Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 88 (1950)

Scandinavia Between East and West. Edited by Henning Friis. Cornell University Press. Oxford University Press. Printed Binghamton. York 1950. 388 sider. Pris: 4.50 $.

Jørgen S. Dich.

Side 295

Den umiskendelige Interesse for skandinaviske der træffes i vide Kredse i USA, har i Tidens Løb kunnet aflæses i de snart talrige Værker paa Engelsk om de enkelte skandinaviske Lande — Værker, der dels giver almindeligt Overblik over økonomiske, politiske og sociale Forhold i hvert Land for sig, dels Monografier over f. Eks. Sociallovgivning, Opdragelse m. v. ligeledes de enkelte Lande. Mest populær — væsentlig paa Grund af sin journalistiske Form — er Maquis Child's »Sweden. The Middle Way«. Den er endog kommet i Pelican Serien og kan købes for faa cent i enhver større drug-store i USA. Derimod det skortet paa Bøger, der dækkede som Helhed. Dette er aabenbart et Savn, da Interessen for skandinaviske snarere gælder Skandinavien som et Enhedsbegreb end de enkelte Lande. Det Særpræg, som disse Lande har i Modsætning f. Eks. til USA, er for en væsentlig Del fælles Eje, og det er disse fælles og store Linier, som Interessen koncentreres om mere end om de — fra Udlandets Synspunkt mindre betydningsfulde Afvigelser fra Hovedlinierne, som hvert enkelt Land udviser. Dette Savn kan afhjælpes paa to Maader: dels ved Monografier, tager en Side af det sociale Liv i alle Lande op, dels ved Samleværker, der søger give et Overblik over alle væsentlige Sider af Kulturen i disse Lande.

Begge disse Veje er ogsaa betraadt.

I 1937 udkom paa Initiativ af Delegationen for økonomisk Samarbejde mellem de nordiske Lande en Bog om disse Landes Økonomi, der foruden Skandinavien ogsaa omfatter Finland Island*). Dette Værk er dog nu i mange Henseender forældet.

Paa et nordisk Socialministermøde forrige Aar er det endvidere besluttet at udgive et Værk paa Engelsk om den sociale Lovgivning i de tre Lande. Det vil formentlig inden alt for længe se Dagens Lys.

Af Samleværker er der i 1950 udkommet ikke mindre end to. Det ene er Professor Franklin D. Scotts Bog: The United States and Scandinavia University Press, Cambridge, 1950, 359 Sider). Denne Bog, der vidner om et udstrakt Kendskab til de skandinaviske Lande og Finland, koncentrerer sig navnlig om politiske, og sociologiske Emner. Det økonomiske Stof er kun berørt kort, uden at det dog derfor indtager en mindre betydningsfuld end hvad nødvendigt er i det store Sammenspil. Den balancerer iøvrigt behageligt de populære og mere videnskabelige kan meget vel med Udbytte læses af Skandinaver. Det andet Værk, Scandinavia between East and West, ligger paa et højere Plan end Scotts Bog. Dette skyldes, at de enkelte Kapitler er skrevne af Personer, der som Specialister paa paagældende Felt har Betingelse for at give en helt tilfredsstillende Fremstilling og Vurdering af de behandlede Forhold. I Modsætning til Scotts Bog behandler i første Række økonomiske Spørgsmaal. Nævnes kan saaledes Prof. Svend Laursens Afhandling: The Scandinavian Countries a Changing World Economy; Petter Jacob Bjerve: Government Economic Planning Control; Prof. Walter Galenson: The Labour Movement and Industrial Relations; Prof. Charles Abrams: Housing; og Edith Hirsch: Producer and Consumer Co-operatives. er endvidere behandlet af Henning Friis i Kapitlet: Social Welfare.

Det er et mærkelig Tidens Tegn, at kun de



*) The Northern Countries in World Economy, og Munksgaard, Copenhagen 1947 (237 Sider).

Side 296

sidste af disse Emner hidtil er behandlet paa skandinavisk Basis paa et nordisk Sprog. De, der vil vide noget om disse Emner, maa ententy Bøger eller Afhandlinger, der behandlerhvert for sig, eller søge til engelskeVærker. det her omtalte Værk er indtil videre Hovedkilden. Det siger sig selv, at den begrænsede Plads, der har staaet til Raadighed for de enkelte Forfattere, gør, at man kan diskutere, om de nu alle har faaet det væsentlige med. Dette maa jo i nogen Grad bero paa et Skøn. Det forekommer mig dog, at forfatterne i det store og hele har ramt det centrale, og at hver af Afhandlingerne— flere af de ikke ovenfor nævnte — giver gode Bidrag til en sammenlignende Beskrivelse og Vurderingaf Forhold hver paa sit Omraade. — Skulde man fremhæve en enkelt af Afhandlingerne paa det økonomiske Felt — og det skal man jo gerne — bliver det Bjerves Afhandling om den paa Basis af Nationalbudgetterneførte navnlig i Norge og Danmark. Den tager det første Skridt til en paa realistisk Grundlag opbygget Planøkonomiens Teori, hvor baade Fordele og Ulemper er afvejet og vurderet paa strengt saglig og nøgtern Vis. Friis's Afhandling giverpaa 30 Sider Kvintessensen af skandinaviskSocialpolitik særlig Henblik paa de Forhold, der fra amerikanske Synspunkterer men som for os selv ofte er saa selvfølgelige, at vi glemmer de Fordele, vi i Tidens Løb har opnaaet.

Jeg skal afstaa fra Fristelsen til at knytte nærmere Kommentarer eller Kritik til de enkelte hvilket er saa meget lettere, som jeg ikke har fundet væsentlige Unøjagtigheder. er nok at sige, at Værket ikke bør forbigaas af de Økonomer eller Socialpolitikere de skandinaviske Lande, der ønsker faa et Overblik over aktuelle økonomiske sociale Problemer i disse Lande.

Et andet Spørgsmaal er, om ikke Værker af denne Art er for omfattende. Det vil være svært at finde Personer udenfor Skandinavien, Interesse for skandinaviske Forhold spænder saa vidt som fra Planøkonomi til »Adult ecudation« og fra Kooperation til Udenrigspolitik. Saa længe man bevæger sig i den lettere mere formalistiske Stil, som Childs Bog, kan det nok gaa, men jo mere vægtige de enkelte Indlæg bliver, jo mere de henvender sig til Specialister, des mere spørger sig selv, om man ikke skulde koncentrere Værker om Skandinavien Enkeltemner, saaledes at enhver kan faa sin særlige og specielle Interesse for Skandinavien tilfredsstillet i et enkelt Værk om paagældende Spørgsmaal.