Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 48 (1940)

J. A. Tork: JERNBANETARIFFER OG OMKOSTNINGSBEREGNINGER. Ingeniørvidenskabelige B. Nr. 19. G. E. C. Gad, København 1939. 92 Sider. Pris Kr. 3,00.

Erich Schneider.

Side 57

»Nærværende Afhandling søger at belyse de økonomiske Principper og Omkostningsforhold, som indvirker paa Fastsættelsen af Banernes Befordringspriser Godsbefordringen« (Forord). For at finde den rigtige Tarif er det, siger Forfatteren, nødvendigt, »først at fordele de variable Udgifter paa de enkelte Befordringsarter, hvorved man faar disses Minimumsudgifter. maa det gennem den senere Prisdifferentiering bestemmes, hvor meget Minimumsudgifterne skal forhøjes for at give Dækning de faste Udgifter« (S. 25). Dette Prisdifferentieringsproblem har Forf. med Rette stillet i Midtpunktet af sine Undersøgelser. Selve den Maade, hvorpaa Prisdifferentieringen foretages, afhænger naturligvis af det Maal, Banen tilstræber med sin Prispolitik. Forf. fremhæver paa flere Steder rigtigt, at en Bane enten kan søge at opnaa den størst mulige Fortjeneste en bestemt Tidsperiode eller at gøre den størst mulige samfundsmæssige ved at maksimere Konsumentrenten og at Prisdifferentieringens i høj Grad beror paa det Formaal-, man tilstræber (se Side 75 81). Det er derfor ikke korrekt, naar Forf. paa Side 28 siger, at Differentiering »en økonomisk Foranstaltning, som har til Formaal at skaffe den i Virksomheden bundne Kapital bedst muligt forrentet«.

Den analytiske Behandling af Prisdifferentieringsproblemet gennemføres af Forf. efter de gamle, fra Colson og andre kendte Linier, for hvilke det er karakteristisk, at der arbejdes med een eneste Efterspørgselskurve, nemligKonsumenternes Efterspørgselskurve. En saadan Fremgangsmaadeer urigtig. Forf. siger selv: »Rigtig opfattet hidrører de

Side 58

i denne Efterspørgselskurve angivne Kvantiteter fra de forskellige Refordringsarterog — med hver sin særlige Efterspørgselskurve(udhævet Anmelderen) — der befordres til de differentieredePriser« 76). Det er disse særlige Efterspørgselskurver for de enkelteRefordrings og Varearter, der maa lægges til Grund for Problemets Rehandling. En Prisdifferentiering gaar jo ud paa at opspalte Totalmarkedeti og at sætte Priserne for de forskellige Delmarkeder i Henhold til de for disse Markeder gældende Efterspørgselskurver. En rigtigRehandling Prisdifferentieringsproblemet efter det antydede Princip er allerede paa et tidligt Tidspunkt netop i Sammenhæng med Jernbanetarifproblemerblevet af Edgeworth (Application of Probabilities to Economics, Econ. Journal 1910 og Railway Rates, Econ. Journal 1912; begge Afhandlinger er genoptrykt i Papers relating to Political Economy) og det vilde have været til Rogens Fordel, hvis Forf. havde taget Hensyn til disse Arbejder.

Disse faa Indvendinger mod nogle af de af Forf. omtalte Problemer forringer ikke Rogens übestridelige Værdi. Den klare og grundige Fremstilling alle væsentlige Spørgsmaal, der knytter sig til Fastsættelsen af Jernbanetariffer, danner et udmærket Grundlag for en videre Drøftelse af disse stadig aktuelle Problemer, og Rogen vil derfor sikkert finde mange Læsere. Den betyder en værdifuld Rerigelse af den her i Landet ikke særlig Literatur vedr. Trafikspørgsmaal.