Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 88 (1950)

Joe S. Bain: Pricing, Distribution and Employment. Henry Holt & Co. New York 1948. 490 Sider. Pris $ 3,50.

O. Björnsson.

Undes de nuværende Forhold tænker man gerne som saa her i Skandinavien, at man ikke bør ofre Penge og Tid til at købe og læse en amerikansk Lærebog i Nationaløkonomi først at have truffet et omhyggeligt Dels fordi Priserne paa amerikanske som Regel efterhaanden er blevet ret svimlende set med skandinaviske Øjne, dels fordi Udbuddet af denne Literatur som bekendt i de Aar, der er gaaet siden Krigens Slutning har været ret rigeligt, hvortil at Værkernes Kvalitet har varieret Der skal derfor noget ekstraordinært at en ny Lærebog i Nationaløkonomi en amerikansk Forfatter vækker Opsigt, hvad der især bliver forstaaeligt, naar man tager Hensyn til, at de udmærkede Systemværker, i de allersidste Aar er udkommet Boulding, Samuelson og Tarshis, og efterhaanden er blevet udbredt i de fleste Lande, hvor man driver nationaløkonomiske Studier, sikkert foreløbig har mættet Behovet denne Slags Litteratur for de flestes Vedkommende.

Trods disse Kendsgerninger er det Anm.'s Anskuelse, at ogsaa det foreliggende Værk fortjener at blive gjort opmærksom paa, selv om det næppe kan siges at staa paa Højde med de tre nys nævnte Værker, hvis iøvrigt en direkte Sammenligning med disse Arbejder tilladelig, da Bains Bog, selv om dens Formaal er Brug til akademisk Undervisning, højere Grad end de ovennævnte Værker har Karakteren af et Specialværk. Bains Navn er maaske hovedsagelig kendt i akademiske Kredse udenfor Amerika derigennem, han er en af Forfatterne 111 «A Survey of Contemporary Economics», hvor han har skrevet en Artikel om «Price and production policies«.

Som Bogens Titel angiver, omhandler den de Dele af Økonomiens Omraade, der omfatter baade hvad angaar Varer Produktionsfaktorer og Beskæftigelsesgraden, en meget stor Del af den samlede økonomiske Sfære.

Som det forklares af Forfatteren i Bogens Forord, lægges Hovedvægten paa ved Hjælp af Nationaløkonomiens Værktøj at forklare, hvorledes det økonomiske System fungerer, derimod lægges der mindre Vægt paa at skærpe Værktøjet, idet det ogsaa delvis forudsættes, Studenten magter dette. Forfatteren den Anskuelse, at man i højere Grad ved Undervisningen bør arbejde udfra dette Synspunkt, end det andet og mere gængse, at faa samlet det størst mulige Antal Redskaber til Studentens «tool box».

I et indledende Kapitel gøres der Rede for Økonomiens seks «Dimensioner», som efter Forfatterens Mening er følgende: 1. Produktiviteten, samlede producerede Godemængde. Effektiviteten, hvorved förstaas Forholdet mellem Produktionsresultatet og de hermed forbundne reelle omkostninger 3. Indkomstfordelingen. 4. Produktionsfaktorernes (allocation of resources, eller hvad jeg vilde kalde Beskæftigelsesproblemets Side i Modsætning til den kvantitative, hvilken faldes ind under den første og delvis den sjette Dimension.) 5. Fremskridtsgraden. 6. Systemets Stabilitet.

Efter et kort indledende Kapitel tages der saa fat paa de stillede Problemer. Først forklaresKonsumvarernes under forskellige Markedsformer. Dette er den udførligstbehandlede bedst udviklede Del

Side 238

af Værket, paa hvilket Omraade Forfatteren ogsaa er Specialist, især hvad angaar monopolitiskeller Prisdannelse. Efterat først er blevet gjort Rede for Efterspørgsels- og Omkostningsforholdene i Almindelighed set fra Foretagendets Synspunkt,beskrives Pris- og Produktionspolitikunder forskellige Markedsformereller der anses for at være de mest gængse. Af disse Markedsformerbehandles hver i sit Kapitel. 1. Fri Konkurrence (pure competition). 2. AbsolutMonopol monopoly). 3. Oligopol(der i «differentiated» og «pure» oligopoly). 4. Indkøbsmonopol eller -oligopol (monopsony og oligopsony). 5. Monopolistisk Konkurrence (monopolistic competition). For hver Markedstype for sig foretages der en Vurdering af dennes Betydning i det praktiskeLiv, med Henblik paa de økonomiskeForhold, de er i Dag i Amerika. Bain kommer herved til det Resultat, at det differentierede Oligopol er den for Tiden mest fremherskende Markedstype i U. S. A., og i Overensstemmelse hermed omtales Prisdannelseni Tilfælde mest udførligt. Resultatetheraf forresten det samme som hos de fleste Forfattere, som har behandletdette at Prisdannelsen i dette i maiiuc iiicia Duve ici uijcsicnu il pnui i, hvorved Bain kommer til at understrege Betydningenaf empirisk Undersøgelse af vedkommende Parters Handlemaade i de enkelteTilfælde, Formaalet er at faa en virkelighedstro Forklaring af den faktiske Prisdannelse. En Redegørelse for det statistiskeMateriale, Bain bygger sine Anskuelser om de enkelte Markedstypers Relevansi praktiske Liv udelades dog helt, men kritiske Læsere kan i denne Forbindelsehenvises Bains' ovenfor omtalte Artikeli of Contemporary Economics, som indeholder bl. a. en udførlig Litteraturhenvisningangaaende Undersøgelserover Foretagenders prispolitiskeHandlemaade adskillige Industriomraader.

Efter en Redegørelse for de pris- og produktionspolitiske der kendetegner Markedstype for sig, foretages en Vurdering af disse Markedstypers Virkning paa det økonomiske System som Helhed, hvor Virkningerne for hver af de ovenfor omtalte seks Dimensioner vurderes særskilt. Forudsætningen for en saadan Vurdering maa dog i mange Tilfælde være den, at man gaar ud fra visse velfærdsøkonomiske Præmisser, videnskabelige Gyldighed kan diskuteres, hvorved disse Vurderingers Resultater maa blive vage.

Bogens seks sidste Kapitler omhandler saa Fordelingen og de økonomiske Kræfter, der bestemmer den samlede Indkomst. Disse Problemer behandles i nær Tilknytning til hverandre, saaledes at et Kapitel om «Interest, and employment» indskydes mellem Kapitler om Indkomstfordelingen i Almindelighed og Realkapitaldannelsen paa den ene Side og andre to Kapitler om henholdsvis og Jordrente og Driftsherregevinsten paa den anden Side. Herved betoner Bain Fordelingsproblemets makroøkonomiske Natur, hvad han ogsaa sikkert har Ret i. Derimod er det mere dsikutabelt, hvorvidt det er lykkedes Forfatteren lave en harmonisk Konstruktion ud fra disse Principper. Som Eksempel herpaa kan det nævnes, at man næppe kan betvivle den Betydning, Arbejdernes og Arbejdsgivernes Prispolitik har for

r>„;„„: i_ tt„:.i„ ,].._ i _ j _ t n i_

og Beskæftigelses Størrelse o. s. v., men det Kapitel hos Bain, der omhandler disse Problemer ikke — foruden nogle almindelige om Fagforeningernes og Psykologi — stort mere end en Repitition af de Resultater, han er kommet til i de forrige Kapitler, hvor Varernes under lignende Markedsformer Det bør dog indrømmes, at Bain her har sin gode Undskyldning deri, at disse Problemer hører til de mindst udforskede Nationaløkonomien, hvortil at det oven i Købet maa være tvivlsomt, om et økonomisk-sociologisk Forskningsarbejde paa disse Omraader vilde kunne bibringe almengyldige Resultater.

Af nogen Interesse forekommer mig det Synspunkt, der hos Bain danner Grundlaget for hans Fremstilling af den funktionelle Fordelings Problemer, at Produktionens Grundfaktorer i et moderne Samfund er de

Side 239

tre følgende: Arbejdet, de naturlige Resourcer og Pengene. Ved at anlægge denne Betragtning bliver Fordelingsproblemets makroøkonomiske Natur ogsaa særlig klar. I denne Forbindelse rejser der sig dog uvægerligt Spørgsmaalet om, hvorpaa Pengenes eller Kredittens «Knaphed»til og sidst beror, hvorved Tankerneogsaa paa det SpørgsmaaL om det 19. Aarhundredes Venteteorier i Grunden var den Teologi, som mange moderne Økonomerellers tilbøjelige til at mene.

Det pædagogisk set vanskelige Problem at forklare Sammenhængen mellem Realkapitaldannelse, og Kreditskabelse, klarer Bain efter min Mening ret godt. Den makroøkonomiske mellem Investestering, Bankernes Kreditpolitik, Indkomstdannelse og Beskæftigelse forklares i grove Træk i det ovenfor nævnte Kapitel om «Interest, money and employment», hvor de Tanker, der er blevet udviklet af Keynes og Alvin Hansen fremstilles ved Hjælp af en Enkelt-Periodeanalyse.

Det vilde føre for vidt her at gaa ind paa Kritik af Enkeltheder af Bains Fremstilling. For dog ikke helt at forbigaa denne Side af Sagen kan det nævnes, at efter min Mening der gerne for ensidigt ud fra det Synspunkt, at en større Opsparingstilbøjelighed ugunstige Virkninger paa Nationalindkomstens Størrelse og Beskæftigelsen. nævnes endvidere som Undtagelse den Regel, der almindelig er antaget, den monopolitiske Prisdannelse betyder Misdirigering af Produktionskræfterne, Monopolgevinsten undertiden er en Betingelse for, at der overhovedet fremkommer Udbud af den paagældende Vare. «Monopoly be a real necessity in an instance of this sort» staar f. Eks. paa Side 149. Heroverfor det naturligt, at man rejser det Spørgsmaal, orn det overhovedet er «real necessity», at der fremkommer noget Udbud af en saadan Vare.

Om Bogen kan man efter min Mening i det hele sige, at selv om den vistnok ikke betyder Landvindinger indenfor den økonomiske — hvad der sikkert heller har været Forfatterens Formaal — saa er den dog en god Vejviser for Studenten de Omraader, den behandler.

Ogsaa for dem, der udøver en akademisk Lærergerning, synes jeg, at det er en nyttig Bog, idet Bains Fremstillingsteknik og Maade at bygge sit System op paa, er tankevækkende.