Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 48 (1940)

Koopmans, T.: TANKER FREIGHT RATES AND TANKSHIP BUILDING. An Analyses cyclical fluctuations. Haarlem & London 1939.

P. P. Sveistrup.

Side 223

Transport af Olie og andre flydende Produkter udgør et relativt isoleret
Afsnit af det økonomiske Liv, og man kan derfor selv i en økonomisk

Side 224

urolig Tid med Udbytte studere saavel Efterspørgsel som Udbud, og Forfatterenhar
dette for Perioden 1921—1937.

Efterspørgselen efter Tanktransport er i det væsentlige bestemt af Udbud og Efterspørgsel efter Olie, og Elasticiteten for Transport bliver derfor under Korttidssynsvinkel meget lille, sandsynligvis under 0,1. Under en noget længere tidsmæssig Synsvinkel, hvor Hensyn tages til Lagre, Transport nærmere Pladser, Olieselskabernes Strategi, bliver den faktiske Efterspørgselselasticitet større, og Forfatteren kommer til det Resultat, at den nærmer sig til 0,3.

Ved Udbudet af Tanktransport maa den undersøgte Periode deles i tre, nemlig Perioden 1921-30, hvor samtlige Skibe har været beskæftiget, Perioden 34, hvor et større eller mindre Antal har været oplagt, og Perioden 1934, hvor Fragten har været paavirket af Aftaler (Tankers Pool). I den Periode, hvor alle Skibene har været beskæftiget, vil det kun være muligt at forøge Udbudet gennem hurtigere Sejlads, kortere Reparationstider etc. Elasticiteten bliver derfor relativt lille og er beregnet 0,15. 1 den Periode, hvor en Del af Tankflaaden har været oplagt, Udbudet af Forskellen mellem Omkostningerne ved Sejlads og under Oplægning, og da denne er omtrent ens for de forskellige Skibe, forandres Udbudsmængden stærkt for en lille Ændring i Prisen, d. v. s. Elasticiteten er paa dette Omraade meget stor.

Ved Aftalen i Maj 1934 enedes man om at lade alle Tankskibe i Fragt yde et Bidrag til de oplagte Skibe. Dette forandrede Udbudskurvens Beliggenhed, ikke dens Elasticitet. Det kunde synes ejendommeligt, at de store Olieselskaber, der ejer Halvdelen af Verdens Tankskibsflaade og er Hovedefterspørger efter Resten, kunde være interesseret i en Aftale, der drev Priserne op, men dette forklares ved, at Olieselskaberne søger at maksimere deres Indtægt for baade Olie og Fragt og de højere Fragtsatser giver de store Selskaber et stærkere Monopol overfor de mindre Olieleverandører, helt igennem skal fragte deres Olie.

Den saaledes skildrede Prisdannelse er væsentlig et Korttidsfænomen, men den har Betydning for Fremtiden gennem den Paavirkning, der derved Rederierne til at lade foretage Nybygninger, Disse paavirkes derfor af Konjunkturerne, og dette gælder i højere Grad de mindre Tankrederier, særlig har været hjemmehørende i Norge, og kun i mindre Grad de store Olieselskaber, der i langt højere Grad holder igen med Nybygning Højkonjunkturerne. Den Sikkerhed mod Minimumsfragter, som Tankers Pool skabte, forøgede Interessen for Nybygninger, og dette understregedes stærkt af de høje Fragter, som opnaaedes i Aarene 193739. Forfatteren fremhæver, at denne Forcering af Nybygningerne ud over Stigning Efterspørgselen vil føre til en Regulering af Investeringen, saaledes at den frie Adgang til Erhvervet begrænses og at der skabes en begrænset Klasse begunstigede Tankskibsejere.

Koopmans Bog kan anbefales til alle, der beskæftiger sig med økonomisk
Teori, og som har Interesse for at søge denne verificeret gennem statistiske
Undersøgelser. p. pt Sveistrun.