Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 80 (1942)

Jens Toftegaard og C. Ulrich Mortensen: VORE SKATTER. 3. Udg. Nyt Socialt Bibliotek. Forlag. København 1942.

Kjeld Philip.

For den, der søger en Oversigt over dansk Skattelovgivning og Finansstatistik Vore Skatter af Jens Toftegaard snart i mange Aar været en god Hjælp. Bogen har dog i de sidste Aar — takket være den voldsomme Udvikling paa disse Omraader — været noget forældet, hvorfor er et Savn, der afhjælpes, naar den nu udkommer i en ny — tredie — Udgave, bearbejdet af C. Ulrich Mortensen med Bistand af H. Engberg Pedersen. Bogens Plan er i det væsentlige uforandret, men det har været nødvendigt at omarbejde næsten alle Afsnit paa nær de rent historiske. Bogen, der herved er blevet en Del større, har beholdt sit Præg af Letlæselighed, og den nye Udgave fordrer saa lidt som nogen af de to foregaaende særlige Forudsætninger.

Den nye Udgave er forsynet med en ret stor Indledning — kaldet 1. Afsnit , der indeholder en Slags almindelig Del. Man finder heri meget af Interesse, og ved at sammenligne dette Afsnit med tilsvarende Stof i 2. Udgave faar man et ganske interessant Billede af, i hvilken Grad et Decennium i det 20. Aarhundrede kan omdanne Opfattelsen. Dette mærker man f. Eks., naar man ser, hvorledes de gamle Travere »Nytte- og Evneprincippet« blevet sat i Stald og erstattet af nye, som man nu finder bedre. I samme Indledningsafsnit faar Udligningsspørgsmaalet iøvrigt en kort, men god Behandling. Derefter følger da i de øvrige Afsnit alle de forskellige Skatter, en efter en. Under Læsningen heraf glæder man sig over at have alle disse nyttige Oplysninger samlede paa eet Sted, og over, at Forfatterne har gjort sig saa megen Umage med at bringe talmæssige Oplysninger og at føre dem å jour.

Bogens sidste Afsnit er kun paa 6 Sider og handler om Skatternes Virkninger.I siger Forfatterne — utvivlsomt med Rette —, at en systematiskFremstilling Skatternes Virkninger ikke kan gennemføres inden for Bogens Rammer, og at de vil indskrænke sig til at give nogle Eksempler;men er et Spørgsmaal, om der ikke gives saa lidt, at det vilde have været bedre intet at give. Da det, der er givet, er saa kortfattet, skal det ikke kommenteres nærmere her. Men Anmelderen maa dog have Lov til at sætte et stort Spørgsmaalstegn ud for følgende: »Skatterne er uløseligtknyttet med de offentlige Udgifter. Begge er Led i samme Proces; de offentlige Udgifter kan i det store og hele ikke afholdes uden Skatterne, og omvendt maa ethvert Skattebeløb normalt blive anvendt til en eller anden offentlig Udgift«. (S. 286). Og det maa ogsaa bemærkes, at, hvad der staar S. 291 om Virkningerne af en Ændring i Opsparingen, ikke

Side 321

er paa Højde med den nyere nationaløkonomiske Erkendelse og næppe er
rigtigt.

Men for denne Bog er dette ligegyldige Smaating; det centrale i denne som i de foregaaende Udgaver er det beskrivende Stof; og det er godt og klart fremstillet. Dansk økonomisk Litteratur er derfor med denne tredie Udgave blevet en god og nyttig Bog rigere.