Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 91 (1953)

Gerhard Tintner: Econometrics. John Wiley & Sons, New York and Chapman & Hall, London 1952. 370 sider. Pris: $ 5,75. Wilhelm Winklcr: Grundfragen der Okonometrie. 1951.220 sider. Pris: $4,50.

P. Nørregaard Rasmussen.

Side 73

Økonometri er ikke et bestemt fag, ikke en gren af økonomien, men en metode i økonomisk forskning. Siden den noget mærkelige of Econometrics af H. T. Davis fra 1941 har man ikke set arbejder, som pretenderer en indføring i al almindelighed denne metode. Nu foreligger der altså pludselig to bøger herom — og rygterne om kommende »lærebøger«. Begge arbejder er — som sådanne »alene« kan være — referater af arbejder, som bibliotekarer kunne rubricere under gruppen »økonometri«. Sådanne referater bliver nødvendigvis valgte og dertil desværre kedelige. Begge disse bøger gennemgår hav af litteratur, og det er under alle omstændigheder praktisk med sådanne sammentrængte referater, som kan spare læsere (og lærere) for meget arbejde. Men det er naturligvis svært at gøre det — rejsebeskrivelser vil normalt dog kun være substitut for rejsen selv. — Tintners bog bærer formentlig prisen som den mest fuldstændige — ikke mindst litteraturhenvisningerne er helt utroligt

omfattende. I disse to bøgers ånd har anmelderen en optælling, som viste, at Tintner henviser til 388 forskellige arbejder størsteparten af disse henvisninger tilmed på de første 80 sider. Winkler når kun op på en trediedel af dette.

1. del af Tintners bog er et forsøg på »a non-technical introduction to econometrics«. hele fylder 80 sider, og når der skal nås så meget på så kort tid, må det nødvendigvis blive et tempo som hos en amerikansk turist i Rom. Man må vist sige, at disse 80 sider ikke er andet end en kommenteret bibliografi over »økonometriske Men en sådan er også særdeles nyttig. Når hertil kommer, at den er ført helt up to date, kan man på det varmeste anbefale denne 1. del til alle, der måtte søge efter økonometrisk litteratur om et eller andet emne.

Såvel 2. del (»Multivariate Analysis«) som 3. del — om tidsrækkeanalyse — er *rent statistiske«. De ligger som sådan uden for nærværende anmelders kapacitet for anmeldelse. Men så vidt det er en amateir at se, gives der en relativt let og for formålet udtømmende gennemgang, som i hvert fald er velegnet til at opfriske delvis glemte ting. Det er dog især forfatterens der rides i disse statistiske Bogen får hermed en slagside, gør den uegnet som en almindelig i de relevante statistiske problemer.

Winklers bog ligner mere Davis' fra 1941 — om end den i højere grad lægger vægt på fremstillingen af »matematisk økonomi«,mens statistiske problemer kun sporadisk udvikles. Den er dog at anbefalefor selv om den ikke kan siges at have nået at få noget med fra det sidste ti-år. Ikke alene finder man ingenomtale arbejderne fra Cowles Commission— dog formentlig nok kunne komme med til »Grundfragen« — men selv flere af de i 30'erne opdukkede problemer overses. Det er således utilfredsstillende, at »identifikationsproblemet« næsten ikke berøres.Bogen især — for en stor del i form af referater, men dog noget mere

Side 74

fuldstændigt end Tintner — måling af grænsenytte, efterspørgsel-, udbuds- og omkostningskurversamt mere fjerntliggende emner som befolkningsudviklingen er kommet med. Winklers bog bør uden tvivl læses før Tintners, men bør også suppleres med Tintners.Taget denne rækkefølge vil disse to værker give læsere en indsigt i — og også overblik over — økonometriske problemstillinger.

Man bemærker, at Winkler har medtaget et afsnit om »indkomstfordelingen«, som jo også (engang) var genstand for mange økonometriske Det er kun godt, dette er kommet med — og beklageligt, at TiatQci ujjeuuail mener at kunne springe det over. Hvorfor er det gået af mode at undersøge indkomstfordelingen? Er det alene, fordi det tilgængelige materiale er spinkelt — hvilket dog gælder for mange andre, indgående behandlede problemer — eller kan det også være, fordi det er »hot« stof?