Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 42 (1934)

John H. Kirk: AGRICULTURE AND THE TRADE CYCLE. London (King & Son) 1933. 272 S. Pris 12 sh. (tilsendt gennem Høst & Søn).

O. Strange Petersen

Side 273

Forfatteren til denne Afhandling har hentet sine Impulser og sit Grundlag i saving-investment Teorien, Læren om Produktionsperiodens Længde som bestemmende for de cycliske Fænomeners Varighed og de nyere Studier af de »korte Bølger«. Hans Betragtninger munder ud i en Konjunkturopfattelse, i hvilken Landbrugskonjunkturerne indgaar som selvstændigt Element, og som i grove Træk kan sammenfattes saaledes:

Industrikonjunkturerne beherskes af to selvstændige cycliske Bevægelser, en 3]/2-aarlig, der opfattes som en »working capital cyclc«, og en 8-aarig, der opfattes som en »fixed Investment cycle«. Svarende til den korte Industricycle der i Landbruget en Bølgebevægelse af omtrent samme Varighed eller maaske lidt kortere, ca. tre Aar, bestemt af den gennemsnitlige Produktionsperiode Landbrugsvarer. Disse tre Sæt cycliske Bevægelser har selvstændig men griber indbyrdes ind i hinanden. Periodelængden er

Side 274

ikke ganske konstant, idet det tager en vis Tid inden Producenterne reagerer. Naar der sker et Omslag i Prisbevægelsen, vil der være en Periode med afventende Holdning, hvor en Impuls udefra kan blive bestemmende for en Udvidelse eller Indskrænkning af Produktionen. Da der nu saavel i Industrien som i Landbruget findes et cyclisk Element med omtrent samme Periode, vil der være en Tendens til, at disse Bevægelser falder sammen og i Forening danner de korte Konjunkturbølger. Videre vil de korte Bolger virke bestemmende den lange Cycles Vendepunkter, saaledes at en lang Konjunkturbolge Regel vil omfatte to eller tre korte Bølger.

Landbrugskonjunkturerne forplanter sig til Industrien gennem Svingningerne Landmændenes Købekraft. Naar Landmændenes Indtægter gaar ned, fordi deres Produkter falder i Pris (f. Eks. paa Grund af stor Høst), faar de andre Befolkningsklasser ganske vist en tilsvarende Indkomstforøgelse; men en stor Del heraf opspares. Opsparingen finder dels Sted hos Mellemhandlerne, indkasserer en betydelig Profit; men ogsaa hos de brede Forbrugerklasser. finder en negativ Korrelation mellem Prisen paa Levnedsmidler Sparekasseindskuddene. Som altid overfor Arbejder af denne Art, der udvikler vidtspundne teoretiske Ræsonnementer underbygget med konjunkturstatistiske Behandlinger af lagttagelsemateriale, kan man rejse adskillige

Hvad angaar den empiriske Undersøgelse er det overmaade vanskeligt at naa frem til klare Resultater. Dette er der saa meget mere Anledning til at fremhæve her, som Forfatteren paa ingen Maade er ukritisk indstillet; men de tekniske Hjælpemidler, der staar til Raadighed, er gennemgaaende meget ufuldkomne. Dette gælder ikke mindst den højere Økonometri, og her tænkes især paa Korrelationsberegningen som Middel til at fastslaa en Aarsagssammenhæng Fænomener, der er iagttaget i Form af Tidsrækker, og paa den harmoniske Analyse som Middel til at paavise cycliske Elementer og bestemme Periodelængden. Hvis en Økonom kan overvinde sin naturlige Ærefrygt for de Fourier-Rækker, der anvendes i denne Metode, vil han finde det betænkeligt, at Analysen forudsætter, at Cyclerne er af ganske konstant Længde og gentager sig regelmæssigt uden Spring. Den anden og mere primitive man oftest falder tilbage paa, naar man skal bestemme de cycliske Bevægelsers Varighed, er ogsaa højst usikker. Man optæller Antallet af Cycler gennem en nogenlunde lang Periode ved at fastslaa Minimums- og Maksimumspunkter, og beregner Gennemsnitslængden eller opstiller en Fordelingstabel. er oftest Plads for et meget vidt Spillerum. De fleste Tidsrækker saa mange uregelmæssige Udsving af forskellig Størrelsesorden, det bliver i høj Grad vilkaarligt, hvor meget man regner med ved Optællingen. Faktisk er det i mange Tilfælde muligt at »paavise« en cyclisk Bevægelse af en hvilkensomhelst Varighed.

Efter min personlige Mening er det endnu for tidligt at betragte de korte Bølger som en fastslaaet Kendsgerning. Forfatteren til den foreliggende Bog fremhæver selv, at de korte Bølger er fundet i amerikanske Tidsrækker, og kun i enkelte Tilfælde — med lidt god Vilje — kan genfindes i europæisk Materiale; men han kommer unægteligt noget nemt til den Slutning, at dette skyldes statistiske Mangler og specielle Omstændigheder, og at den korte Bølgebevægelse alligevel indgaar som et almindeligt, lovgyldigt Element i den økonomiske Udvikling.

Side 275

At der skulde findes en særlig Bølgebevægelse af tre Aars Varighed inden for Landbruget betragter jeg som meget tvivlsomt, og Forfatterens teoretiske Forklaring er ikke mere overbevisende end hans empiriske Paavisning af disse Cycler. Der kan næppe være Tvivl om, at Produktionsperioden spiller en vigtig Rolle ved Bestemmelsen af de cycliske Bevægelsers Varighed; men det er en farlig Sag, som Forfatteren, at ville operere med et saa abstrakt Begreb som »den gennemsnitlige Produktionstid for Landbrugsvarer i Almindelighed«. inden for den organiske Produktion finder man Eksempler paa meget udprægede Bølgebevægelser i bestemte Varers Pris og Produktion, bestemt af Produktionsperioden, og det er en væsentlig Svaghed ved det foreliggende at det ikke inddrager disse Fænomener (Svinecyclen og Kaffecyclen) i Behandlingen; men udelukkende tager Sigte paa at finde en »almindelig« Landbrugscycle.

For saa vidt man skulde kunne finde en saadan, vilde det være mest nærliggende søge den i Kornpriserne. Ganske vist gør Forfatteren opmærksom paa, at de animalske Produkter udgør 40 å 50 pCt. af Farmproduktionen i U. S. A. og 70 pCt. i England; men dette kan ikke være et Maal for den relative da det er Korn og Foderstoffer, der repræsenterer Størstedelen af de forædlede Produkters Værdi. Hvis der fandtes en kraftig Korncycle, vilde den være af afgørende Betydning for hele Landbrugets Økonomi, og hvis den beroede paa Produktionstiden, maatte det formodentlig være en 2-aarig Cycle. Forfatteren søger ganske vist at vise, at Produktionsperioden er længere end et Aar, og vil saa senere ved at inddrage den animalske Produktion op paa det Gennemsnit af 18 Maaneder, der svarer til hans postulerede 3-Aars Cycle. Bevisførelsen forekommer noget konstrueret. Jeg selv mener at kunne finde Spor af en 2-aarig Cycle i Kornpriserne; men da det cycliske Element er meget svagt i Forhold til de Udsving, der skyldes klimatiske er det ganske naturligt, at Cyclerne ofte udebliver og ofte udstrækkes over tre eller fire Aar.

Ingen Kæde, heller ikke en Kæde af logiske Ræsonnementer, er stærkere end det svageste Led, og for en Anmelder, der ikke er personlig Bekendt af Forfatteren, er det altid fristende at forsøge at pille de svageste Sten ud for at omstyrte Konklusionerne; men der er al Grund til at fremhæve, at den foreliggende Bog indeholder talrige interessante Betragtninger og værdifulde lagttagelser.