Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 42 (1934)

Even Marstrand: ARBEJDERORGANISATION OG ARBEJDERKAAR I DANMARK FRA 1848 TIL NUTIDEN. Martins Forlag, København 1933. 256 Sider.

Kirsten Gloerfelt-Tarp

Udvalget for social Litteratur, der har til Opgave til billige Priser at faa fremskaffet Bøger om sociale Emner, saaledes at det gøres muligt for den efter social Oplysning »hungrende Menneskemængde« med Udbytte at læse disse Bøger, har udgivet ovenstaaende Bog, der falder godt indenfor Rammen. kræver ingen særlige Forudsætninger hos Læseren ud over Interesse Emnet.

Perioden 1848 til Nutiden er delt i 5 Afsnit, første Afsnit: »Fra 1848 til 1870. Fra Laugstvang til Næringsfrihed«, andet Afsnit: »Halvfjerdserne, Industrialismens Socialismens Gennembrud«, tredie Afsnit: »Fra Fagforening til samvirkende Fagforbund. Lønstigning og Prisnedgang«, fjerde Afsnit: »1898— 1914. Fra Storlockout til kollektive Overenskomster. Lønstigning og Prisstigning« femte Afsnit: »Under og efter Verdenskrigen. Fremgang og Forvirring. Stigning og Fald. Arbejdstidsforkortelse«. Forfatteren har i de forskellige Afsnit søgt at fremhæve det, der var særlig typisk for Perioden, med at han indenfor de enkelte Perioder anvender samme Disposition. er: 1. Periodens økonomiske Karakteristik, 2. Arbejdernes 3. Arbejdsløn og Arbejdstid, 4. Arbejderne som Forbrugere 5. Arbejderlivets Usikkerhed. Behandlingen af de enkelte Punkter er for en Del bestemt af de Oplysninger, der har foreligget vedrørende paagældende og kan derfor virke noget tilfældig og vanskeliggøre Samarbejdeisen Læseren af Udviklingen i de forskellige Afsnit.

Forfatteren begynder med 1848, da Folkefriheden skabtes, han behandler Sammenhængen mellem den økonomiske Udvikling og den nyskabte Folkefrihed, stiller Udviklingen i Udlandet i Relation til Udviklingen herhjemme, han behandler bestandig saadanne nye Foreteelser indenfor de forskellige Perioder, som har Indflydelse paa Arbejderkaarene, som f. Eks. Koncentration, Rationalisering, Forbrugsændring og Socialforsikring. Bogen vidner om et grundigt Studium af den foreliggende Litteratur og af foreliggende iøvrigt Emnet vedrørende; den er præget af en Paalidelighed Objektivitet, man ikke noksom kan prise. Sproget er naturligt og ukunstlet — men med alle de Detailler, Bogen indeholder, og med alle de Afsnit, den er inddelt i, er det ikke lykkedes Forfatteren at give Læseren en letfattelig Oversigt over Udviklingen i den samlede Periode. Skal Læseren skaffe sig et saadant Overblik, kræver det et ikke lille Arbejde fra hans Side. Forfatteren af en populær tænkt Bog burde have lettet Læseren dette Arbejde, det saglige og objektive i Bogen næppe kunde have taget Skade af lidt mere Sving over Skildringerne.