Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 84 (1946)

BETÆNKNING AFGIVET AF HANDELSMINISTERIETS LICITATIONSKOMMISSION 1946, 18 Sider.

F. Zeuthen.

Betænkningen giver nogle Oplysninger om interessante og betydningsfulde for Konkurrencebegrænsning, specielt inden for Byggeri og Anlægsvirksomhed, herunder de saakaldte Mestergrise. Skønt der kan være Grund til at rose en Kommissionsbetænkning, som bringer væsentlige praktiske for dens Kortfattethed, kan der dog være Anledning til i det foreliggende Tilfælde at beklage, at man ikke faar en mere fyldig Beskrivelse den hidtidige Tilstand, især da denne synes at have rummet væsentlige Misligheder, som det nu vil være et betydningsfuldt og næppe helt let Arbejde at naa til Bunds i. Naar den af Prisdirektoratet udarbejdede »Oversigt over konkurrencebegrænsende Aftaler inden for Byggehaandværkernes med særlig Henblik paa Aftaler om Tilbudsregulering«, ifølge Betænkningen har dannet Grundlag for Kommissionens Forhandlinger, ikke offentliggøres, kan den udenforstaaende Læser dog finde en Del Trøst i, at formentlig det vigtigste af disse Oplysninger er medtaget et af Gammelgaard Jacobsen forfattet Bilag til Betænkning af 1945 fra Indenrigsministeriets Byggeudvalg af 1940.

Betænkningen bringer i øvrigt en Række Forslag til en fremtidig Ordning, som det senere har været muligt at gennemføre uden Lovforanstaltning, idet det drejer sig om en Række Ændringer i Haandværkerorganisationernes Vedtægter, som baade Repræsentanter for Haandværkerne og Prismyndighedernehar tiltræde, og hvorpaa de sidste har været i Stand til at øve en væsentlig Indflydelse paa Grundlag af deres Ret til at paatale og omstøde urimelige Aftaler. Resultatet er blevet et — bortset fra Betænkelighederudtalt et enkelt Medlem — af alle Parter tiltraadt Kompromis efter Princippet begrænset og statskontrolleret Adgang til Konkurrencebegrænsning.Den officielle Del af Betænkningen, som i øvrigt har Karakter af et Forlig mellem Sagens Parter, er Forslag til en handelsministeriel Norm om Behandling af Stridigheder. Man er enig om at hindre visse Udslag af Konkurrence, som i alt Fald ikke übetinget er i Forbrugernes Interesse. Tilbud, der er for lave paa Grund af Regnefejl eller Smudskonkurrence, skal kunne udskydes efter Krav fra den paagældende Haandværkerorganisation.Men skal ske under fuld Offentlighed, saaledes at Bygherrenfaar til at gøre Indsigelse, hvis han er uenig med Organisationen;og foreningsmæssige Reguleringer af Licitationsbud er fremtidig forbudt. Er Bygherren ikke tilfreds med et Underhaandstilbud,

Side 217

skal han som Regel kun kunne indhente et enkelt Konkurrencebud. Er der afholdt en Licitation, maa der som Regel ikke bagefter gives Underhaandsbud.De som kun ligger indtil 12 pCt. over den Deltager, der faar Arbejdet, skal der efter faste Regler kunne gives stærkt begrænsedeUdregningsvederlæg, det er tilladt at lade indtil 10 pCt. heraf gaa videre til Organisationen, som ogsaa har haft Beregningsudgifter. Endelig skal en Organisation have Lov til at forbyde sine Medlemmer at deltage i Licitationer, hvor ogsaa uorganiserede Mestre deltager.

Det synes bl. a. betænkeligt, at sidstnævnte Regel ogsaa kan anvendes over for kooperative Byggeselskaber. Sikringen af en ved offentlig Regulering passende Fortjeneste synes ogsaa at gøre det sværere for nye Folk at komme frem ved foreløbig at nøjes med en beskeden Fortjeneste, ligesom en Stabilisering af Fortjenesteniveauet synes at vanskeliggøre en Opretholdelse af Produktionen i daarlige Tider. Ordningen vil sikkert kræve, at Prismyndighederne, der er gaaet med til Bekæmpelse af Konkurrencemisbrug, høj Grad maa holde sig vaagne for ikke at komme til at give Konkurrencebegrænsningsmisbrugene Statsmyndighedernes blaa Stempel og herved give den monopolistiske Laugspolitik en værdifuld Kompensation for Nedskæringen af den mulige Fortjeneste.