Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 91 (1953)

Leonard A. Doyle. Economics of business enterprise. London 1952. 335 sider. Pris: 40 sh.

Bjarke Fog.

Fra Amerika kommer der hvert år en strøm af nye lærebøger inden for alle økonomiens grene. Med i strømmen er ovennævnte lærebog i pristeori af Leonard A. Doyle. I mange henseender skiller denne bog sig ikke ud fra andre lærebøger lignende type. Den bringer stort set det stof, som man venter at finde i en fremstilling af pristeorien — og måske lidt ekstra. Bogen er klar og letlæselig og udmærker sig ved et stort antal illustrerende der i høj grad letter forståelsen. Dog vil jeg mene, at lidt færre diagrammer kunne have gjort det — undtagen i afsnittet om transportomkostningernes for prisfastsættelsen, det ville have været på sin plads at bringe nogle af de diagrammer, der almindeligt bruges til at illustrere dette emne. De fleste diagrammer er af traditionel art, men dog med visse afvigelser det tilvante. Dette gælder f. eks. fremstillingen af prisdifferentiering, jeg dog er i tvivl om Doyles figurer er bedre end de sædvanlige. (Vil studerende f. eks. kunne forstå, hvordan man kommer til punktet B i fig. 58?). løvrigt lægger forfatteren stor vægt på break-even-diagrammer og sikkert med rette. Der er næppe tvivl om, at de anvendt de forudsætninger, hvorunder er opstillet, kan være en god hjælp ved løsningen af såvel teoretiske som praktiske problemer.

Bogens fortrin ligger i en meget realistisk til hele problemkredsen teori contra praksis. Da forfatteren været rådgiver for flere store virksomheder, bl. a. nogle af den bekendte selskaber, måtte man også vente, at han var i stand til at kombinere indsigt med praktiske erfaringer. afsnittet om »The Marginal and Practical Business Operation« mange værdifulde betragtninger. egen mening er klart den, at den moderne pristeori er af enorm praktisk betydning for virksomhedernes — forudsat at de nødvendige kan fremskaffes. Han kritiserer teorien for, at dens problemstillinger altid er de for praksis relevante. eks. nævner han, at pristeorien så godt som altid tager omkostningerne for givne, medens virksomhedsledelsen ofte må betragte muligheden for at presse omkostningerne ned som den bedste måde til at opnå større fortjeneste.

Som allerede antydet mener Doyle, at der i praksis er brug for langt mere teori, og i det hele taget hævder han, at mange beslutninger i praksis træffes uden nøje kendskab til de faktiske forhold, efter ganske mekaniske metoder eller efter helt irrationelle synspunkter. Når der er uoverensstemmelse mellem teori og praksis, Doyle altså tilbøjelig til at skyde på praksis. Følgende sætninger fortjener at citeres: »Practice may violate theory because is not understood, but if this is so, the solution is not less but more theory. If practice differs from theory because the information required by theory is not available, the remedy is more and better data for management and not repudiation of theory« (s. 224).

Også i afsnittet om prisførerskab finder nærværende anmelder mange interessante synspunkter, men ellers gælder det stort set, at de anførte betragtninger er velkendtefra værker — hvilket vel kun er naturligt. Det allerførste kapitel er dog temmelig originalt. Det begynder med

Side 178

en diskussion af det privatkapitalistiske systems fordele og ulemper i form af en tænkt retssag mellem »folket« og »det privatkapitalistiskesystem«, forsvarer og anklager får lejlighed til at fremføre deres synspunkter og afhøre diverse vidner.Idéen vist god nok, men udførelsener særlig overbevisende.