Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 42 (1934)

E. Rambusch: DEN PERSONLIGE BESKATNING TIL STAT OG KOMMUNE. Det Schønbergske Forlag, København 1933. 136 Sider. 4 Kr. 50 Øre.

J. T.

Side 147

Den foreliggende Bog er efter Forfatterens Tanke først og fremmest en Haandbog, en Oversigt over de vigtigste praktiske Spørgsmaal, som de kommunale kommer ud for under Arbejdet. Forfatteren er Skatteinspektør i Esbjerg og taler derfor af Erfaring. Der klages undertiden Medlemmerne af de kommunale Raad over, at ingen tænker paa at støtte dem i deres omfattende Virksomhed med anvendelige, litterære Hjælpekilder. er derfor sikkert velkommen.

Som en Art Indledning giver Bogen paa 20—30 Sider en Oversigt over de almene Skatteprinciper, særlig m. H. t. Indkomstskatten (hvem er indkomstskattepligtig, er skattepligtig Indkomst, hvilke Udgifter kan fradrages 0.5.v.). Forfatteren har for disse Spørgsmaals Vedkommende kun givet en Oversigt og iøvrigt henvist til de allerede foreliggende Værker herom (særlig Hjorth-Lorenzens og V. Anthons Bøger). Det er dog et Spørgsmaal, om Forfatteren, viser gode Evner til at systematisere og klarlægge de mange Enkeltspørgsmaal og Enkeltafgørelser, der bliver Tale om, har gjort rigtigt heri, om han ikke skulde have gjort Springet helt ud ved at gøre disse Kapitler saa udtømmende som de følgende. Der gives dog allerede her mange gode Eksempler fra dagligt forekommende Tilfælde, som illustrerer godt. Umiddelbart derefter kommer nogle særdeles instruktive Afsnit over Fremgangsmaaden selve Indkomstopgørelsen dels hos Forretningsdrivende, dels hos Landbrugere. Fremstillingen heraf har ogsaa Værdi for almindelig interesserede Skatteborgere. Lige saa udførlig og indgaaende er Behandlingen, man kommer til det, der er Bogens Hovedemne, de særlige Regler med Hensyn til den kommunale Formue- og Lejlighedsskat. Her gives — isprængt Eksempler — udførlig Vejledning om en Mængde praktiske Spørgsmaal: Indtræden og Ophør, Hovedligning og Tillægsligning, af Ægteskabs Indgaaelse, Konkurs o. s. v., Skattebeløbets eventuelle Fordeling mellem flere Kommuner, Erhvervskommuneskatten, den kommunale Selskabsskat, Klagers Behandling og meget andet.

Ogsaa for en almindelig skatteinteresseret Læser er det lærerigt at læse om disse mange tekniske Enkeltheder. Det giver et udmærket Billede af, hvorledes Livet leves, hvad der til sidst kommer ud af Skattelovenes Regler. Det overrasker mig saaledes S. 35 at erfare, at man ved Indkomstansætten i Praksis tillader at fradrage alle Renter af Gæld, ogsaa Renter af Privatgæld. Det er utvivlsomt foreneligt med Ordene i Statsindkomstskatteloven, men det er ligesaa utvivlsomt uforeneligt med det almindelige Indkomstskatteprincip, at Indkomsten er skattepligtig uden Hensyn til dens Anvendelse. Mon alle Skatteydere ogsaa er klar over det, og mon det egentlig har været Meningen?

Side 148

Det er ogsaa med stor Interesse, man læser de forskellige Afsnit i Bogen, hvor der gøres Rede for, hvorledes det gamle For mue- og Lejlighedsskatteprincippraktiseres, det vil desværre igen sige, hvorledes det er ved at forsvinde. Forfatteren redegør f. Eks. S. 99—105 for, hvorledes Fremgangsmaadenved er, hvorledes de forskellige Momenter, der faar Indflydelsepaa Størrelse (Indtægtens Størrelse, Børneantal o. s. v.) glider ind under bestemte Regler, i mange (navnlig større) Byer endda i et »Ligningsskema«.Det utvivlsomt en uheldig Udvikling, men de enkelte KommunersVækst maaske efterhaanden det Kendskab til de enkelte Skatteborgeres Forhold, som er Forudsætningen for Praktiseringen af det egentlige For mue- og Lejlighedsskatteprincip. Et vist Hensyntagen til individuelleForhold Arbejdsløshed 0.5.v.) praktiseres stadig, men det gøres jo forøvrigt ogsaa inden for Statsindkomstskattelovens Rammer, selv om denne er en »ren« Indkomstskat.

Det er alt i alt en god Bog, Rambusch har udsendt, nyttig for de Mennesker,
skal paaligne Skatterne, og samtidig til Belæring for »Tilskuerne«.