Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 90 (1952)

NATIONALØKONOMISK FORENINGS GENERALFORSAMLING 1952

Onsdag den 22. oktober 1952 afholdt foreningen sin årlige generalforsamling.
Til dirigent valgtes sparekassedirektør Jens Toftegaard.

Formanden, fhv. nationalbankdirektør C. V. Bramsnæs aflagde beretning. Medlemstallet ult. 1951 var 943 mod 865 ved udgangen af 1950. Abonnement og løssalg af tidsskriftet var steget fra gennemsnitlig 1196 expl. pr. nummer i 1950 til 1294 i 1951. Denne fremgang måtte ses som en følge af den henvendelse, der i efteråret 1951 blev rettet til en række ledende personer indenfor administrationen, erhvervslivet og den politiske verden om at melde sig ind i foreningen og tegne abonnement på tidsskriftet. Henvendelsen havde givet gode resultater. Det var meget ønskeligt, at foreningens medlemmer således talte både nationaløkonomer og folk fra del praktiske liv, ikke mindst erhvervslivet.

Foredrag i sæsonen 1951/52:
30/10 1951: Industriraadets ffi. formand, direktør Axel Gruhn: Er vor toldlovgivning

19/11 1951: Professor, dr. polit. Jørgen Pedersen, Århus: Fagforeningernes opgaver
under en politik, der går ud på fuld beskæftigelse.
5/12 1951: Professor L. A. Melzler, Univcrsity of Chicago: Economic progress in
undevcloped countries: Costs and methods of financing.
17/1 1952: Kontorchef E. Bart els, udenrigsministeriet: Krise i det europæiske,
økonomiske samarbejde.
18/2 1952: Professor .4. Milthers, landbohøjskolen: Dansk landbrugs stilling i den
internationale konkurrence.
17/3 1952: Undervisningsassistent, cand. polit. Sven Dana: Husicjcudligning.

I dagene 19.21. juni 1952 afholdtes nordisk nationaløkonomisk møde i Oslo, det 14. i rækken af disse nordiske møder. Mødet omfattede alle fem nordiske lande, idet der for første gang deltog en delegation fra Island. Fra dansk side indledede professor Kjeld Philip diskussionen om finans- og pengepolitikens anvendelse i vore dage. De danske koreferenter var lektor Poul Winding og ekspeditionssekretær P. Gersmann. 60 af foreningens medlemmer deltog i mødet, der fik et vellykket forløb. Det næste nordiske møde afholdes i Helsingfors i 1955.

Som følge af forhold, der var gjort rede for i tidsskriftet, var kontorchef S. Gnnimelgård
Jacobsen fratrådt som redaktør af tidsskriftet og sekretær i foreningen.
I stedet var ansat sekretær i finansministeriet, cand. polit. Kjeld Christensen.

Regnskabet for 1951, der var omdelt, viste en formuefremgang på godt 1.700 kr.,
således at foreningen ved udgangen af 1951 havde en formue på ca. 5.250 kr.
Denne forbedring var en følge af den store tilgang af medlemmer og abonnenter.

Regnskabet for Nationaløkonomisk Forenings Fond, der ligeledes var omdelt, udviste en stigning i formuen på knap 7.000 kr. Heraf skyldtes næsten 3.000 kr. posteringer vedrørende Axel Nielsen-skriftet, nemlig bidrag modtaget å conto i 1951, medens udgifterne til skriftets fremstilling først var kommet til udbetaling i 1952. Endvidere var der sket en tilbageførsel af et beløb på 2.000 kr., som i 1948 var stillet til formandens disposition til en undersøgelse af problemer i forbindelse med en nordisk toldunion. Dette beløb var der ikke blevet brug for.

Foreningens og fondens regnskaber var som i tidligere år udarbejdet af

Side 165

Revisions- og Forvaltning si nstitutet og revideret af den valgte revisor, sparekassedirektørJens
Toftegaard, som intet havde fundet at bemærke.

Af bestyrelsens medlemmer afgik efter tur formanden, fhv. nationalbankdirektor Bramsnæs, samt professor Carl Iversen og bankdirektør G. Marckman-Hansen. Direktør Bramsnæs meddelte, at han ønskede at trække sig tilbage som formand. Han takkede bestyrelsen for godt samarbejde og rettede en særlig tak til foreningens to sekretærer i hans formandstid, professor Iversen og kontorchef Gammelgård

Efter bestyrelsens forslag valgtes professor Carl Iversen til formand med akklamation. Bankdirektør Marckman-Hansen genvalgtes og kontorchef S. Gammelgård Jacobsen valgtes til nyt medlem af bestyrelsen i stedet for professor Iversen. Til revisor genvalgtes sparekassedirektør Jens Toftegaard.

Professor Iversen udtalte bestyrelsens og medlemmernes tak til den afgående formand for mangeårig indsats i foreningens ledelse, først som bestyrelsesmedlem gennem 10 år og derefter som formand i 15 år. Ikke blot indenfor foreningen, men også på mange andre områder havde nationalbankdirektør Bramsnæs gjort et enestående arbejde for dansk nationaløkonomi og for de danske nationaløkonomer. Bestyrelsen havde derfor enstemmigt vedtaget at foreslå direktør Bramsnæs udnævnt til æresmedlem i foreningen. Forsamlingen tiltrådte dette forslag med akklamation.

Foreningens bestyrelse består herefter af professor ved Københavns Universitet, dr. polit. Carl Iversen (formand), cand. polit., fru Lis Groes, kontorchef i Prisdirektoratet, cand. polit. S. Gammelgård Jacobsen, direktør for Kongeriget Danmarks Hypotekbank, cand. polit. Viggo Kampmann, direktør for Amagerbanken, G. Marckman-Hansen, næstformand i De samvirkende Fagforbund, Einar Nielsen, og minister for handel, industri og søfart, Aage L. Pytter.