Nationaløkonomisk Tidsskrift, Bind 3. række, 24 (1916) 6

GUNNAR ANDERSSON: Vårt dagliga bröd. Näringsväxterna 1 världsproduktionen. 192 Sider. Hugo Gebers Forlag. Stockholm. 1916.

Sven Røgind

Side 593

I letlæselig og yderst underholdende Form har Prof. Gunnar Andersson givet det Fond af Kundskaber om vore vigtigste Næringsplanters Væxtbetingelser, Næringsværdi, Artsvarieteter, Udbredelse over Jordkloden m. v., som ingen Økonom, der beskæftiger sig med det i disse Tider saa usaligt aktuelle Ernæringsproblem, bør være uden. Her er i heldig Sammensætning forenet netop saamegen Varekundskab, Plantefysiologi, Handelsgeografi Økonomi, som skal til, for at Statistikens Dyrknings og Høstcifre kan faa lidt dybere Indhold for en. Bogen er et virkningsfuldt Indlæg til Fordel for Kravet om Indførelse af økonomisk Geografi som særlig Disciplin ved Universitetsundervisningen, saa meget udmærket og egentligt talt uundværligt Stof er her samlet.

Forf. tager sit Emne fra Grunden: „Hvorfor samler Planterne Næring, og hvorfor spiser vi dem", hedder det første Kapitel, der meget anskueligt drager Skel mellem den Opsamling af Næringsstof, som finder Sted for at sikre Plantens eget Liv (i Kartoflens Knolde og i Roerne f. Ex.), og den, som har Afkommets Underhold i den første Tid efter Løsrivelsen fra Moderplanten til Formaal (de meget næringsrige Lag omkring selve Fostret i Kærner og Frø), og som har størst Betydning for Menneskene. I et følgende Kapitel gennemgaaes Planternes Stofløb, og Forf. søger at retfærdiggøre „den altid misfornøjede Landmand" ved at opregne de mange forskellige Betingelser, som skal være opfyldt for at fremskaffe den under de givne Himmelstrøg fuldkomne Afgrøde, og som der skal et sjældent Held til virkelig at faa til at falde sammen. Tredje Kapitel giver meget levende Kulturplanternes Historie med rigtig Forstaaelse af Verdensmarkedets Indflydelse paa ArternesUdbredelse de forskellige Lande. Ogsaa de nutildagssaa Markforsøg og den mere og mere

Side 594

omhyggelige Udvælgelse af de til hver Slags Jord og
Klima bedst egnede Sorter faar deres Beskrivelse.

Med denne almindelige Redegørelse for Planternes Stofliv og Betydning i Ernæringens Tjeneste som Baggrund, gaar Fori over til det rent økonomiske Stof og sætter i et fortrinligt Kapitel („Världens stora kornbodar") Verdensbehovet Verdensproduktionen med Gennemgang af hvert enkelt af de store Komlandes Jordbundsforhold, Høsttal, Overskudsproduktion m. v. Han ser skeptisk paa U. S. A.'s og Canada's Fremtid som Leverandører Europa, idet ikke alene disse Landes eget Behov er stærkt stigende, men, hvad der er værre, Jorden er ved at udmattes efter de mange Aars Benyttelse uden Tilførsel af nyt Stof. „Jeg besøgte i 1912 nogle af Dakota's ypperste ", skriver Forf. „Da disse for ca. 25 Aar siden toges under Dyrkning, gav de 2535 bushels pr. acre, nu blev 14 bushels betragtet som en middelgod Høst". Der forestaar efter Forf.'s Mening en lang og trang Omlægnings-Tid for det amerikanske Jordbrug, Vexeldrift maa indføres, Jordforbedringer foretages, store Mængder Gødning anvendes — altsammen efter europæisk Mønster.

Argentina har vel en stor Fremtid for sig, og Sibirien Forf. sig meget af, forudsat at det vanskelige Transportspørgsmaal kan løses tilfredsstillende, alligevel mener han, det vil blive nødvendigt i stedse større Omfang at ty til Tropernes Rigdomme — dels paa stivelsesholdige Planter til Supplering af Kornforsyningen, som Ris, Bananer, (mange fortræffelige Oplysninger om disse Produkters Dyrkning og Anvendelse gives her), dels paa olie- og fedtholdige Plantestoffer til Erstatning for det mere og mere kostbare Dyrefedt, som de indeholdes f. Ex. i Kokosnødder, Soyabønner, Jordnødder, Sesamfrø, Oliven, Bomuldsfrø.

Disse sidste udførlige Kapitler om Tropernes Næringsplanteraabner
nye Udsyn over kommende Forskydningeri
— fremtvunget ved Folkemængdensstadige

Side 595

mængdensstadigeStigen. Forf. ¦ har af et ganske vist taknemmeligtStof at udforme et solidt, dygtigt, stærkt interesserende Værk, og man konstaterer efter endt Læsning med Tilfredshed, at Bogen har det pædagogiske Tilsnit, som man maa beundre hos saamange svenske økonomiske Forfattere i de senere Aar og savne hos saamange danske. Der er et Udvalg af Illustrationer, grafiske Fremstillinger, Kortskitser med indlagte Størrelses- og Mængdeangivelser o. s. v., der viser hvor fortrinlige Hjælpemidler for Forstaaelsensaadanne være, rigtigt valgte og anbragte.