Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 44 (1936)

League of Nations: WORLD ECONOMIC SURVEY 1935—36. Fifth Year. Geneva 193G.

Henning Ravnholt.

Side 380

I en tid, hvor værdien af Folkeforbundets politiske arbejde ofte drages i tvivl, er der grund til i højere grad at fremdrage det tekniske og økonomiske forsknings- og stofsamlingsarbejde, som udføres af folkeforbundssekretariatets faglige sektioner, og hvis formaalstjenlighed er hævet over enhver tvivl.

Et godt eksempel paa den økonomiske sektions arbejde er den aarlige publikation World Economic Survey, hvis 5. aargang World Economic Survey 193536 lige er udkommet. Denne bog giver paa godt 300 sider en oversigt over det sidste aars økonomiske udvikling i hele den civiliserede verden. Den er baseret paa og kan siges at være et sammendrag af alle Folkeforbundets økonomiske publikationer om specielle emner, finanspolitik, bankpolitik, handel og produktion m. m., der tilsammen danner den mest omfattende konjunkturbeskrivelse, der overhovedet findes. Det uhyre talmateriale, som findes i disse publikationer, og som er en sammenarbejdning af de forskellige landes nationale statistiker, er i W. E. S.s tabeller og diagrammer leveret i en saa letlæselig form, at selv ikke-økonomer med fordel vil kunne læse bogen.

Beskrivelsen af bevægelserne i verdens produktion, handel, arbejdsløshedog arbejdslønninger sammenfattes til en bedømmelse af verdensøkonomiensstilling i konjunkturforløbet. Det kan synes at være en meget grov generalisation at tale om verdensøkonomiens stilling i konjunkturforløbet,men en sammenligning af de nationale statistiker viser en forbavsendesamtidighed i konjunkturudviklingen i forskellige lande. Ganske

Side 381

vist er der forskelle i det økonomiske opsvings omfang og tempo i de forskellige lande, f. ex. en udtalt forskel mellem sterlingblokkens og guldblokkenslande, men alle lande befinder sig nu paa vej mod en ny højkonjunktur.Det fælles for alle lande er den økonomiske opgangs fortsættelse,bedringens spredning til nye omraader af erhvervslivet, og, trods et vist fald i vækstprocenten paa grund af expansionens begrænsning til hjemmemarkedet, tegn til en fortsat opgang med øget produktion og mindsketarbejdsløshed i de kommende aar — hvis den latente krigsfare driverover.

Et nyt træk i likvidationen af depressionen er verdenshandelens langsomme vækst i forhold til verdensproduktionen. Tidligere kriser har altid vist en relativ hurtig opblomstring af handelen og en noget langsommere vækst i produktionen; i denne krise er forholdet omvendt, og aarsagen maa søges i de specielt daarlige forhold for den internationale handel, som sammenbruddet af det internationale kapitalmarked og efterkrigstidens protektionisme har skabt.

Gennem talrige tabeller og diagrammer, der røber en højt udviklet fremstillingsteknik, vises de enkelte landes relative stilling i konjunkturforløbet, og vækstprocenterne i de forskellige produktionsgrene belyses og forklares. Den stærke anvendelse af statistisk materiale har først og fremmest den fordel at give læserne et indtryk af størrelsesforholdet mellem de enkelte lande, et indtryk, som det er meget vanskeligt at skaffe sig uden netop gennem en sammenarbejdning og standardisering af de nationale statistiker.

I denne almindelige konjunkturoversigt er især situationen i IL S. A. og følgerne af New Deal og den omfattende kreditekspansion indgaaende behandlet; og foruden en bedømmelse og beskrivelse af de vigtigste træk i konjunkturforløbet indeholder bogen flere kapitler om de udviklingstendenser, som har tiltrukket sig særlig opmærksomhed i tiden efter 1932, og et forsøg paa at give et omrids af den strukturændring, som den tiltagende selvforsyning og flytningen af verdensøkonomiens tyngdepunkt fra Europa til Østasien og det amerikanske kontinent synes at ville medføre. Kapitlerne om nationalindkomstens og konsumtionens bevægelser siden 1931 er interessante ved de teoretiske betragtninger af mere generel karakter, som forfatteren knytter til dem; saaledes giver han en oversigt over de tekniske vanskeligheder ved definitionen og maalingen af begrebet nationalindkomst, og i omtalen af konsumtionen søger han at eftervise, i hvor høj grad Engels lov stadig har gyldighed i vore dage. Den tiltagende betydning af bilaterale overenskomster og clearingaftaler paa det frie varebyttes bekostning, selvforsyningens stadige vækst og rustningernes betydning for dette konjunkturopsving er behandlet. Et meget interessant kapitel er kapitlet om Money and Banking, der belyser guldproduktionens og fordelingens og giver en oversigt over de vigtigste landes pengeog kreditpolitik. Der gives en redegørelse for tidspunktet for og omfanget af de forskellige landes devalueringer og en kort gennemgang af situationen paa de vigtigste kapitalmarkeder. Forfatteren, Prof. John B. Condliffe viser i sin behandling af dette emne sin evne til paa faa sider at uddrage det væsentlige af et kompliceret problem og gengive det i en koncentreret og dog letlæselig form.

Side 382

Det kan ikke undgaas, at en bog, der paa 300 sider skal give hele verdensøkonomien i en nøddeskal, i nogen grad raaa blive et resumé af resuméer, men det er forbavsende, hvor godt det er lykkedes at gengive en saa uhyre mængde facts i en levende form og endda faa plads til teoretiske ræsonnementer og antydninger af, hvorledes den sandsynlige fremtidige udvikling tegner sig for en trænet iagttager. Henning Ravnholt.