Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 42 (1934)

OMSETNINGS- OG OMKOSTNINGSFORHOLDENE INNEN JERNVAREHANDELEN 1931. Av J. Wedervang og Dag Coward. (Oslo 1933. 20 S. + Tabelbilag). OMSETNINGS- OG OMKOSTNINGSFORHOLDENE I DETAJLHANDELEN MED KOLONIALVARER 1931. Av J. Wedervang og Dag Coward. (Oslo 1933, 44 S.)

C. Lind

Ved Universitetet i Oslo blev der for et Par Aar siden oprettet et økonomisk som under Ledelse af Professorerne Frisch og Wedervang bl. a. har sat sig som Opgave at fremskaffe en Omkostningsstatistik for Ilandelen. Som de første Frugter af denne Virksomhed foreligger nu i de ovennævnte to Publikationer Undersøgelser af Forholdene i Jernvarehandelen og i Detailhandelen Kolonialvarer. Begge Undersøgelser bygger paa Materiale for Aaret 1931.

Hvad den førstnævnte Undersøgelse angaar, skal det straks siges — og det lægger Forfatterne da heller ikke Skjul paa —, at Materialet, der har staaet til Raadighed, er endog meget spinkelt. Man faar et stærkt Indtryk af de Vanskeligheder, der er forbundet med at fremskaffe det til saadanne Undersøgelser Regnskabsmateriale, ved at læse, at der forud for Undersøgelsen udsendt Prøveskemaer til samtlige Norges ca. 300 organiserede Jernvarehandlere, af hvilke imidlertid kun 28 erklærede sig villige til at deltage. disse 28 faldt endda ca. Halvdelen fra undervejs, saaledes at Undersøgelsen omfatter ialt 16 Forretninger.

Man kan altsaa ikke paa Forhaand vente, at de Resultater, man kommer til ved Gennemsnitsberegninger, er typiske for Jernvarehandelen som Helhed. Paa den anden Side er Materialet for saa vidt ret alsidigt, som de 16 Forretninger meget forskellige, ikke blot med Hensyn til Størrelse og Beliggenhed 16 Forretninger var beliggende i 12 forskellige Byer), men ogsaa med Hensyn til Salgets Fordeling paa en gros og en detail Salg, paa grove Varer og Smaavarer o. s. v.

Men hvad enten Resultaterne nu som Følge af Materialets Alsidighed — og til Trods for det ringe Antal Besvarelser — maatte være typiske for Brancheneller umuliggør det sidste Forhold i hvert Fald et mere dybtgaaendeStudium en Række Spørgsmaal af stor Interesse. En Inddeling af Materialet efter Forretningernes, d. v. s. den aarlige Omsætnings, Størrelse viser f. Eks., at saavel Bruttoavancen som Omkostningerne i pCt. af Omsætningeni største Forretninger ligger under Gennemsnittet for samtlige Forretninger (Bruttoavancen er 18,28 pCt., henholdsvis 20,32 pCt., Omkostningerne16,73, 17,50 pCt.). Men for det første har man ingen Sikkerhedfor, den Tendens, som disse Tal giver Udtryk for, virkelig er til Stede, dertil er Antallet af lagttagelser i de enkelte Størrelsesgrupper for

Side 135

lille og Spredningen for stor, og dernæst fremgaar det af Materialet, at de større Forretninger i Virkeligheden har en ganske anden Karakter end de mindre, idet de sælger forholdsvis meget en gros og især fører grovere Varer. Disse Forskelligheder i Forretningernes Struktur er alene i Stand til at forklareForskellen Bruttoavance og Omkostninger, og selve ForretningsstørrelsensBetydning denne Henseende for Forretninger med iøvrigt ensartede Forhold faar man derfor ikke noget at vide om. Og paa samme Maade modificererMaterialets i det hele taget Gyldigheden af de Slutninger,som ellers kunde indbyde til.

Undersøgelsen er dog til Trods herfor langt fra uden Værdi. Selv om de fortsatte Undersøgelser, hvorom Forfatterne udtaler Haabet, skulde bevirke, at der maatte læses Korrektur paa Resultaterne i nærværende Fremstilling, giver denne dog sikkert en ret præcis Forestilling om »Størrelsesordenen« af de forskellige »Rieht«- eller »Kennzahlen«, for at bruge Professor Hirsch' Terminologi, indenfor denne Branche.

Undersøgelsen vedrørende Kolonialhandelen bygger paa et — absolut set — betydeligt større Materiale, idet der som Resultat af Henvendelser til ca. 1200 handlende indkom 79 brugbare Besvarelser. De 4 største Forretninger med en samlet Omsætning af 3,8 Mill. Kr. er dog holdt udenfor den egentlige idet deres Omsætning for en væsentlig Del er en gros Salg. Tilbage bliver 75 Forretninger med en samlet Omsætning af knap 5,9 Mill. Kr. I disse Forretninger forekommer dog ogsaa en Del Salg en gros, men ikke i saa stort Omfang, at det kan afsvække Forretningernes Karakter af at være overvejende Detailforretninger. For saa vidt er Materialet altsaa mere rent end i den foregaaende Undersøgelse, og hvad angaar dets repræsentative Karakter anfører Forfatterne, at »likesom i virkeligheten består i det foreliggende majoriteten av mindre forretninger, mens en del større er med og fullstendiggjør billedet. Den geografiske fordeling er tilfredsstillende både m. h. t. byernes størrelse og beliggenhet«. Det fremhæves dog, at det rent talmæssigt er en svag Repræsentation, og dette faar ligesom ved Undersøgelsen Jernvarehandelen Betydning, naar man kommer til en Opdeling af Materialet, idet Antallet af lagttagelser i de enkelte Grupper i mange Tilfælde bliver ret ringe.

løvrigt er Gangen i denne Undersøgelse i Hovedsagen den samme som i den foregaaende. Der er dels opstillet Gennemsnitsberegninger af Bruttoavance, og Nettofortjeneste m. m. for hele Materialet, dels er der foretaget Opdelinger af Materialet efter forskellige Synspunkter: Omsætningens Bruttoavancens Højde, Omsætningshastigheden og den geografiske

Om de forskellige Gennemsnitstal for hele Materialet er branchetypiske, kan som nævnt ikke afgøres med Sikkerhed, men i hvert Fald synes de, saaledes det fremgaar af en Række Spredningstabeller, at være nogenlunde typiske for det behandlede Materiale. Man lægger her navnlig Mærke til den forholdsvis ringe gennemsnitlige Bruttoavance. Den udgør i pCt. af Omsætningen 14,2, medens den i en tilsvarende dansk Undersøgelse er 19,3, og den ligger ogsaa under Bruttoavancen i en Række andre Lande, fra hvilke der foreligger Undersøgelser vedrørende denne Branche. Supplerer man den paa S. 44 i Undersøgelsen anførte Tabel med de danske Resultater, faar man følgende Opstilling (samtlige Tal er pCt. af Omsætningen):

Side 136

DIVL1587

Nu skal man altid være forsigtig med Sammenligninger fra Land til Land, og det gælder ikke mindst her, hvor det Materiale, der ligger til Grund for de forskellige Undersøgelser, er af højst forskelligt Omfang, og hvor der rimeligvis gør sig store Forskelligheder gældende, f. Eks. m. H. t. hvilke Varer det er, der føres i »Kolonialforretninger« i de forskellige Lande, men rent umiddelbart maa det siges at være en interessant lagttagelse, der her kan gøres. En anden Ting, man lægger Mærke til, er den forbløffende Konstans i Omkostningsprocenten fra Land til Land, bortset fra Tallene for U. S. A., der imidlertid ikke er homogene med de øvrige.

I et Afsnit er behandlet det interessante Spørgsmaal om Bruttoavancens Afhængighed af Forretningens Størrelse. Forfatterne mener at kunne spore en Tendens først til faldende og dernæst til stigende Bruttofortjeneste, naar Omsætningen stiger, saaledes at »Optimum« skulde ligge ved en Omsætning paa 60—80,000 Kr. Hvorledes dette nu end forholder sig, en Ting er klar, at heller ikke dette Materiale er af en saadan Beskaffenhed, at det tillader at drage sikre Slutninger om, hvorledes det vilde stille sig, hvis man havde en Række Forretninger, der kun var forskellige med Hensyn til Omsætningens Størrelse, og saa sammenlignede Bruttoavancens Variationer. Men et saadant er vanskeligt at fremskaffe, thi det skulde ikke alene have en vis Størrelse, men maatte ogsaa indeholde mere detaillerede Oplysninger, end der har ligget til Grund for denne Undersøgelse, bl. a. med Hensyn til Varelagerets og Varesalgets Fordeling paa de enkelte Varer i de forskellige Forretninger.

Vi skal iøvrigt ikke her gaa ind paa en nærmere Omtale af de mange interessante Enkeltheder, men kun tilføje, at de norske Undersøgelser baade i deres Anlæg og Udførelse synes at tilfredsstille ethvert rimeligt Krav til omhyggelig Planlæggelse og ædruelig Talbehandling. Man maa derfor haabe, at de to Arbejder, der her er omtalt, kun er en Begyndelse, og at det maa lykkes Oslo-Instituttet efterhaanden at supplere det baade i den ene og den anden Retning. Af stor Interesse ikke mindst for Konjunkturforskningen vilde det være, om man kunde komme ind paa Undersøgelser fra Aar til Aar af Forholdene i de samme Brancher, og Haand i Haand dermed maatte selvfølgelig en Udvidelse af Undersøgelserne til at omfatte flere og flere



1) Inkl. beregnede Renter.

2) Inkl. 6 °/o Rentegevinst paa Leverandørkredit.

3) Kun Butiksleje — ikke øvrige Lokaleudgifter.

4) Inkl. Lederløn.

Side 137

Brancher. Hvorvidt dette skal lykkes, beror i første Række paa de handlendes Vilje — og Evne, naturligvis — til at afgive de fornødne Oplysninger. Paa dette Punkt vil man ogsaa i Fremtiden møde Vanskeligheder i Form af Uvilje og Ligegyldighed, men Interessen indenfor Ledelsen af de handlendes Organisationer, Samarbejde med hvilke disse Undersøgelser er blevet til, synes i hvert Fald at være til Stede, og den vil forhaabcntlig efterhaanden forplante videre til de menige Medlemmer. j ind