Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 89 (1951)

W. Arthur Lewis: Overhead Costs. Allen & Unwin, London 1949. 200 sider. Pris: 15 s.

Hans Brems.

Side 105

Den stadigt hastigere rindende strøm af
økonomisk litteratur rejser et alvorligt problemfor
interesserede læser: da man

Side 106

ikke kan overkomme at læse alt, må man træffe sit valg med omtanke, og hvordan skal man vælge? Een udvej er at læse anmeldelser;men fremkommer ofte — således denne — først et par år efter værkets fremkomst. Her er det, at serier er en hjælp. Et værk, der udkommer som et led i en anerkendt serie, kan ikke være helt dårligt. Et godt exempel på en serie af høj kvalitet og med vældigt liv er Seymour Harris' EconomicsHandbooks der udkommer hos McGraw-Hill i New York. Et andet exempel på en serie af høj kvalitet — men med knapt så meget liv i — er The Library of Ecnomics (New Works). Denne serie er redigeret af et udvalg, der tæller sådanne notabiliteter som Viner, Lindahl og — indtil hans død sidste år — Schumpeter. Nr. 1 i serien kom i 1939, det var Lindahl's Studies in the Theory of Money and Capital; det her anmeldte værk er nr. 3. 3 værker på tolv år er jo ikke nogen imponerende hastighed; men kvaliteten er til gengæld bemærkelsesværdig høj.

Arthur Lewis har allerede gjort sig bemærket flere artikler og værker, og vi må være ham taknemmelig, at han har villet samle nogle af sine allerbedste artikler i denne bog (kun eet af de syv kapitler har ikke tidligere været offentliggjort i artikelform). bindes sammen deraf, at de alle handler om ting, der står i forbindelse med de indirekte omkostninger. Men det er især sådanne spørgsmål, der angår prispolitikken konkurrenceformer, som interesserer Lewis. Hvis bogen har en fejl er det egentlig den, at titlen lover mindre end bogen holde. Lewis har en række elegante analyser af både teoretisk og praktisk art, og hans evne til at komme frem til en synthese af teori og praksis er ganske usædvanlig. I tilgift har han evnen til at skrive klart. Hans fremstilling er så godt som rent verbal — dog er et par enkelte figurer medtaget — men han når længere til bunds med sine klare ord end mange når med formler.

Første kapitel hedder »Fixed Costs:. Dette kapitel er ganske særlig lærerigt for alle dem, der med omkostninger tænker på en størrelse, der alene afhænger af produktionens størrelse, og som tænker sig denne afhængighed illustreret retmed en net, kontinuerlig kurve. Faste omkostninger eller som Lewis også kalder dem med et træffende udtryk, r>inescapable costs«, falder i fire grupper. (1) omkostninger, kan undgås i det lange løb men ikke i det korte, (2) omkostninger som er uundgåelige den forstand at de er forenede omkostninger, Hvis der er større trafik fra A til B end fra B til A, er grænseomkostningen at føre et tomt tog fra B til A en uundgåelig omkostning. Andet exempel: et varigt produktionsmiddel forårsager i hvert enkelt år af sin levetid en vis omkostning, der skyldes vedkommende års slid på det; men lægger man alle årenes »user cost« sammen, får man måske kun en lille brøkdel af produktionsmidlets omkostning. Resten kan ikke fordeles på de enkelte år og er altså uundgåelig, fordi den er forenet for alle levetidens år. (3) omkostninger, som kan undgås ved store, men ikke ved små variationer produktionens størrelse. (4) omkostninger, er uundgåelige i alle betydninger. grupper gennemgås efter tur, og professor Lewis interesserer sig især for, hvilken de har for prispolitikken, hvad enten det er et privat eller et offentligt foretagende, drejer sig om.

Andet kapitel, »The two-part Tariff«, behandler principper for elektricitetsværker lgn., hvor de faste omkostninger betydelige. Man har jo her forsøgt en tarif, som rummer den samme faste og variable som selve omkostningen, der jo også består af en fast og en variabel del. Lewis analyserer sådanne tarifer både fra et privatøkonomisk et samfundsøkonomisk synspunkt kommer også ind på en undersøgelse af, hvordan de faktisk anvendte tarifer forholder til den teoretisk optimale.

Tredje kapitel, »The Economics of Loyalty«, handler om, hvad angelsachsisk sprogbrug kalder tying agreements samt om mængderabatter. er måder, hvorpå et foretagende, har opnået visse køberes præference, udnytte denne præference yderligere. dette fænomen analyseres fra et privatøkonomisk såvel som et samfundsøkonomisk

Fjerde kapitel, »The Interrelation of ShippingFreights«,

Side 107

ingFreights«,handler om prisdannelsen for oceanfragt og — ganske særligt — virkningerneaf kartellisering, der foregik på dette område efter 1835.

Femte kapitel, »Competition in Retail Trade«, er efter anmelderens mening bogens højdepunkt. Her gives en brilliant og klar analyse af detailhandelens beliggenheds- og konkurrenceproblemer. Butikkens størrelse og antallet af butikker er undersøgelsens genstand, Lewis når med simple teoretiske hjælpemidler forbavsende langt. Dette afsnit repræsenterer en storartet syntese af teori og erfaring, og det lykkes Lewis på de 40 sider at gennemgå alle vigtige sider af dette spørgsmål. Den største hindring for en samfundsøkonomisk tilfredsstillende pris- og beliggenhedsdannelse i detailmarkedet ser Lewis de private prisbindinger, og han mener derfor afgjort, at sådanne bindinger bør gøres ulovlige. Nyetableringskontrol vil derimod, let kunne forhindre de så hårdt tiltrængte produktivitetsforbedringer detailhandelen. Detailsalg stor skala kan arbejde med bruttoavancer, er 30 til 50 procent lavere end den lille detailhandels, erfaringer fra Amerika dette; men nyetableringskontrol vil kunne gøre det vanskeligere for stordriften trænge igennem på dette område. Man må ikke glemme, siger Lewis, at hver syvende englænder er beskæftiget med detailomsætning, det er virkelig vigtigt at rationalisere denne erhvervsgren.

Lewis' bog har den fordel, at hvert af de s}'v kapitler kan læses for sig. Den læser, der vil nøjes med eet kapitel, bør vælge netop dette om detailhandelens konkurrence.

Kapitel seks, »Monopoly and the Law«, kunne man kalde et overmåde intelligent defensorat forbudsprincippet. Britiske domstole for at have jævnet vejen for monopoler — til dels uden selv at vide det og uden at have ønsket det. Kapitlets sidste del, »Lessons from America«, er en glimrende oversigt over amerikansk antitrust-lovgivning og domstolspraxis, til hvilken Lewis stiller sig særdeles sympatisk.

Sidste kapitel handler om det nationaliserede administration. Lewis' hovedsynspunkt dette, at nationalisering i sig selv ikke løser noget problem. Nationaliserede seredeforetagender kan under visse forudsætninger at foretrække for private monopoler, kun hvis de overvåges skarpt, i virkeligheden lige så skarpt som private monopoler.

Lewis' bog er en kærkommen vejleder både for den økonom, der ønsker at undersøge, hvordan profitmaximering foregår under mere realistiske forudsætninger end lærebogens, og for den økonom, der især er interesseret i en intelligent politik fra samfundets side. Hermed en politik, hvis videre virkninger fuldt overskues.