Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 80 (1942)

Wolmer Clemmensen: DESKRIPTIV ERHVERVSETIK. Einar Harcks Forlag. København 80 S.

Erik Schmidt.

Side 185

Nærværende Skrift er nærmest en Samling Programerklæringer om,
hvilke Opgaver den deskriptive Erhvervsetik bør stille sig, og hvorledes den

Side 186

bør løse dem. Fremstillingen illustreres med en Række Exempler under
Kapiteloverskrifter som: Reklameetik, Prispolitik i erhvervsetisk Belysningog
unfair Handelsmetoder.

Forfatteren lægger stor Vægt paa, at der er Tale om en rent deskriptiv som »ikke har til Opgave at docere denne eller hin Morallære, objektivt at undersøge de etiske Normer og moralske Forestillinger, behersker Erhvervslivet og dets Udøvere« (Side 9, jvnf. 27 og 30). Den deskriptive Erhvervsetik er herefter altsaa en Gren af Sociologien. Til Trods for denne tydelige Erklæring er Skriftet dog stærkt præget af Forfatterens personlige Opfattelse og virker i høj Grad som et Propagandaskrift for de Idealer, som bl. a. fremføres af Rotar y-Bevægelsen andre tilsvarende internationale Organisationer. Denne Tendens kommer dels frem gennem den stadige Fremhæven af disse Organisationers fortjenstfulde Indsats, dels gennem Bemærkninger som fx. følgende: »Den deskriptive Erhvervsetik maa formodes gennem sit objektive Forskningsarbejde praktisk Konsekvens at ville lede i Retning af en fair og sober Prispolitik, hvorved Fremtidens Erhvervsliv i stedse stigende Grad vilde præges af loyal Konkurrence» (S. 66, understreget her).

Fremstillingen er overhovedet præget af en optimistisk Begejstring for, hvor herlig vidt vi har bragt det med Hensyn til Handelsmoralens Højnelse, en naiv Tillid til fremstaaende Handelsfolks Udtalelser om, at Handelens vigtigste Opgave er at tjene Samfundet (fx. S. 18 og 28). En saadan Indstilling er næppe til Gavn for den videnskabelige Objektivitet.

Skriftet beskæftiger sig udelukkende med de Normer, som gælder for Handelserhvervets Udøvere, mens Forf, overhodet ikke nævner andre Omraader indenfor Erhvervsetiken, fx. Arbejdspladsens Etik — Forholdet mellem Overordnet og Underordnet, Forholdet mellem Underordnede indbyrdes, — der sociologisk set frembyder lige saa interessante Problemer. Emnet burde saaledes rettelig være betegnet som Handelsmoral eller Handelsetik.

Forfatteren fremhæver flere Steder, at dette Skrift behandler Emnet paa
en ny Maade, ud fra ny Synspunkter (S. 33, 79). Saadanne direkte Proklamationer
vist som oftest mod deres Hensigt.