Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 26 (1918) 1

Produktionsstatistik 1916. Stat. Medd. IV. 55, III. Udgivet af Det statistiske Departement. Kjøbenhavn 1918.

Medens den aarlige Statistik over den industrielle Produktion her i Landet indtil nu kun har omfattet de „statskontrollerede Produktioner" (Spiritus og Gær, 01, Sukker, Margarine og Cigaretter), og der for de øvrige Produktioner kun har foreligget Oplysninger indsamlet ved de almindelige Industritællinger i 1899, 1906 og 1914, paabegynder Det statistiske Departement med det her foreliggende Hefte en aarlig Statistik over Produktionen i en Række af vore vigtigste Industrigrene. Det fremhæves, at Statistiken over Industriens Produktion hører til „som et naturligt Led i den almindelige statistiske Fremstilling af Landets økonomiske Forhold i hvert enkelt Aar, i hvilken bl. a. Høststatistiken, Handels- og Skibsfartstatistiken m. v. indgaar. Endvidere har det sin Betydning herigennem at kunne følge den fortsatte Udvikling Aar for Aar i hvert enkelt større Industrifag, hvilket i særlig Grad har gjort sig gældende i den senere Tid og aabenbart vil komme til at gøre sig gældende i de Aar, der kommer."

Medens Heftets Tabelafdeling giver detaillerede Oplysningerfor 1916 for hver enkelt af de behandlede Industrier,gives der i de indledende Bemærkninger en Sammenstillingaf Hovedresultaterne for 1916 og 1913. SaalængeHandelsstatistiken for først nævnte Aar ikke er offentliggjort,savnes naturligvis faste Holdepunkter for Vurderingenaf de Forskydninger, der har fundet Sted i mange af de anførte Tal. Men det har dog i og for sig sin Interesseat

Side 95

teresseatnotere, at f. Eks. Antallet af Konservesfabriker er steget fra 17 i 1913 til 124 i 1916, at deres Arbejderstyrkeer steget fra 600 til 4420, hvortil endda kommer 3600 Hjemmearbejdere (Pakningsarbejdere for Bouillonterningfabrikker)og at deres Produktion af Hermetik er stegetfra 38A til godt 13 Mill. kg. I Margarinefabrikkerne er Produktionen steget fra godt 42 til næsten 56Vs Mill. kg, i Tekstilfabrikkerne er Produktionen af Bomuldsstoffer steget fra ca. 33 til ca. 42 Millioner Meter, i Skotøjsfabrikkerne er Produktionen af Læderfodtøj steget med 650 000 Par, fra knap 2 Millioner til godt 2,6 Mill. Par. Desuden viser Papirfabrikker og Oliemøller en meget betydelig Stigning.