Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 43 (1935)

COMMERCIAL BANKS 1929-1934, udgivet af Folkeforbundet, XCI + 213p, Geneve 1935.

Lauge R. Kallestrup.

Side 424

Den foreliggende Udgave af »Commercial Banks« er en Fortsættelse af den i 1931 og 1934 udgivne »Memoranda on Commercial Banks«. Der er i den foreliggende Udgave foretaget en meget stærk Udvidelse af Stoffet, idet ikke blot den almindelige Bankstatistik og de vigtigste Udviklingstendenser indenfor Bankvæsenet Verden over bliver behandlet som i de tidligere Udgaver;men

Side 425

gaver;menogsaa Statistikken vedrørende alle Pengespørgsmaal i Almindelighedsom
Prisniveauer, Renteniveauer, Centralbanker, GuldetsVandringer,
og Fordeling bliver behandlet.

Som ved de tidligere Udgaver er Hovedvægten lagt paa en Analyse af de nuværende Udviklingstendenser i de enkelte Landes Bankvæsen. Ikke mindre 44 forskellige Landes Forhold bliver taget op til Behandling i hvert sit Afsnit, og et Resumé fremhæver de vigtigste Strukturændringer i hvert Lands Bankvæsen, hvad enten dette er sket ved Indgreb fra Lovgivningsmagtens ved Sammenslutning, ved Kraks eller paa anden Maade.

I den nye Udgave er for første Gang Banksystemerne i Danzig, Japan, Tyrkiet og Soviet Rusland medtaget. Afsnittet om Japan indeholder en Beskrivelse af det japanske Bankvæsens Historie med alle dets mange forskellige for Bankvirksomhed — Specialbanker, almindelige Banker, Sparekasser, Trust-Companies, Finansernes Opbevaringskontorer o. s. v. I Afsnittet om Rusland beskrives de forskellige Stadier i Bankvæsenets Udvikling, saavel Før-Krigens af udenlandsk Kapital stærkt afhængige Banksystem og Oktoberrevolutionens Forsøg paa at indføre et pengeløst Samfund som 5-Aars Planens Gennemførelse af et stærkt centraliseret Bankvæsen, paa forskellig Maade kontrollerer og griber regulerende ind i saavel Produktionen som i Fordelingen af de økonomiske Goder.

Indledningen — der er paa ca. 90 Sider — giver en almindelig Oversigt over de i det behandlede Tidsrum foregaaede Forandringer i Verdens Bankvæsen Pengesituation i det hele taget og foretager nogle internationale Sammenligninger af den allerstørste Interesse.

Efter et kort historisk Rids af Hovedbegivenhederne indenfor Verdens Pengepolitik fra den 30. April 1933, hvor De forenede Stater opgav Guldstandarden, den 2. April 1935, da den franske Regering besluttede at udmønte Guld til den indenlandske Cirkulation, gives der i de følgende Afsnit mere analytisk Behandling" af Verdens pengepolitiske Spørgsmaal i det omhandlede Tidsrum.

Et Afsnit om Omsætningsmidlernes Sammensætning viser den meget store Forskel mellem de forskellige Landes Betalingsmetoder og Sædvaner; i de anglo-saksiske Lande bestaar t. Eks. 7585 pCt. af Omsætningsmidlerne af Bankdeposita, men kun 40 pCt. i Frankrig. I en meget værdifuld og detailleret vises Bevægelserne i Omsætningsmidlernes Mængde og Sammensætning de forskellige Lande. Det fremgaar af denne, at der i Aarene 192932 var en almindelig Tendens henimod en Formindskelse af Omsætningsmidlernes medens der i Tiden derefter har været en Tendens henimod Stabilitet eller en mindre Forøgelse; en Undtagelse herfra danner dog Forholdene i Frankrig, Belgien og Holland.

Tre af Indledningens Afsnit beskæftiger sig med Bevægelserne i Handelsbankernes Udlaan og Kassebeholdninger. Det fortsatte Fald i Bankdeposita Guldlandene stilles overfor den Stigning, der er foregaaet i mange af de Lande5 der har ladet deres Valuta depreciere. Nogle Tabeller viser den meget store Nedgang i almindelige Banklaan og den stærke Forøgelse af Government securities, der i Perioden er sket i mange Lande for Handelsbankernes Det slaas fast, at selv i Lande som England, Canada og Sverige, der har forsøgt en ekspansiv Politik og haft en stigende Produktion i de sidste Aar, er en Forøgelse af Banklaanene udeblevet.

Side 426

Bankernes Kassebeholdninger — i snævrere og i videre Forstand — sættes i Forhold til demand og total deposits. Det omtales herunder, hvorledes i London Clearing Banks i Forhold til demand og total deposits viser en i Forhold til andre Lande meget stor Stabilitet, hvad der naturligt bevirker, at Centralbankens Kontrol her bliver meget effektiv. I Guldlandene viser Bankernes Kassebeholdninger — især i 1931 — en-meget stærk Stigning, hvad der for største Delen er et Resultat af de internationale Kapitalvandringer. Variationerne i Kassebeholdningerne i Guldlandene følger temmelig nøje Forandringerne i Centralbankernes Guldreserver. mest interessante i denne Forbindelse er maaske den i Perioden meget stærke Forøgelse udover den lovpligtige Kassereserve, der er foregaaet i Commercial Banks i U. S. A. Medens denne Stigning i 1933 væsentlig var foraarsaget af, at Federal Reserve banks gjorde store Opkøb i det aabne Marked af Government securities, skyldtes den fortsatte Stigning i 1934, at U.S.A. importerede Guld. I December 1934 havde Medlemsbankerne Beløb paa 1750 Millioner $ udover den lovpligtige Kassebeholdning, der naturligt har bevirket, at Reserve Bankernes Indflydelse den økonomiske Udvikling er blevet stærkt formindsket, da Medlemsbankerne forøge deres Udlaan langt udover det normale, uden at søge Laan hos Reserve Bankerne.

Et Afsnit om Bankclearing giver for hvert Kvartal Tal for Bankomsætningen 15 Lande for Perioden 193034. Grove Index for demand deposits Omløbshastighed er ligeledes udregnet for samme Periode. I Afsnittet om Rentesatserne anføres forskellige Grunde som Forklaring paa den varierende Afstand mellem Renten for korte og lange Laan og mellem de forskellige Markeders Rentesatser. Det omtales, hvorledes Bankernes Laanerente kun langsomt har fulgt med i den nedadgaaende Bevægelse for Renten paa Obligations og Pengemarkedet, og at den vigtigste Grund hertil er den relative Übøjelighed i Bankernes Indlaansrente, der bl. a. skyldes Konkurrencen fra Sparekassernes Side,

Efter en særlig Undersøgelse af Bevægelserne i Priserne og Valutakurserne nogle Betragtninger om Vekselvirkningsforholdet mellem disse. Bogen indeholder en Mængde statistisk Materiale af den allerstørste Interesse i Forbindelse med Spørgsmaalet om Stabilisering — et Spørgsmaal, Rapporten ogsaa kommer ind paa. En Tabel giver saaledes den teoretiske »Overvurdering« eller »Undervurdering« af de vigtigste Valutaer i Forhold til saavel den franske Franc som til Sterling for Aarene efter 1931.

Nogle interessante Oplysninger og Betragtninger fremsættes ogsaa om Guldproduktionen og Guldbevægelserne i det sidste Femaar. Det omtales, hvorledes de faldende Priser i 193031 og senere Valutaernes Depreciering har frembragt en stærk Forøgelse i Verdens Guldforraad og koncentreret de private Förråad i Centralbankerne. Den aarlige Tilvækstprocent, der for Aarene 192529 gennemsnitlig var mindre end 1, har for Aarene efter 1930 været omkr. 7. Fordelingen af Verdens monetære Guldforraad har i det forløbne Femaar gennemgaaet store Forandringer. Guldlandene har saaledesfra forøget deres Andel af Verdens Forraad fra 20,8 til 37,6 pCt. i 1934. Denne Forøgelse er sket ikke saa meget paa Sterling-Blokkens Bekostning,hvis

Side 427

kostning,hvisAndel i det forløbne Tidsrum kun er faldet fra 14,5 til 12,9 pCt., som paa Japans og Sydamerikas, hvis Andele henholdsvis er faldet fra 5,5 til 1,9 pCt. og fra 7,9 til 2,9 pCt. Endvidere anføres, hvorledes den procentvise Andel for de europæiske Landes Vedkommende, der har indført Valutakontrol (herunder Tyskland), er faldet fra 8,2 pCt. til 1,9 pCL

Det foreliggende Værk af Folkeforbundets Economic Intelligence Service indeholder saa mange rent faktiske Oplysninger og værdifulde Betragtninger, det ikke blot er et interessant Værk for den mere teoretisk indstillede men ogsaa en uundværlig Haandbog for den praktiske Bankmand.