Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 46 (1938)

P. P. Sveistrup: INDLEDNING TIL STUDIET AF DRIFTSØKONOMI. Nyt Nordisk Forlag. Kbhvn. 1938. 179 S.

Thorkil Kristensen.

Side 347

Det er Forfatterens Forelæsninger i Driftsøkonomi for statsvidenskabelige der her udgives. Bogens Form og Indhold er derfor i første Række bestemt af den Undervisning, der gives i dette Fag ved Københavns men Lektor Sveistrup udtaler i Forordet et Haab om, at Arbejdet ogsaa kan have Interesse for andre end Studenterne. Der er heller ingen Tvivl om, at der er Trang til en Bog, der behandler de grundlæggende driftsøkonomiske Problemer paa en Maade, som gør den tilgængelig for Teknikere og andre interesserede, der ikke er Økonomer af Fag.

Det foreliggende Skrift er kun det første Bind af en større Fremstilling (hvad der burde have været antydet i Bogens Titel). Det er derfor for tidligt udtale sig om, i hvilken Grad Arbejdet vil kunne tilfredsstille det Behov, der er for en tidssvarende Indførelse i den Problemkreds indenfor den økonomiske Videnskab, man nu plejer at sammenfatte under Begrebet Driftsøkonomi. Hvorledes denne Problemkreds skal afgrænses, kan der næppe gives bestemte Regler for; men naturligvis maa den enkelte Virksomheds være Centrum i Undersøgelserne. Lektor Sveistrup sondrer her mellem fire Grupper af Problemer, som Fremstillingen skal omfatte: 1. Omkostninger, 2. Salgs- og Prispolitik, 3. Finansiering og 4. Organisation. foreliggende Bind behandler Omkostningsproblemerne, medens Resten er forbeholdt senere Bind.

Foruden de egentlige Omkostningsafsnit indeholder Bogen dog ogsaa seks Kapitler om Status- og Regnskabsproblemer, hvis Tilknytning til det øvrige er af en noget løsere Karakter. Det er jo vigtigt at understrege, at Omkostningskalkulation Bogføring er to helt forskellige Ting. Den Værdi, hvortil man har fundet det rimeligt at optage et Aktiv i Status, er ikke afgørende hvorledes man skal tage Hensyn til Aktivet i sine Kalkulationer. vil maaske fremtræde mere klart i det næste Bind af Fremstillingen, præges disse Regnskabsafsnit af, at Forfatteren har søgt

Side 348

at tage omtrent alt med, hvad Bogens Omfang daarligt tillader. En Række Emner behandles derfor ret flygtigt, saaledes at den Læser, der ikke kan følge den supplerende Undervisning, ikke faar Tid at dvæle ved Problemerne.

Hovedvægten ligger dog naturligvis paa Behandlingen af de egentlige Omkostningsproblemer. Forfatteren bygger her paa de nyere Omkostningsteorier, da disse er lidet kendte udenfor Fagøkonomers Kreds, er det navnlig paa dette Punkt, Bogen har Interesse for Ikke-Økonomer. Disse vil ogsaa, hvis de har beskedne matematiske Forudsætninger, forholdsvis let kunne læse de fleste Afsnit, og Bogen vil bl. a. kunne hjælpe dem i Arbejdet at forstaa det Sprog og de Problemstillinger, Økonomer anvender.

Om Enkeltheder vil der altid kunne diskuteres. Det er ikke helt klart, hvor Forfatteren drager Grænsen mellem faste og variable Omkostninger. S. 57 regnes de saakaldte Arbejdsforberedelsesomkostninger (Renholdelse o. 1.) for faste, medens f. Eks. Opvarmning senere (S. 67) betragtes som variabel Omkostning. Forklaringen af Begrebet »en Afdelings Normalkapacitet« 57) er ogsaa utilstrækkelig, ligesom det er uheldigt at definere Gennemsnitsomkostningerne som »Omkostningerne ved Fremstillingen af 1 vilkaarligt Stk.« (S. 59). En nøjere Afgrænsning af Begrebet Salgsomkostninger 68) vilde være ønskelig, naar der sondres mellem disse og Produktionsomkostningerne. I Bogen er Ordet Salgsomkostninger anvendt i en noget videre Betydning end f. Eks. hos Chamberlin. Paa samme Maade savner man i Kapitlet om Afskrivninger en Forklaring af, hvad der menes med Begrebet Desinvestering. Det er ikke mindst i en Indledning til Studiet af en Disciplin vigtigt, at Terminologien er klar.

løvrigt er Teorien jo i stærk Udvikling paa de fleste af de Omraader, Bogen behandler, og om nogen fast Lærebygning kan man ikke tale. Det siger sig selv, at det under disse Forhold er vanskeligt at skrive en Lærebog, kan tilfredsstille alle Ønsker; men en egentlig Bedømmelse maa vente, til hele Værket foreligger, bl. a. fordi Omkostningsproblemerne hænger sammen med Salgs- og Prispolitiken.