Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 45 (1937)

Sven Swedberg: VÅRA GRANNLÄNDERS NÄRINGSLIV. Kooperative förbundets bokförlag. 1937. 220 S.

Aage Fjellerup.

Side 421

I den Række af fortrinligt tilrettelagte populære økonomiske Bøger, som
det svenske kooperative Forbund har udsendt, hævder denne Bog paa udmærket
de gode Traditioner.

Sammenligninger imellem de skandinaviske Landes Næringsliv behøver ikke at føres ret dybt, førend det paa afgørende Maade staar Læseren klart, at der kun er ringe Mulighed for varigt at oparbejde en større skandinavisk Vareudveksling, medmindre der indtræffer Begivenheder, som medfører en dybtgaaende Ændring i Landenes økonomiske Politik overfor hinanden. Sagt i al Korthed er Sagen jo den, at hvert af de skandinaviske Lande har arbejdet sig op paa et relativt højt Velstandsniveau paa Grundlag af en intensiv Udnyttelse af »Verdensmarkedet« for Eksport af enkelte Varegrupper, ikke er de samme fra Land til Land. Finland og Danmark danner Yderpunkterne i denne Specialisering, idet omkring 4/5 af disse Landes Eksport af en enkelt Varegruppe — henholdsvis Træprodukter og animalske Sverrig har ogsaa en stor Eksport af Træprodukter, men dertil kommer saa Malm- og Metalvareeksport. Norge har foruden Træ og Malm specielle Metallegeringer og Kemikalier fra Kvælstoffabrikkerne. Dertil kommer saa Fiskeriprodukterne.



1) Men naar G. indrangerer »tidsspridningen« blandt Produktionsfaktorerne kan det f. s. v. være betænkeligt, som den i hvert Fald ikke er ligestillet med de øvrige Faktorer; er gennem en Faktor (1 -j~r)n > den virker i Prisdannelsen, og det er slet ikke som ligestillet Addend blandt de øvrige »Faktorer« (Prof. Zeuthen: Den økonomiske S. 335).

Side 422

Vi her i Landet kan kun aftage en Brøkdel af vore skandinaviske Brødrelandes og vore Eksportvarer finder ikke større Afsætning hos dem, da de er nærved at være selvforsynende med Landbrugsprodukter. Sverrig og Finland giver os jo endog nogen Konkurrence i Eksport af animalske Alle behøver vi Tilførsel udefra af Brødkorn.

Af stor Betydning for vore skovklædte Brødrelande er den seneste Udvikling Tekstilindustrien, der har givet Cellulose, udvundet af Grantræets Ved, en betydningsfuld Stilling som Raastof til de nye Spindematerialer — Kunstsilke, Stabelfaser m. v. Sverrig og Finland er derfor mere interesseret i at være Granlande end Grannländer. Der er Teknikere, der allerede ser Bomuldsplanten udkonkurreret af Grantræet. — Et morsomt Eksempel paa international Arbejdsdeling af en ganske særegen Karakter har man i Norges i Antartica. En stor Flaade af Kogerier og smaa Fangstbaade er indregistreret i Sandefjord og Tønsberg, men Skibene kan ofte være borte i Aarevis, og Olien ser Norge endnu mindre til, da den eksporteres fra Fangstfelterne og iøvrigt slet ikke indgaar i den norske Handelsstatistik.

Bogen giver en fortrinlig lille økonomisk Geografi over de 3 skandinaviske Befolkningens Placering, de naturlige Ressourcers Udstrækning, og naturlige Samfærdselsforhold; hele det naturgivne Grundlag Produktionslivet fremtræder klart gennem denne Skildring.