Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 27 (1919)

PRISSTIGNINGEN PAA LEVNEDSMIDLER I FORSKELLIGE LANDE

F. Zeuthen

Aledens der paa adskillige Punkter vil gaa Aar, inden man kan danne sig et samlet Billede af Udviklingen under Verdenskrigen, foreligger der allerede ved Fjendtlighedernes Ophør interessante Oplysninger om Prisstigningen paa Livsfornødenheder en stor Del af Jordens Lande.

Væsentligst paa Grundlag af en Artikel af Sekretær Storsteen i Norsk „Sociale Meddelelser" 1918 Nr. 2, og en Oversigt i Novemberheftet af den officielle engelske „Labour Gazette" gengives i nedenstaaende Tabeller nogle af de vigtigste Tal.

Navnlig Hensynet til Lønforholdene har i de fleste krigsførende og neutrale Lande faaet Regeringen til at udvide forbedre deres Statistik over Detailpriserne, i Særdeleshed Næringsmidler. I 13 Lande har Staten under Krigen offentliggjort maanedlige, fjerdingaarlige eiler halvaarlige De vigtigste Undtagelser er Tyskland, hvorfra kun foreligger Richard Calwer's private Undersøgelser preussiske Byer og det engelske Department of Labour Statistics Index, beregnet paa Grundlag af officielle berlinske Priser, Østrig med tilsvarende i England Totaltal, Holland med kommunale Tal for Amsterdam, og Schweiz, hvor Tallene er udregnede af en privat Forening.

Side 275

Med Undtagelse af Danmark, hvor der regnes med Priserne for Varegrupper, holder man sig til et mindre Antal Varer (7 til 31) — udelukkende eller overvejende Fødevarer. Tabel I er for at muliggøre Sammenligning, med et Par uvæsentlige Undtagelser, begrænset hertil.

Efter den Maade, hvorpaa Tallene er fremkomne, er de ikke saa lidt uensartede og usikre. Tallene for et Halvaar saaledes i de forskellige Lande stamme fra forskellige indenfor dette; — og som alle udenlandske Oplysninger under Krigen maa de læses med Forsigtighed. Det gælder sikkert i en Dél Tilfælde, hvad Calwer selvsiger sine Tal, at der i mangfoldige Tilfælde i Praxis er betalt over de Maximalpriser, man ved Beregningen er gaaet ud fra. Hertil kommer Pristals almindelige Misvisning.

Taget med fornøden Forsigtighed giver Tabel I dog vist et meget godt Billede af, hvorledes Prisstigningen paa Næringsmidler i store Træk har formet sig' i en Række af de vigtigste Lande.

Stigningen synes at have været mindre i Danmark end i noget andet europæisk Land. Fra Spanien foreligger betydelig lavere Tal, som dog ikke kan tillægges Betydning, de Varer, paa Grundlag af hvilke de er beregnet, ikke er udtagne i Forhold til deres Betydning for det almindelige

Som det vil ses, var Prisstigningen indtil 1918 mindre Holland end i Danmark. I 1918 har Danmark gennemgaaende med ca. 10 % mindre Stigning. — I de andre neutrale Lande, i Schweiz, men navnlig i Norge og Sverige, var Forholdene langt ugunstigere. Man naaede her i August 1918 en Prisstigning paa 184 %>; -— eller i Juli, d. v. s. samtidig med Danmarks 87 °/o, 174 % i Norge og 168 °/o i Sverige; i Januar 1919 havde Sverige 223 °,'o Stigning.

De europæiske Ententelande stod ved Krigens Slutning
noget ugunstigere end Danmark og Holland, men en hel
Del bedre end de andre Neutrale. England var i November1918

Side 276

DIVL2098

J3IpiUISp3UA3I BBd jasndjlß^Q i pwi

Side 277

ber1918oppe paa Maximum, 133 % over Priserne før
Krigen; i Frankrig var Gennemsnittet for 1918 omtrent
som i England; Italien var i Juli oppe paa 139 °/o.

Interessant at bemærke er Prisstigningens forskellige Forløb i England og Frankrig. Medens Stigningen indtil 1918 synes at have været betydelig mindre i Frankrig, tog den nu her stærk Fart, og i andet Kvartal af 1918 var man naaet 1020 % højere end i England; senere synes der at have været nogen Nedgang. I England, hvor man i de første 3 Krigsaar gennemgaaende var højere oppe end Norge og Sverige, er Stigningens Hastighed fra Efteraaret 1917 bræmset stærkt ved offentlige Indgreb. De maanedlige engelske Pristal illustrerer iøvrigt den stadige og forholdsvis regelmæssige Karakter, Prisbevægelsen har haft de fleste Steder. Af 50 Maaneder udviser kun Ben — oftest übetydelig — Nedgang.

Ses bort fra Rusland, hvor Pengemængden har frembragt Priser — har Centralmagterne, navnlig Østrig, gaaet i Spidsen. Allerede i den anden Halvdel af 1917 var man i Wien oppe paa omtrent 4-dobbelte Priser.

Medens Priserne i det neutrale og allierede Europa gennemgaaende er steget til godt og vel det dobbelte, har Stigningen uden for Europa, hvor Tonnagemængden jo ofte har hæmmet Exporten, været en hel Del mindre. Medens Priserne har været ret uforandrede under det meste af Krigen i Australien og paa Ny Zeeland, steg de i Amerika før den Tid stod gunstigst — stærkt i Løbet af 1917 og igen i anden Halvdel af 1918.

Tabel II viser Stigningen for nogle af de vigtigste Næringsmidler i Danmark og et Par andre Lande ved Slutningen af den økonomiske Krigs første Hovedafsnit, d: i December 1916 og for Danmark og England tillige i Januar 1919. (Se Tabel II).

Karakteristisk er Englands gunstige Lejlighed til at faa
animalske Produkter udefra, men Knaphed paa Sukker og
Kartofler og det omvendte Forhold i Centralmagterne.

Side 278

DIVL2101

Tabel 11. Detailpriser December 1916 og Januar 1919 (do. før Krigen = 100).

løvrigt beror Forskellighederne paa en Blanding af produktionsmæssigeAarsager Regulering —- og for Landene som Helhed Bankpolitik, som det vil blive vanskeligt at faa nogenlunde udredet.

Saavel her i Landet som i England har Prisregulering
i de sidste to Aar bragt Priserne væsentligt ned paa nogle
af de vigtigste Varer.