Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 82 (1944)

Helge Andersen: LIDT OM STATISTIK. Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck. København 158 Sider.

Hans Cl. Nybølle.

Side 337

Førend man virkeligt har læst denne Bog, vil man let faa det Indtryk,
at det drejer sig om et af de efterhaanden mange til behagelig Moro i

Side 338

Mørketiden beregnede Julehæfter — i dette Tilfælde et lidt vel tidligt foreliggende,men som de øvrige af Slagsen bestemt til Forglemmelse, naar Solen atter stiger paa Himlen. I første Række skyldes dette Indtryk Herluf Bidstrup's Omslag og Tegninger, hvoraf et Par lovlig banale, men flere vittige og i alt Fald en enkelt virkelig ond; om de mindre fagkyndige, til hvem Bogen henvender sig, vil vurdere paa samme Maade, er muligt et Spørgsmaal. Men Forf.'s egen Anvendelse (straks i Indledningen) af den efterhaanden tyndslidte Morsomhed om Gradbøjningen af Substantivet »Løgn« undgaar ikke at bestyrke Indtrykket af, at det snarere er den forgudedeStorm end Statistiken selv, der har inspireret Forfatteren.

Saaledes forholder det sig dog næppe. Man behøver ikke at læse mange Sider af Bogen, før man er klar over, at Forf.'s Intentioner er de bedst mulige, og efter endt Læsning erkender man, at der er virkelig Alvor bag det ydre Antræk. Ud fra den noget haardt optrukne Paastand, at man i Dag næppe kan læse en Dagbladsartikel, uden at den gengiver eller dog bygger paa Statistik, finder Forf. det nødvendigt »for alle Mennesker« at prøve at sætte sig lidt ind i Statistikens Problemer, og Bogens Hensigt er derfor »at give den Interesserede Adgang til at skaffe sig en Oversigt over det, der foregaar i Statistikens Værksted«.

Denne Skrivemaade er ungdommelig, men ikke ukendt. I Stedet for »alle Mennesker« burde man Sandheden tro nok nøjes med »en Del« — eller lad gaa med »mange« — og i Stedet for en »Oversigt over det, der foregaar etc.« kan Bogens Indhold ikke bære mere end »et vist Indblik i noget af det, der foregaar etc«. Det kan videre være rigtigt nok, at de kritiske Bemærkninger kommer i Forgrunden, naar man vil lære Læsere uden forudgaaende Kendskab til Statistikens Problemer at undgaa nogle af de mange Faldgruber, der viser sig, naar man beskæftiger sig med Statistik; men naar det anføres, at det er »af samme Grund«, at de mere teoretiske Spørgsmaal er udeladt til Fordel for de mange praktiske Problemer, maa ogsaa her være noget, der ikke er udtrykt ganske adækvat.

Ser man imidlertid bort fra denne vel »flotte« Skrivemaade, der nu og da dukker op i alle Afsnit, kan Forf.'s Behandling af de valgte Emner udmærket anbefales til nærmere Studium. Emnevalget maa nødvendigvis være vilkaarligts og snarere end at kritisere dette kan som fortjenstfuldt fremhæves Betragtningerne over Indekstals Natur og Anvendelighed, og som helt udmærket Bemærkningerne om de nu saa moderne Gallup-Undersøgelser; Myrdal'eme (i Bogen »Kontakt med Amerika«) fremhæver Forf. med Rette den Værdi, der kan ligge i den Slags Undersøgelser; men denne Værdi afgrænses betydeligt kraftigere og anderledes sagligt end hos Myrdal's.

Bogen afsluttes med en Oversigt over de vigtigste Kilder til statistisk Viden, et reelt og positivt Bidrag til en Boigi som denne. Og her kunde Forf. med Rette paastaa, at af samme Grund, som Bogen ikke beskæftiger sig med den Side af Statistikens Væsen, der ellers er saa karakteristisk for den (dens Domme i stochastisk Form), fremgaar heller intet herom af denne Kildeoversigt.

Hvad nu den virkelige Grund hertil siden kan være, giver det dog en stærk Begrænsning af Opgaven og i alle Tilfælde en Skævhed i Billedet. Et Vidnesbyrd om, at en saadan Begrænsning ikke er en ligefrem Nødvendighedselv en populær Fremstilling, har man paa Dansk i Adolph

Side 339

Jensens for kun faa Aar siden udgivne, noget større og betydelig righoldigere»Tallenes (i Serien Kultur og Videnskab). Denne Fremstillinghar — formodentlig ligeledes af sammenfaldende Hensyn til Publikum og Forlægger — ogsaa anstrengt sig for at gøre »Pillen« behagelig at tage, og Sammenligningen viser derfor tillige, at Anretningen kan gøres ikke blot med Humor, men ogsaa med Stil, medens nærværende Bog som fremhævet serverer — næsten bogstaveligt — »Sag« og »Sukker« hver for sig.