Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 89 (1951)

Victor Nielsen: Grundstigningsskyld. 3. udg. Gads Forlag Kbh. 1950. 116 sider.

Niels Banke.

De vigtigste ændringer af den gældende lovgivning grundstigningsskyld, som blev gennemført ved lov nr. 265 af 27. maj 1950, og som trådte i kraft den 1. oktober 1950, har foranlediget, at afdelingschef Victor Nielsen har udsendt en ny udgave af sin bog om loven. loven og den dertil sluttende bekendtgørelse indeholder bogen en klar og sammenhængende fremstilling af lovens regler.

Den nye lov fikserer den gamle grundstigningsskyld 1933 pr. 1. oktober 1950 dog således, at konjunkturstigningsfradraget, for så vidt angår stigningen fra 9 til 10 alm.-vurdering, efter særlige regler. Dernæst man på en frisk, således at grundbeløbet for den yderligere grundstigningsskyld ved 10 alm.-vurdering. I lighed med tidligere er der to tillæg til grundbeløbet, som reducerer den afgiftspligtige For det første et konjunkturfradrag, efter de nye regler procentvis til stigningen i den samlede grundværdi uden for hovedstaden, og som nu fratrækkes, uanset dets størrelse; dernæst et fejlmarginsfradrag på 10 % ligesom efter de hidtil gældende bestemmelser. Den afgiftspligtige er sat op fra halvdelen til tre fjerdedele.

Den principielt vigtigste ændring i loven er bestemmelsen om, at sælgeren ved salg af fast ejendom har pligt til, forinden der træffes aftale vederlaget, at give køberen de fornødne om den grundstigningsskyld, hviler eller vil kunne komme til at hvile på ejendommen. Victor Nielsen anfører, at denne ændring er motiveret ved, at køberen den tidligere lovgivning, såfremt han ikke ved salgsaftalen tog hensyn til grundstigningen, kunne komme lil at forrente det offentlige et beløb, som han gennem købesummen betalt sælgeren et vederlag for. Det erkendes altså nu af specialisterne i grundskyld, at den gamle lov helt kunne forfejle virkning. Da den gamle lov i sin lid blev gennemført, regnede man med, at det automatisk blev sælgeren, som måtte afgive grundskyldens kapitaliserede beløb. Nu har man en anden opfattelse af prisdannelsen på dette område. Man vil sikre køberen tilstrækkelige om den ejendom der er genstand for omsætning, for at prisen efter forholdene kan blive rimelig.

Et nærmere studium af den lille bog giver i øvrigt det indtryk, at det slet ikke er så lige til at indføre en sådan oplysningspligt for sælgeren.