Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 89 (1951)

O. Lo/fog Jens J. Lund: Driftsøkonomi. Gads forlag, Kbh. I. del 1948, 255 s., pris: 15,00 kr. 11. del 1950, 266 s., pris: 16,00kr.

Kai Lemberg.

Side 212

Bogen er skrevet til brug for undervisninningen det nyindførte fag driftsøkonomi ved handelsskolerne. Forfatterne har derfor dels ved emnets afgrænsning taget hensyn til handelsskolernes dels lagt særlig vægt på merkantilt orienterede problemer. Bogens afgrænsning er f. s. v. klar nok og tillige klart nok motiveret i handelsskolernes specielle erhvervsuddannelses-formål. forekommer beklageligt, at disse skolers undervisning driftsøkonomi holder sig på så lang afstand af emner, der tangerer det samfundsøkonomiske. nutidens statsregulerede kapitalisme er det særlig påkrævet at fastholde videre perspektiv også når man undersøger enkelte virksomheds forhold.

Der er således ikke noget afsnit om offentlige driftsøkonomi og takstpolitik om driftsøkonomiske virkninger af offentlige reguleringer og støtte til erhvervslivet. omtalen af afskrivninger redegøres for beskatningsreglerne for ordinære ekstraordinære afskrivninger. Kooperationens problemer behandles kort (4 sider) og kun i forbindelse med detailhandelens former; også det forretningsmæssige organisationsformer berøres kun i forbigående.

Når dette er sagt, må det tilføjes, at behandlingen de emner, der ligger inden for de afstukne rammer, gennemgående er både grundig og systematisk — til tider måske for udførlig og systematisk, med en glæde ved terminologisk opdeling i underbegreber, som selv den mest pædagogiske læser har ondt ved at følge. Denne omhu for udtømmende gennemgang alle situationer 1), 2), 3) o. s. v. i henseende til faktorerne a), b), c), o. s. v. har medført, at bogen er svulmet rigeligt op med mindre nødvendigt stof. Hellere måtte forfatterne have indskrænket de almindelige betragtninger i alle afsnit (på bekostning af systematikken) og tilføjjet flere konkrete eksempler og oplysninger fra virkeligheden — således som de bl. a. har gjort det i omtalen af mærkevarer og i det udmærkede afsnit i 11. del om driftsbogføring. I forbindelse med omtalen af faste omkostninger i I. del kunne man have ønsket, at de faste omkostningers stadigt voksende rolle og følgerne heraf for virksomhedsstørrelse, prispolitik m. m. var blevet berørt.

I det indledende afsnit i I. del tildeler forfatternenoget
de alm. tekniske
produktionslove gyldighed ikke blot for landbrugog

Side 213

brugoganden rast of produktion, men »i det store og hele« også for industri og liandel, uden at understrege disse statiske loves yderst begrænsede virkelighedspræg m. h. t. forudsætningernei samfund under1 udvikling.

Kapitlet om prisdannelse og prispolitik (i I. del) hører til bogens bedste. Foruden indgående afsnit om markedsformer m. m. indeholder det en klar fremstilling af elementære statiske prisdannelsesproblemer under frikonkurrence, monopol og forsk, former ufuldkommen konkurrence. I sammenhæng gøres rede for mærkevarer og anden varedifferentiering m. m. Blot savner man en klar fremhævelse af det uundgåelige vilkårlighedsmoment i enhver fordeling af faste omkostninger på produkter i fælles udbud. Side 164 i I. bind er forfatterne lige ved at udnævne reklamen til en selvstændig produktionsfaktor (den »producerer afsætning«). må dog vist kaldes begrebsmæssig

1 11. del ligger tyngdepunktet i et stort kapitel regnskabsvæsen, som bl. a. udmærker sig ved en ret levende fremstilling, gode diagrammer interessante oplysninger om den faktiske anvendelse af en lang række kalkulations og regnskabssystemer m. v.

Bogen slutter med en udførlig litteraturfortegnelse, i forb. m. selve teksten, som ofte henviser til »foretagne undersøgelser« o. lign., savner man totalt kildeangivelser. De burde være indføjet i fodnoter de pågældende steder.