Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 88 (1950)

NATIONALØKONOMISK FORENINGS GENERALFORSAMLING 1950

Tirsdag den 17. oktober 1950 afholdt foreningen sin årlige generalforsamling.
Til dirigent valgtes direktør Paul Wonsild.

Formanden, fhv. nationalbankdirektør C. V. Bramsnæs aflagde beretning. Medlemstallet 1949 var 874 mod 889 ved udgangen af 1948. Denne mindre tilbagegang medlemsantallet skyldtes antagelig, at foreningens anspændte økonomi havde nødvendiggjort en strengere kurs overfor kontingentrestancer. Abonnement og løssalg af tidsskriftet var steget til gennemsnitlig 1215 expl. pr. nummer i 1949 mod 1193 expl. gennemsnitlig i 1948. Af foreningens medlemmer abonnerede i 1949 552 på tidsskriftet. Endvidere fik 45 medlemmer af Jydsk Nationaløkonomisk Forening og Økonomisk Forening i Århus tidsskriftet til samme favørpris som foreningens medlemmer.

I sæsonen 1949—50 var der afholdt følgende diskussionsmøder:

Den 12, oktober 1949: Professor Alvin Hansen, Harvard University: Business outlook
the U.S.A.

Den 14. november 1949: Professor, dr. polit. Axel Nielsen: Devalueringen.

Den 6. december 1949: Departementschef Einar Cohn: Nationalindkomstens fordeling
samfundsgrupper.

Den 31. januar 1950: Arbejds- og boligminister Johs. Kjærbøl: Boligproblemer.

Den 1. marts 1950: Kreditforeningsdirektør Th. Thorsteinsson: Statsfinanciering
og realkredit.

Den 22. marts 1950: Professor Erling Petersen, Oslo: Moderne problemer i pengeog

Alle møderne afholdtes i Odd-Fellow Palæets selskabslokaler.

I årets løb havde man tildelt cand. polit. Knud Rasmussen en belønning på
3000 kr. for besvarelse af en prisopgave, som var stillet i 1947. Bedømmelsen er
offentliggjort i Nationaløkonomisk Tidsskrift 1950, side 164.

Regnskabet for 1949, som var omdelt til medlemmerne, viste, at foreningens formue i årets løb var reduceret fra knap 12.500 kr. til godt 1.600 kr. Der havde således været et driftsunderskud på ca. 11.000 kr., idet udgifterne ved foreningens og tidsskriftets virksomhed har været ca. 34.100 kr., medens indtægterne kun har været ca. 23.200 kr. Selv om indtægterne havde været ca. 3.000 kr. større end i 1948, var underskuddet dog dobbelt så stort som i dette år. Stigningen hidrørte i alt væsentligt fra tidsskriftet, som fremtræder med et underskud på ca. 11.400 kr. mod ca. 6.300 kr. sidste år.

Årsagen til den stærke stigning i underskuddet ved udgivelsen af tidsskriftet var dels prisstigninger for papir og trykning, men navnlig, at lettelsen i papirsituationen muliggjort, at tidsskriftets sideantal har kunnet sættes i vejret fra 292 sider i 1948 til 408 sider i 1949. Årgangen havde dermed i omfang passeret fra før krigen.

Side 284

For at forbedre foreningens økonomi gennemførtes ved den ekstraordinære generalforsamling i januar 1950 en række forhøjelser af kontingent, abonnementsafgift annoncepriser, som havde været uforandrede siden midten af 20'erne. Disse forhøjelser ville, hvis de havde været gældende i 1949, omtrent have bragt balance mellem indtægter og udgifter, men da omkostningerne ved foreningens og tidsskriftets virksomhed stadig er stigende, ville det blive nødvendigt enten at bringe indtægterne yderligere i vejret eller at bringe omkostningerne ned. Som en foreløbig besparelsesforanstaltning havde bestyrelsen besluttet at undlade at optrykke medlemslisten ved udgangen af indeværende år. Derved undgår man foreløbig at skulle gribe til den uheldige udvej at skære ned i læsestoffet. Spørgsmålet hvad der kunne gøres for at forøge indtægterne ville snarest blive taget op til ny drøftelse i bestyrelsen.

Regnskabet for Nationaløkonomisk Forenings Fond, der ligeledes var omdelt, viste, at formuen i årets løb var formindsket med 700 kr., således at beholdningen ved årets udgang var ca. 75.300 kr. Fonden blev oprettet i 1922. Kapitalen var dengang 58.000 kr. Der har således igennem årene været en betydelig vækst i fondens formue, idet man som regel ikke har brugt hele renteindtægten. Efter statutterne kan der af fondens midler ydes tilskud til udarbejdelse og udgivelse af skrifter af økonomisk og socialpolitisk indhold eller til andre formål, som tilsigter udbredelse af oplysning om økonomiske og sociale forhold, herunder udskrivning prisopgaver.

Foreningens og fondens regnskab var som i tidligere år udarbejdet af Revisions&
sinstitutet og revideret af den valgte revisor, sparekassedirektør Jens
Toftegaard, som intet havde fundet at bemærke.

Af bestyrelsens medlemmer afgik efter tur direktør Paul Wonsild og næstformand De samvirkende Fagforbund Einer Nielsen. Wonsild blev første gang valgt i 1944 og genvalgt i 1947, og han kunne således efter lovene ikke genvælges. I hans sted valgtes direktør for Tobaksindustriens Kontor Aage L. Rytter. Einer Nielsen genvalgtes.

Bestyrelsen består herefter af fhv. nationalbankdirektør, cand. polit. C. V. Bramsnæs (formand), professor ved Københavns Universitet, dr. polit. Carl Iversen, for Kongeriget Danmarks Hypotekbank, cand. polit. Viggo Kampmann, for Amagerbanken, G. Marckmann-Hansen, næstformand i De samvirkende Fagforbund Einer Nielsen, direktør for Tobaksindustriens kontor Aage L. Rytter, kontorchef i Finansministeriet, cand. polit. Erik Ib Schmidt. Kontorchef i Prisdirektoratet, cand. polit. 5. Gammelgård Jacobsen er sekretær i foreningen.

Til revisor genvalgtes sparekassedirektør Jens Toftegaard.