Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 30 (1922)

Dr. polit. JENS PEDERSEN: Om et Livsforsikringsselskabs Økonomi. II. Driftsindtægter og Driftsudgifter. 152 S. G. E. C. Gad. Kjøbenhavn

Chr. Hansen.

Side 377

Denne Afhandling, der er en Fortsættelse af Forfatterens i 1915 udkomne Disputats: Om et Livsforsikringsselskabs økonomi I, danner Slutningen paa en omfattende og interessant Undersøgelse af de Faktorer, der har Betydning for et Livsforsikringsselskabs Trivsel, og betegner en værdifuld Forøgelse af den økonomiske Literatur i Almindelighed og Forsikringsliteraturen i Særdeleshed. Skønt Livsforsikringstekniken som bekendt har naaet en høj Udvikling, har man dog hidtil savnet almindelige Undersøgelser af, hvilken økonomisk Betydning det vilde faa for et Livsforsikringsselskab, naar der paa forskellige Omraader indtraf Afvigelser fra de opstillede Forudsætninger. Dr. Pedersens første Afhandling har tildels afhjulpet dette Savn og er derfor ogsaa af Forsikringsverdenen blevet modtaget med almindelig Tilfredshed. Hertil bidrager tillige, at Forfatteren ved Hjælp af en stærkt udviklet pædagogisk Evne har haft Held til at gøre Fremstillingen af de til Tider vanskelige tekniske Spørgsmaal saa klar og letfattelig, at enhver, der blot er i Besiddelse af almindelig økonomisk Indsigt, uden Vanskelighed kan følge ham. Disse fortrinlige Egenskaber kendetegner ogsaa den nu foreliggende anden Del af Værket, der behandler Regnskabet over Driftsindtægter og Driftsudgifter.

Et udtømmende Referat af den Mangfoldighed af økonomiske og tekniske Problemer, som Forfatteren tager op til Behandling, ligger uden for denne Anmeldelses Rammer. Her skal kun anføres nogle Hovedpunkter.

Side 378

Ligesom i første Del følger Forf. her den Metode, at han forudsætter, at Driftsudgifterne dækkes af Tillæggene til Nettopræmierne, saafremt den virkelige Dødelighed svarer til Beregningsgrundlagets Dødelighed, og saafremt der ingen frivillig Afgang finder Sted. Den Opgave, Forf. stiller sig, bliver da at illustrere, hvilken Indflydelse en anden Dødelighed end den forudsatte og frivillig Afgang af Selskabets Forsikringer har paa Regnskabet over Driftsindtægter og Driftsudgifter. Fremgangsmaaden bestaar i, at to Værdisæt for Tillægget kombineres med to Dødelighedstavler, to Rentefødder og to Rækker Udtrædelseshyppigheder. Som Hovedresultat finder Forfatteren, at Afvigelserne paa Rentefod og Dødelighed ikke nær har den Indflydelse paa Driftsregnskabet som den frivillige Afgang, der altid vil foraarsage Underskud, hvis der ikke paa en eller anden Maade skaffes Kompensation derfor. I Almindelighed faas denne Kompensation ved hel eller delvis Konfiskation af Præmiereserven for de udtrædende Forsikringer. Efter at have paavist, hvilke Urimeligheder den almindelig anvendte Metode medfører, opstillede Forf. et nyt Princip for Tilbagekøb af Forsikringer, hvorved de Tab, Selskabet eventuelt kommer til at lide, bliver fordelte paa en mere rationel Maade.

Som Slutningsresultat af sine samlede Undersøgelser fremsætter Dr. Pedersen en Række praktiske Livsforsikringstheses. Forf. holder paa, at det valgte Driftstillæg, Dødelighedstavlen og Rentefoden skal slutte sig saa nær som muligt til de faktiske Forhold. Eventuelle Afvigelser skal saa dækkes af et særligt Sikkerhedstillæg, som skal være saa stort, at Selskabet til enhver Tid kan opfylde sine Forpligtelser. Dette Tillæg skal opsamles som Sikkerhedsfond, og denne fordeles saaledes, at enhver forsikret faar sin Part deraf. Den ved en Forsikrings Ophør paa Forsikringen henstaaende Part af Sikkerhedsfonden skal udbetales den Forsikrede som Bonus; derimod bør der ikke finde periodiske Bonusudbetalinger Sted. Saalænge et Selskab er ungt og den frivillige Afgang af nytegnede Forsikringer kan øve en afgørende Indflydelse paa dets økonomi, bør det dele sit Aarsregnskab i flere Dele paa en saadan Maade, at Selskabet til enhver Tid har nøje Rede paa, i hvilken Udstrækning dets, ordinære og ekstraordinære Driftsindtægter er i Stand til at dække Driftsudgifterne. Forf. gør nærmere Rede for, hvorledes en saadan Deling bør foretages, og hvilke Indtægts- og Udgiftsposter der bør findes paa de enkelte Partialregnskaber. Endvidere bør det af Forf. opstillede Princip for Tilbagekøb af Selskabets Forsikringer bringes til Anvendelse.

Side 379

Sluttelig skal anføres, at de Synspunkter og Betragtninger, Forf. anstiller, med nogen Modifikation let kan overføres ogsaa til andre Forsikringsgrene. Afhandlingens Hovedproblem, den frivillige Afgangs økonomiske Betydning, er ikke alene et Livsforsikringsproblem, men et almindeligt Forsikringsproblem; ja, naar man tager i Betragtning den Rolle, Forsikringsvæsenet spiller i det moderne Samfund, et almindeligt nationaløkonomisk Problem. Man kan derfor paa det bedste anbefale de to Afhandlinger til den hele Forsikringsverden, ligesom naturligvis ogsaa enhver, der ønsker at sætte sig ind i et moderne Livsforsikringsselskabs Struktur, vil kunne have Fornøjelse af at gøre sig bekendt dermed.

Begge Afhandlinger er, som ovenfor anført, særdeles let
læselige. Chr. Hansen.