Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 25 (1917) 6

NATIONALØKONOMISK FORENING

Generalforsamling.

Tirsdag den 13. November 1917 afholdt Foreningen
sin aarlige Generalforsamling.

Formanden, Generaldirektør. M. Koefoed, meddelte, at det ved Lodtrækning i Bestyrelsesmødet den 28. Septbr. 1917 var blevet bestemt, at Bestyrelsens Afgang i Henhold til Lovenes § 4 skulde foregaa saaledes: Ved Generalforsamlingen i 1917 afgaar Professor Axel Nielsen og Folketingsmand N. Neergaard saaledes, at Prof. Nielsen først i et senere Aar kan genvælges; ved Generalforsamlingen i 1918 afgaar Etatsraad Nørgaard og Kontorchef Faber og i 1919 Direktørerne Ballin og Lindberg. Ved det herefter stedfundne Bestyrelsesvalg genvalgte Generalforsamlingen paa Formandens Forslag Folketingsmand N. Neergaard og nyvalgte Professor H. Westergaard.

Formanden aflagde derefter Regnskabet for Aaret 1916, der udviste en Kassebeholdning ved Aarets Begyndelse paa 6 080,i4 Kr.; Indtægten i Aarets Løb var 2 276,35 Kr., hvoraf 1 848,00 Kr. fra Medlemskontingenter, 157,0 e Kr. i Indtægt af Tidsskriftet og 271,29 Kr. i Renter. Udgiften i Aarets Løb var 1 690,4o Kr., hvoraf 903,05 Kr. til Møderne, saaledes at Kassebeholdningen ved Aarets Udgang udgjorde 6 666,09 Kr. Der gaves Decharge for Regnskabet.

Hvad angik Fondet til Udgivelse af Skrifter meddelte

Formanden, at Bestyrelsen i November 1916 havde udsendt
en Skrivelse af følgende Indhold til vore ledende Foretagenderindenfor

I Foraaret 1915 nedsatte Nationaløkonomisk Forenings Bestyrelse et Udvalg for at undersøge Hensigtsmæssigheden af, at Foreningen søgte at tilvejebringe Undersøgelser af saadanne Spørgsmaal indenfor Danmarks Erhvervs- og Samfundsliv, hvis Belysning kun vanskeligt lod sig foretage officielt og ej heller let af enkelte Privatpersoner, medmindre disse paa forskellige Maader kunde støttes under Arbejdet. Det nævnte Udvalg udtalte i sin Indstilling, at det havde „næret et almindeligt Ønske om, at Nationaløkonomisk Forening til Fremme af Forstaaelsen af vort Erhvervsliv og derigennem, til Støtte for dette og for hele vor nationale økonomi skulde lede og støtte Udarbejdelsen af saadanne Undersøgelser, der i denne Sammenhæng maatte findes særligt paakrævede eller hensigtsmæssige". Udvalget mente, at der herigennem vilde skabes en Virksomhed, der med Hensyn til Forstaaelsen mellem de enkelte Erhverv eller Samfundslag vilde være af en ikke ringe Betydning, og Nationaløkonomisk Forenings Bestyrelse, der delte de fremsatte Anskuelser, forelagde paa Foreningens Generalforsamling i Efteraaret 1915 Forslag til saadanne Ændringer i Lovene, at denne ny Virksomhed kunde optages af Foreningen. Generalforsamlingen vedtog enstemmigt disse Ændringer.

Den nærmere Ordning af Arbejdet skulde da være den, at Nationaløkonomisk Forenings Bestyrelse enten direkte eller, hvis det maatte kræves, ved Tilkaldelse af særlige Sagkyndige for de enkelte Spørgsmaals Vedkommende, planlagde og med sin Autoritet støttede de Arbejder, der skulde udføres og valgte den eller dem, hvem den nærmere Udførelse skulde betroes.

Hvad angaar de Spørgsmaal, der skulde behandles,

skal det kun antydningsvis anføres, at ikke blot synes Krigsforholdene og de Forskydninger, de alt har medført og efter den eventuelle Fredsslutning yderligere vil medføre,at kræve en nøjere Belysning saavel indadtil i vort Erhvervs- og Samfundsliv som ogsaa i Forholdet til Nabolandene.Her frembyder sig en Række Opgaver til Belysningaf d& forskellige Erhvervs Betydning og Fremtidsmuligheder,til Undersøgelse af finansielle og sociale Forhold,der staar i Forbindelse med hele den ny Tingenes Tilstand. Undersøgelser som de her nævnte er jo allerede i Gang rundt om i Landene — og f. Eks. ikke mindst i vort Naboland Sverige — medens der herhjemme praktisk talt endnu ikke foreligger noget af Betydning i denne Henseende.Men Bestyrelsen kunde ogsaa tænke sig andre Opgaver af mere normal Art, som f. Eks. Handelens Organisation(Engros-Handel — Brugsforeninger — Detailhandel);Udviklingen af Bankvæsenet i Danmark m. v.; Industriens samfundsmæssige Betydning for Landet, maaske i Form af Undersøgelser af de ledende Industrigrenes Produktions - og Afsætningsforhold og de til de paagældende Industrier knyttede Arbejderspørgsmaal.

Under Forudsætning af, at den ærede Direktion maatte dele de foran fremsatte Synspunkter med Hensyn til saadanneUndersøgelsers Værdi, tillader Bestyrelsen sig at forespørge, om Direktionen maatte være villig til at hjælpe Nationaløkonomisk Forening til at igangsætte et saadant Arbejde ved at yde et Bidrag til pekuniært at muliggøre Foretagendet. Man har i saa Henseende tænkt sig, at søge tilvejebragt et Fond paa ca. 35 000 Kr., hvoraf man har modtaget Tilsagn om de 20 000 Kr. som økonomisk Grundlagfor Undersøgelserne, saaledes at disse kunde planlægges og sikres for en noget længere Aarrække, f. Eks. ca. 5 Aar. Man kunde da tænke sig, at en Række af vore ledende Erhvervsinstitutioner og andre i Sagen interesserede hver eventuelt vilde være villig til at yde NationaløkonomiskForening

miskForeningtil dette Formaal et Bidrag en Gang for alle
paa f. Eks. 1 000 Kr.

Det er Bestyrelsens Haab, at denne Henvendelse maa møde den fornødne Velvilje, saaledes at det økonomiske Grundlag kan sikres, hvorefter man snarest muligt vil søge Arbejdet paabegyndt.

I November 1916.

Nationaløkonomisk Forenings Bestyrelse:

Max Ballin. V. L. Faber. Michael Koefoed.
Jak. Kr. Lindberg. N. Neergaard. Axel Nielsen.
F. Nørgaard.

Einar Cohn.

Der var derefter fra en Række Institutioner indgaaet ialt 9 000 Kr., fra to anonyme Enkeltpersoner tilsammen 15 000 Kr. og fra Staten som første Del af en 3aarig Bevilling paa ialt 4 500 Kr.: 1 500 Kr., ialt 25 500 Kr. Endvidere var der lovet, men endnu ikke indgaaet 7 0001) Kr. Fondet var saaledes sikret, og Arbejdet kunde sættes i Gang, saasnart Forholdene maatte tillade det, idet det under de forhaandenværende Forhold, hvor al Arbejdskraft er optaget til det yderste, naturligvis ikke har været muligt at igangsætte større Arbejder. Der er dog truffet Aftale med cand. polit. S. Røgind om at træffe Forberedelser til Udarbejdelse af en sammenlignende Oversigt mellem de tre skandinaviske Landes Finansforhold, og med cand. polit. Jens Toftegaard om paa en Rejse i Sverige og Norge at foretage Forarbejder til en Undersøgelse af de skandinaviske Landes Erhvervsforhold i deres indbyrdes Forhold.



1) Heraf var 5 500 Kr. indkomne ved Udgangen af Aaret.

LOVE for NATIONALØKONOMISK FORENING af 9. November 1915.

(Revision af Lovene af 12. Novbr. 1872, jfr. Nationalok. Tidsskrift, 1. S. 89 -90).

§ 1.

Nationaløkonomisk Forenings Formaal er dels Foreningsmøder til Afholdelse af Foredrag og Diskussioner om nationaløkonomiske Spørgsmaal, dels Udgivelse af et nationaløkonomisk Tidsskrift og af selvstændige Skrifter til Belysning af sociale og økonomiske Emner.

§ 2.

Enhver überygtet Mand eller Kvinde over 18 Aar kan blive Medlem af Foreningen ved Henvendelse til Bestyrelsen. Nægter denne Optagelsen, kan Sagen ved et Medlem forelægges den nærmest følgende Generalforsamling, der da afgør Spørgsmaalet.

§ 3.

Den øverste Magt i Foreningens Anliggender er hos Generalforsamlingen, der har den lovgivende Myndighed, vælger Bestyrelsen, og for hvem Regnskabet forelægges til Godkendelse. Den ordentlige Generalforsamling skal Bestyrelsen sammenkalde ved hvert Vinterhalvaars Slutning. Desuden indkaldes overordentlige Generalforsamlinger, naar Bestyrelsen ønsker det, eller det forlanges af mindst 15 af Foreningens Medlemmer.

§ 4.

Bestyrelsen bestaar af 7 Medlemmer, valgte paa 3 Aar
ad Gangen. -

Formanden vælges særskilt. De øvrige Medlemmer afgaar med 2 ad Gangen, saaledes at den ene af dem først i et følgende Aar kan genvælges. De første 2 Aar sker Afgangen efter Lodtrækning. Bestyrelsen ansætter en Sekretær.

§ 5.

Bestyrelsen fastsætter Tid, Sted og Forhandlingsemner for Møderne, der afholdes i Vinterhalvaaret, ordentligvis een Gang maanedlig. Den varetager endvidere Udgivelsen af Tidsskriftet og ansætter dets Redaktør. Endelig forestaar den Udgivelsen af de i § 1 nævnte Særskrifter. De Spørgsmaal, disse skal behandle, og de dermed forbundne Undersøgelser fastsættes efter Samraad med Bestyrelsen af et Udvalg, som tillige vælger den eller dem, hvem det egentlige Arbejde skal overdrages. Udvalget nedsættes af Bestyrelsen for en nærmere bestemt Funktionstid og bestaar af højst 7 af Foreningens Medlemmer i eller udenfor Bestyrelsen, hvilke kan supplere sig ved Tilkaldelse af sagkyndige, ogsaa udenfor Foreningen, efter de vekslende Opgaver.