Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 81 (1943)

August Lösch: DIE RÄUMLICHE ORDNUNG DER WIRTSCHAFT. Gustav Fischer, Jena 1940. 348 S.

Arne Lund.

Side 71

Den videnskabelige Behandling af de Spørgsmaal, der knytter sig til Dannelsen økonomiske Regioner og til de interregionale Relationer, har faaet fornyet Aktualitet i Tyskland, hvad der ikke er forblevet uden Indflydelse paa den tyske økonomiske Litteratur, som ser Dagens Lys i disse Aar. Mens man andre Steder fortrinsvis beskæftiger sig med Økonomiens Tidsdimension, der i Tyskland meldt sig et praktisk-politisk Behov foren Teori om Økonomiens Rumdimension. Planen til den foreliggende Bog blev lagt for ca. 10 Aar siden, men som Forfatteren selv siger i Forordet: »Damals konnte ich nicht ahnen, welche praktische Interesse diese Fragen heute finden würden, noch, dass die Grundhaltung des Buches, sein Bekenntnis zum Bodenständigen im weitesten Sinn, wofür ich damals noch glaubte kämpfen zu müssen, sich inzwischen so vollständig würde durchgesetzt haben«. Det er saaledes ikke uden en vis politisk Bekendelse, Forfatteren er gaaet til Værket.

Resultatet er blevet et Systemværk i Ordets egentligste Forstand, der tager
sit Udgangspunkt i den i sin Oprindelse tyske »Standort-Lehre« og fører

Side 72

Betragtningerne videre fra 1) »Standort« til 2) »Einfache Marktgebiete«, 3) »Gebietssysteme« og 4) »Grenzgebiete«, saaledes at Systematikken faar, hvad der tilkommer den. Størst teoretisk Værdi har utvivlsomt Bogens AfsnitIII: i hvilken Forfatteren beskriver Ligevægten mellem de økonomiske Regioner og analyserer Virkningerne af Forstyrrelser i Ligevægtengennem Selvregulering via Vare- og Produktionsfaktorbevægelser,dels via Transfereringsmekanismens Indretning og Indgreb i Varernes og Produktionsfaktorernes Mobilitet. Kritikken af den klassiske Teori rammes paa dette Punkt ganske godt, idet Forfatteren paaviserUholdbarheden en Teori, der arbejder med Begreber som generel Købekraft og gennemsnitlige Prisniveau-Bevægelser. Der ydes i det paagældendeAfsnit værdifulde Bidrag til Forstaaelsen af de interregionalePrisforskelle den rumslige Konjunkturspredning, uden at man dog støder paa Problemstillinger og Resultater, som adskiller sig væsentligt fra, hvad en Forfatter som Ohlin allerede har givet i sin Bog om den interregionaleog Handel. Hovedvægten synes da ogsaa at være lagt paa en Systematisering og en Samling af de herhenhørende Problemer og Teorier til Brug for dem, der bevæger sig indenfor den anvendte Teoris Sfære. Og som saadan vil Værket utvivlsomt finde en interesseret Læsekredsbaade og udenfor Tyskland.

En væsentlig Mangel synes Bogen at have, forsaavidt som den kun periferisk de Problemer, der knytter sig til de internationale og interregionale Kapitalinvesteringer. Der ligger her et delvis uudforsket Felt, hvis teoretiske Belysning utvivlsomt vilde kunne faa en frugtbringende paa hele Læren om de økonomiske Regioner og Forbindelsen imellem.