelen, men også nutidens forfattere og statsmænd. Over kapitel 30, der handler om udbytte og initiativ, står f. eks. følgende ord af Samuel Butler: »The world will always be governed by self-interest. We should not try to stop this, we should try to make the self-interest of cads a little more coincident with that of decent people«.

Endelig et citat, der er et argument for syntesen. Det står som indledning til kapitel 18, der handler om finanspolitik og fuld beskæftigelse uden inflation: »I give you this assurance: every legitimate means available to the Federal Government that can be used to sustain prosperity will be used«. Ordene er Eisenhowers, og de er fra 1954.