Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 91 (1953)

Bjarke Fog: Erhverv og samfund. Einar Harcks forlag, Kbhvn. 1950. 166 sider. Pris: 9,50 kr.

P. Nørgaard.

Side 323

Bogen er skrevet som lærebog for de studerende ved handelshøjskolen i København, som det oplyses i forordet, er den den første lærebog i Danmark om kartel- og trustproblemerne. Det er et glædeligt tidens tegn, at man har fundet det ønskeligt at indføre en særlig lærebog disse emner, og lige så påkrævet bogen er som lærebog, lige så nyttig vil den kunne være for den interesserede offentlighed kraft af den saglige og fordomsfrie den giver af problemerne konkurrence og samarbejde erhvervslivet. Spørgsmålene vedrørende og monopol har i alt for høj grad været præget af abstrakte forestillinger; men der er lykkeligvis en stigende erkendelse af nødvendigheden på dette område af viden i mere konkret form om foreteelserne i det praktiske erhvervsliv. fra dette synspunkt er det en meget nyttig bog, der her foreligger.

Forf. giver indledningsvis det program, at bogen skal dreje sig om det moderne erhvervslivs struktur, og præciserer det nærmere derhen, at det er spørgsmålet om konkurrence eller samarbejde i erhvervsliveteller indgreb, der fra forskellig side foretages i prisdannelsen, der er bogensemne. monopolformer, der beror på, at der er få udbydere, eller på andre forhold i markedsstrukturen, er derimod ikke beskrevet systematisk og berøres kun mere i forbigående. Det kan der forsåvidt intet indvendes imod, idet disse forhold i nogen grad kan forudsættes belyst i den almindelige pristeori. Nogle bemærkningeri

Side 324

geriindledningen kan imidlertid tydes således, at forf. anser disse strukturelt betingedemonopolformer at være af temmelig underordnet betydning i forhold til de organiserede indgreb i prisdannelsen.I fald bliver bogens emne: konkurrenceeller nogenlunde identiskmed konkurrence eller monopol. Dette kan næppe have væretforf.s mening, og vurderingener hvert fald næppe rigtig. De grundlæggendestrukturforhold h. t. virksomhedernesstørrelse, udstrækning o. s. v. udgør de fundamentale betingelser for, om markedet i større eller mindre grad får præg af konkurrence eller monopol.Det ikke undtagelsen, men en særdeles almindelig foreteelse, at der forekommeren monopolisering uden aftaler, medens omvendt mange aftaler ikke giver nogen synderlig stærk monopolstilling,hvor gør det vanskeligt at organisere et effektivt samarbejde.

De indgreb i prisdannelsen, der er bogens kan være private eller offentlige. private indgreb til regulering af konkurrencen behandles i de to første af de fire dele, bogen er inddelt i. I del I omtales karteller, koncerner og andre former for økonomiske sammenslutninger, former, årsagerne til deres dannelse, forhold til sammenslutningerne og disses forhold til konkurrenter, leverandører og aftagere. Fremstillingen er anskueliggjort ved talrige som forf. meget prisværdigt bestræbt sig på fortrinsvis at hente fra danske forhold.

I del II gives en udførlig omtale af erhvervsorganisationerne, deres store og tilsyneladende stigende indflydelse gør fuldt naturligt. Der er her tale om et delvis felt, og forf. har gjort en stor indsats ved at samle en række oplysninger a. ved interviews med forskellige brancheforeningsfolk. Særlig skal fremhæves for erhvervsorganisationernes ved varetagelsen af medlemmernes interesser overfor andre brancher, overfor leverandører og aftagere og overfor det offentlige.

Omtalen i del 111 af de offentlige indgreb forf. noget kunstigt delt op i indgreb til beskyttelse af den frie konkurrence indgreb, der indskrænker den frie konkurrence. Under det første falder den almindelige monopolkontrol, der imidlertid bekendt ikke altid går ud på at beskytte den frie konkurrence. Nogle af de herhen hørende indgreb er omtalt i det næste afsnit, der i øvrigt indeholder en omtale af maksimalpriser og -avancer, minimalpriser, kriseordninger i 30-erne, U.S.A.s landbrugsstøttelovgivning m. m. I del IV redegøres for internationale karteller koncerner, statsmagtens stilling til de internationale karteller og muligheden international kontrol, herunder det såkaldte 1.T.0.-Charter. Endvidere omtales vareoverenskomster som hvedeaftalen o. lign.

Det er, som det vil ses, et stort og broget af emner, forf. tager op til behandling; det er imponerende, hvad han når at få sagt om alle disse forskellige indenfor bogens begrænsede Skal man bedømme bogen lærebog, kan man indvende, at den måske ikke på alle punkter har den fasthed i kompositionen og den klare systematik, man strengt taget kan forlange en lærebog: men dette opvejes rigeligt af den livlige og inspirerende måde, stoffet er behandlet på. Da bogen skal bruges i den erhvervsøkonomiske undervisning, forf. valgt at belyse problemerne fra et erhvervsøkonomisk synspunkt. forbindelse med omtalen af det offentliges stilling til monopolerne giver forf. imidlertid en udførlig redegørelse for de samfundsøkonomiske betragtninger, der kan anlægges på problemerne, og bogen er i det hele taget velegnet også for dem, der interesserer sig for disse emner som samfundsproblemer. Forf.s friske og levende, samtidig objektive og saglige fremstilling af de pågældende spørgsmål bør sikre bogen en stor læserkreds.