Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 89 (1951)

NATIONALØKONOMISK FORENINGS GENERALFORSAMLING 1951

Tirsdag den 30. oktober 1951 afholdt foreningen sin årlige generalforsamling.
Til dirigent valgtes direktør Paul Wonsild.

Formanden, fhv. nationalbankdirektør C. V. Bramsnæs aflagde beretning. Medlemstallet 1950 var 865 mod 874 ved udgangen af 1949. Abonnement og løssalg af tidsskriftet var faldet fra gennemsnitlig 1215 expl. pr. nummer i 1949 til 1196 i 1950. Af foreningens medlemmer abonnerede i 1950 539 på tidsskriftet. Endvidere 38 medlemmer af Jydsk Nationaløkonomisk Forening og Økonomisk Forening i Århus tidsskriftet til samme favørpris som foreningens medlemmer.

Den mindre tilbagegang, som kunne konstateres i såvel medlemstal som abonnementstal ses i forbindelse med den forhøjelse, der var foretaget af kontingent abonnementspris i 1950. Nedgangen var dog allerede nu vendt til fremgang, der i efteråret 1951 var rettet henvendelse til et betydeligt antal ledende personer indenfor administrationen, erhvervslivet og den politiske verden at melde sig ind i foreningen og tegne abonnement på tidsskriftet, og dette havde haft en tilgang på ca. 125 nye medlemmer og/eller abonnenter til følge.

Foredrag i sæsonen 1950—51:

17/10 1950: professor, dr. oecon. Kjeld Philip: Skattekommissionens forslag
til en skattereform.

16/11 1950: professor, dr. oecon. P. Nyboe Andersen: Den internationale handels

15/12 1950: professor Torslen Gårdlund, Stockholm: Synpunkter på den ekonomiska

6/2 1951: lektor Arne Lund, Århus Universitet: Arbejdsmarkedsproblemer
under fuld beskæftigelse.

5/3 1951: finansminister, professor Thorkil Kristensen: Danmarks økonomisk-politiske

3/4 1951: fhv. nationalbankdirektør C. V. Bramsnæs: Nordisk toldunion.

Side 278

Møderne har været afholdt i Officersforeningens lokaler, mødet med finansministeren
i Borgernes Hus.

Den 30. december 1950 blev foreningens æresmedlem, professor, dr. polit. Axel Nielsen, 70 år. Styrelsen vedtog i denne anledning at udsende et festskrift i tilknytning Nationaløkonomisk Tidsskrift og med bidrag fra en række tidligere elever samt lærerkolleger i de skandinaviske lande. Skriftet nåede ikke at blive færdigt til 70-årsdagen, men styrelsen overbragte Axel Nielsen foreningens lykønskning meddelte ham, at et festskrift var undervejs. Efter Axel Nielsens død den 22. maj 1951 får festskriftet nu karakteren af et mindeskrift. Det kan ventes udsendt omkring nytår og vil så tilgå alle tidsskriftets abonnenter.

Bestyrelsen har i årets løb vedtaget at acceptere en indbydelse til at indmelde
Forening som medlem i International Economic
Association, Paris.

lEA er stiftet i sommeren 1949 i tilknytning til UNESCO. Stifterne var en række internationalt kendte økonomer fra USA, England, Frankrig, Australien, Belgien og Norge, og der blev kort tid efter stiftelsen udsendt indbydelse til de nationaløkonomiske foreninger i en række lande om at sende repræsentanter til en konstituerende generalforsamling i Monaco i efteråret 1950. Nationaløkonomisk Forening var ved den konstituerende generalforsamling repræsenteret ved sin formand.

lEA har ifølge sine statutter som opgave at fremme den økonomiske videnskab,
og dette søges opnået ad to veje:

1. Ved at udvikle og vedligeholde personlig kontakt mellem økonomer i de forskellige lande. Med henblik herpå afholdes der fra tid til anden rundebordsdiskussioner afgrænsede videnskabelige problemer. Da det er tanken, at der kun skal indbydes 2530 deltagere til hver diskussion, vil der kun kunne sendes 1 å 2 deltagere fra Danmark, og der vil kun blive tale om at udsende personer, som videnskabeligt har kvalificeret sig inden for de emner, som tages op til drøftelse.

Den første rundebordskonference afholdtes i Monaco i september 1950 i forbindelse det konstituerende møde. Emnet var spørgsmålet om ligevægt i det internationale økonomiske samkvem. Mødets forhandlinger er udsendte på tryk under titlen: The problem of long term international balance (UNESCO International Science Bulletin, no. I, 1951).

Den anden rundebordskonference afholdtes i Talloire i august i år. Dens emne
var en række problemer omkring spørgsmålet monopol-konkurrence, og Danmark
var repræsenteret ved professorerne H. Winding Pedersen og F. Zeuthen.

2. Ved at fremme international spredning af økonomisk teoretisk tænkning og empirisk forskning. Det er endnu ikke endelig fastlagt, hvorledes denne del af opgaven skal løses, men man har foreløbig drøftet udsendelse af bibliografier og leksikalske håndbøger samt ekstrakter og oversættelser til et hovedsprog af betydningsfulde og artikler, som er udsendt på mindre kendte sprog! Til opnåelse dette formål har lEA vedtaget at udsende et internationalt tidsskrift, og lEA har til tidsskriftets første årgang udbedt sig tilladelse til at oversætte og optrykke to artikler fra tidligere årgange af Nationaløkonomisk Tidsskrift.

Det voldte styrelsen en del overvejelser at nå frem til afgørelsen om medlemsskabi
Foreningens økonomi i de senere år har jo ikke ligefrem tilskyndet
til at indgå i forpligtelser, som årligt vil belaste regnskabet med et beløb, som

Side 279

mindst vil blive de 700 kr., som kontingentet til IEA udgør, og vel sandsynligvis
en del mere.

Man har dog ment, at hensynet til dansk økonomisk videnskab gjorde det uforsvarligt afslå indbydelsen til medlemsskab i lEA, som nu har tilslutning fra 15 lande. Den internationale kontakt, som tilstræbes gennem lEA, er formentlig særlig værdifuld for små lande som Danmark. Desuden ville man ved et afslag udelukke danske økonomer fra at nyde godt af de forholdsvis betydelige pengemidler, af UNESCO gennem lEA årligt stilles til rådighed for organisationens formål. Det kan eksempelvis oplyses, at lEA's budget for 1951 disponerer over ca. 20.000 $, hvoraf de 18.500 $ er tilskud fra UNESCO, og resten, 1.500 $, er kontingent fra lEA's medlemmer, herunder Nationaløkonomisk Forening.

Ud fra disse synspunkter mente styrelsen at måtte efterkomme indbydelsen til at indmelde Nationaløkonomisk Forening i lEA, og at denne beslutning er rigtig, har man fået bekræftet derigennem, at Rask-Ørsted Fondet har bevilget foreningen tilskud på 700 kr. svarende til et års kontingent til lEA. Bevillingen er foreløbig kun givet for 1951, men det tør måske håbes, at den vil blive fornyet i de kommende år.

Regnskabet for 1950, som var omdelt, viste, at foreningens formue, som i løbet af de to foregående år blev reduceret fra ca. 18.000 kr. til ca. 1.600 kr., nu igen er begyndt at stige, således at foreningen ved udgangen af 1950 havde en formue på 3.500 kr.

Det bedre resultat for 1950 skyldes dels stigende indtægter som følge af de gennemførte forhøjelser af kontingent, abonnement og annoncepris, dels mindre udgifter som følge af besparelser. Disse er navnlig opnået ved at skære tidsskriftets omfang ned. 81. a. havde man sparet 16 sider ved at stryge medlemsfortegnelsen for 1950.

Regnskabet for Nationaløkonomisk Forenings Fond, der ligeledes var omdelt, viste, at formuen i årets løb var formindsket med 4.000 kr., således at beholdningen årets udgang var ca. 71.200 kr. Det store forbrug i 1950 skyldes, at der er uddelt belønning til cand. polit. Knud Rasmussen for besvarelse af prisopgave. er der givet tilskud til trykning af kontorchef Kjeld Bjerkes bog om landejendomspriser 190242.

Foreningens og fondens regnskab var som i tidligere år udarbejdet af Revisions&
og revideret af den valgte revisor, sparekassedirektør
Jens Toftegaard, som intet havde fundet at bemærke.

Af bestyrelsens medlemmer afgik efter tur hypotekbankdirektør Viggo Kampmann kontorchef Erik Ib Schmidt. Schmidt blev første gang valgt i 1945 og genvalgt i 1948, og han kunne således efter lovene ikke genvælges. I hans sted valgtes cand. polit. fru Lis Groes. Kampmann genvalgtes. Til revisor genvalgtes sparekassedirektør Jens Toftegaard.

Bestyrelsen består herefter af fhv. nationalbankdirektør, cand. polit. C. V. Bramsnæs (formand), cand. polit., fru Lis Groes, professor ved Københavns Universitet, dr. polit. Carl Iversen, direktør for Kongeriget Danmarks Hypotekbank, polit. Viggo Kampmann, direktør for Amagerbanken, G. Marckman- Hansen, næstformand i De samvirkende Fagforbund Einer Nielsen og minister for handel, industri og søfart Aage L. Rytter. Kontorchef i Prisdirektoratet, cand. polit. S. Gammelgård Jacobsen er sekretær i foreningen.