Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 88 (1950)

F. R. J. Jervis: Price Control. Hutchinson's, London 1949. 223 sider. Pris 12/6 d.

Niels Banke.

Side 89

Denne bog bærer undertitlen »Government Interventions on the Free Market«. Den begyndermed elementær fremstilling af prisdannelsenunder konkurrence og under monopol.Den derefter en kritisk gennemgangaf de engelske indgreb under 30'ernes krise og under krig og efterkrigstid. Endvidere er under den beskyttelse, det offentligehar sælgeren, omtalt de internationalevareordninger hvede,

Side 90

kaffe, gummi og kobber. Særlig vægt lægges der på fremstilling og kritik af den aktuelle engelske priskontrol, såvel den direkte kontrolsom og udbyttekontrollen. Bortset fra et enkelt kapitel om public utilities holdes monopolpolitikken uden for fremstillingen.

Forfatteren påberåber sig gang på gang Adam Smith for den almindelige kritik af de priskontrollerende foranstaltninger og en række branchetidsskrifter for de mere konkrete urimeligheder, som er en følge af disse foranstaltninger. Det indrømmes, at den offenlige intervention i prisdannelsen var et nødvendigt led i den økonomiske mobilisering under krigen; men i efterkrigsårene forringer den effektiviteten. Kritikken efter denne linie forekommer anmelderen mere at være en trossag at være sagligt underbygget. En række de ulemper ved den offentlige intervention prisdannelsen, som forfatteren påviser for efterkrigen, måtte også kune findes for krigsårene; men trods ulemperne modvirkede den offentlige prispolitik vel inflationen under krigen og har også gjort det i efterkrigsårene. Forfatteren går slet ikke ind på den kilde til inflation, som ligger i Englands betalingsforhold for udlandet, som de har stillet sig i de senere år, og undgår derved overhovedet at behandle en afgørende grund til, at meget af interventionen opretholdes. Derfor kan forfatterens ikke være afgørende. Både den og hele fremstillingen af prisdannelsen og prispolitikken mangler sammenhæng. Det svælg, der er mellem de almindelige udbudsog og den faktiske prisdannelse England i dag, er ikke udfyldt, lige så lidt som der er gjort forsøg på at tilpasse den Smith'ske liberalisme på et samfund, hvis pengeforhold er i uorden.