Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 89 (1951)

Danmarks Vareforsyning og Varefordeling " af Direktoratet for Vareforsyning. I komm. hos Gyldendal. Kbh. 1948. 227 sider. Pris: 14,00 kr.

Kai Lemberg.

Bogen gennemgår dels de udefra kommende for den danske vareforsyning 2. verdenskrig, dels de foranstaltninger, de forsk, erhverv og deres samt de statslige myndigheder at imødegå vareknapheden og fordele beholdningerne af de knappe varer. Vigtige led i denne politik var råstof-tildelingsordninger, prisog maksimalpriser og rationeringer neringer— altså for en del indgreb af den ' ¦•¦ ™ \en hidtidige retning kan gøre ajauciie.

Bogens 1. del gennemgår på en klar og velskrevet måde den generelle økonomiske udvikling politik, mens dens 2. del går ind på de nærmere enkeltheder i bestemmelserne vedr. en lang række enkelte erhverv.

Man hæfter sig bl. a. ved den interessante oplysning, at de meget kraftige forhøjelser af kornpriserne i krigens første år og de efterfølgende prisforhøjelser på landbrugsfødevarer talt ikke gav sig udslag i landbrugsproduktionen, ja end ikke i de dyrkede omfang. Varedir. slutter heraf, at landmændene overvejende er indstillet pu at disponere på langt sigt og på at holde sig til sædvanebestemt produktionsomfang og -sammensætning.

Når antallet af egentlige mærkerationeringer blev så ringe under 2. verdenskrig, skyldes det — fremhæver bogen — erhvervsorganisationernes modstand herimod, idet de i stedet henviste til »kunderationeringer< o. 1. varefordeling »ad de sædvanlige kanaler«. Den stærkeste politiske og organisatoriske stilling indtog landbruget, men også andre store erhverv var i stand til at trumfe særstandpunkter særlig fordi regeringerne så meget mere departementschefstyret) den principielle holdning kun at gennemføre, hvad alle de store politiske partier og erhvervsorganisationer kunne blive enige om. Fordelingspoliisk måtte resultatet imidlertid, påpeger bogen, i hovedsagen blive, jo nærmere en person stod ved de egl. produktionstrin, des større andel fik han i de knappe varer.

Et værk af denne art undgår naturligvis ikke en vis tørhed, men bogen er dog ikke uden pudsige træk, f. eks. oplyses s. 87 om tektilforsyningerne, at i begyndelsen var de for store til, at rationering var nødvendig, senere alt for små til, at det kunne betale sig.