Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 25 (1917) 6

Foranstaltninger mod Dyrtid og Arbejdsløshed i Danmark, Sverige og Norge. 156 Sider. Stockholm 1917.

Fr. Boeck

Side 455

Med Understøttelse fra Regeringerne i Danmark, Norge og Sverige er der paa et svensk Forlag udgivet en Publikation af de Foredrag, som blev holdt ved den skandinaviske Krisetidskonference i Gøteborg den 11.12. Jnni 1917. Udgivelsen er besørget af Konferencens Sekretariat; i Danmark faas Bogen gennem Gyldendals Forlag.

. Knsetidskonferencen i Gøteborg var en Fortsættelse af et allerede for flere Aar siden paabegyndt skandinavisk, filantropisk Samarbejde, hvis Historie findes beskrevet af den svenske Redaktør G. H. von Koch. Konferencen omfattede to Emner, nemlig Foranstaltninger til Bekæmpelse af Dyrtiden og Vareknapheden og Foranstaltninger mod Arbejdsløsheden, og de Foredrag, der holdtes fra svensk, norsk og dansk Side om disse Emner, er gengivne efter Manuskript i Originalsproget.

Side 456

Paa Konferencens første Dag talte fra dansk Side først Kontorchef i Indenrigsministeriet Aage Schlichtkrull, der holdt et Oversigtsforedrag over den sociale Forsorg her i Landet under de extraordinære Forhold, dernæst talte Fuldmægtig i Indenrigsministeriet J. Biilow om Dyrtidsloven; Kontorchef i Magistraten N.P. Nielsen gav en fyldig Fremstilling af Dyrtidsforanstaltninger i Kjøbenhavns Kommune, medens Kontorchef i Understøttelsesforeningen cand. jur. F. Boeck og Sekretær ved de samvirkende Menighedsplejer Dr. theol. Alfred Th. Jørgensen omtalte det Understøttelsesarbejde, der er udført gennem Understøttelsesforeningen, de samvirkende Menighedsplejer og Centralkomiteen af 1914, Dronningens Indsamling.

Paa Konferencens anden Dag talte Kontorchef i Indenrigsministeriet Neumann om Tilvejebringelse af Arbejdskraft under de overordentlige Forhold, og Arbejdsløshedsinspektør Frøken C. Black om Arbejdskraftens Omflytning.

Det vil føre for vidt at komme ind paa en Omtale af de enkelte Foredrag fra svensk og norsk Side, men det er ogsaa tilstrækkeligt at nævne, at der blandt de svenske Foredragsholdere findes Navne som Bureauchef i den kongelige Socialstyrelse Gunnar Huss, Frøken G. af Klintberg, Borgmester i Gøteborg P. Lamberg, Redaktør G. H. von Koch, Aktuarien i den kongelige Socialstyrelse Otto Järte, Arbejdsløshedsinspektrice Frøken K. Hesselgren. Alene for dette sidste Foredrags Skyid bør Bogen købes og læses, thi noget mere friskt og initiativrigt end Arbejdet for Landkolonierne for arbejdsløse Kvinder i Sverige kan vanskelig tænkes; ved Gennemlæsningen begynder man med at tro, at man staar overfor et smukt og tiltalende Tankeexperiment, men naar man hører, at Arbejdskolonierne er ført ud i Livet og er lykkedes, kan man ikke undgaa at begejstres ovjer den Sum af Arbejdsevne og social Forstaaelse, der maa være gaaet foran for et saadant Resultat.

Blandt de norske Talere kan særlig fremhæves Kontorchefi
Provianteringsdirektoratet Olav Hillestad, Borgmester

Side 457

i Kristiania J. Jacobsen, Næstformand i Kristiania MenighedsplejersFællesudvalg, Pastor J. Maroni, ArbejdsløshedsinspektørJohan Hvidsteen, og den fra sit Arbejde i DronningensKomite i Kristiania bekendte Pastor P. V. Skaar.

De fremdragne Navne er tilstrækkelige til at vise, at Konferencen havde fundet Tilslutning fra autoritativ og sagkyndig Side i alle tre Lande, hvilket yderligere pointeredes ved, at Præsidiet var lagt i Hænderne paa den kendte svenske Generaldirektør Elmquist.

Den foreliggende Publikation giver i Form af korte, præcise Foredrag en udmærket Fremstilling af de Foranstaltninger, som i de tre nordiske Lande er trufne for at bekæmpe den Dyrtids- og Arbejdsløshed, der har været en uundgaaelig Følge af Krigen, og det kan kun anbefales alle socialt interesserede at gøre sig bekendt med denne lille Bog, der paa én Gang kan tjene som en omhyggelig og fuldstændig Oversigtsfremstilling og samtidig som en Art Haandbog over Arbejdet paa den sociale Mark i de sidste Aar.